Κορονοϊός: Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς και εφιαλτικά σενάρια – Προετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο η κυβέρνηση
Προετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο η κυβέρνηση – Στο τραπέζι νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Προβληματισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και ειδικούς από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να εμφανίζουν έντονα αυξητική τάση και τις διασωληνώσεις ασθενών να ανεβαίνουν. Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες προχωρούν σε προειδοποιήσεις για τις αντοχές του ΕΣΥ και η κυβέρνηση προετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο. Στο τραπέζι δε παραμένει και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.
Εφιαλτικές προβλέψεις Σαρηγιάννη στο ethnos.gr
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ethnos.gr, εκτίμησε πως στα τέλη Σεπτεμβρίου, εάν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν έχουν αποτέλεσμα και εάν δεν αυξηθεί ο ρυθμός εμβολιασμών θα φτάσουμε τους εξήντα θανάτους ημερησίως, τα 7.000–8.000 κρούσματα κορονοϊού σε εβδομαδιαίο μέσο όρο και τα 10.000 κάποιες μέρες της εβδομάδας.
Ο ίδιος εκτιμάει πως από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά ο αριθμός των διασωληνωμένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας θα πλησιάσει τα τραγικά επίπεδα του δεύτερου κύματος της πανδημίας και θα κυμαίνεται λίγο πάνω από τους 600. Ο εν λόγω αριθμός μπορεί να μην οδηγήσει στην κατάρρευση του συστήματος υγείας, ωστόσο, το τελευταίο θα δεχθεί για μία ακόμα φορά τεράστια πίεση και αν αυτό συμβαίνει για 2-3 συνεχόμενους μήνες, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο.
Διαβάστε επίσης: Μετάλλαξη Δέλτα – Έρευνα: Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με τη μετάλλαξη Άλφα
«Έχουμε πρόβλημα»
Σύμφωνα με τα όσα είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid αγγίζει το 68% σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Χτύπησε δε καμπανάκι για την Κρήτη, όπου το 79,2% των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%. «Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Καπραβέλος μιλώντας συγκεκριμένα για το νοσοκομείο Παπανικολάου, εξήγησε ότι στη δική του μονάδα η εφημερία ξεκινά σήμερα με γεμάτες και τις 12 κλίνες της. Το νοσοκομείο διαθέτει συνολικά 20 κλίνες Covid εκ των οποίων οι 18 είναι γεμάτες, ποσοστό δηλαδή πάνω από 90%. «Έχουμε αφήσει 10 κλίνες για τα υπόλοιπα νοσήματα, κι εκεί είναι μεγάλη η πληρότητα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που δέχεται σε περίοδο καλοκαιριού το νοσοκομείο και προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας». Προειδοποίησε ότι έως τις 20 Σεπτέμβρη οπότε αλλάζει ο καιρός πρέπει να σταματήσει η διάδοση του ιού.
«Η μάχη δίνεται έξω: Με απλή μάσκα, με προφύλαξη, με επιτάχυνση εμβολιασμών, με τρίτη δόση όπου χρειάζεται, να πετύχουμε ένα συνολικό καθολικό τείχος ανοσίας για να εμποδίσουμε τον ιό να κάνει τη ζημιά», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.
Ετοιμάζεται για δύσκολο φθινόπωρο η κυβέρνηση
Όπως είχε γράψει την Παρασκευή το ethnos.gr, η κυβέρνηση αναμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο, καθώς οι ειδικοί εκτιμούν πως η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου θα αυξήσει το επιδημιολογικό φορτίο στις μεγάλες πόλεις. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το ότι αυξάνεται η μέση ηλικία των κρουσμάτων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των νοσηλειών και των διασωληνώσεων.
Με βάση τα στοιχεία από τους περίπου 2.500 πολίτες που νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα το 45% είναι άνω των 65 ετών. Μάλιστα μέσα στον Αύγουστο υπερδιπλασιάστηκε το ποσοστό κρουσμάτων που ανήκουν σε αυτή την ευάλωτη ομάδα, με συνέπεια να διαμορφωθεί στο 8,3% έναντι 3,9% τον Ιούλιο.
«Το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε για την ανάσχεση του προβλήματος είναι ο μαζικός εμβολιασμός» είναι το μήνυμα που εκπέμπουν τα κυβερνητικά στελέχη. Αυτό που σημειώνουν είναι πως τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την χρονική περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι 22 Αυγούστου δείχνουν ότι μόλις 5,3% των κρουσμάτων και το 3,4% των θανάτων λόγω κορονοϊού αφορούν πλήρως εμβολιασμένους.
Πιθανή η λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους
Σε κάθε περίπτωση, εάν τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερέψουν, θεωρείται πιθανή και η λήψη νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους και ήδη ανακοινώθηκε πως δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης. Σε αυτή τη φάση όμως δεν συζητείται η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων στο λιανεμπόριο (δηλαδή η επιστροφή του click away για τους ανεμβολίαστους), με το επιχείρημα πως η είσοδος στα καταστήματα γίνεται με μάσκα και αποστάσεις. Άλλωστε σε αυτή τη συγκυρία - και με τα μηνύματα από τον τουρισμό να είναι θετικά - στόχος είναι να μην γίνουν βήματα πίσω στην οικονομία.
Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σημείωσε πως «το ενδεχόμενο επέκτασής του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες, είναι πάντοτε μία επιλογή που υπάρχει στην εργαλειοθήκη μας». Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά το Σεπτέμβριο-και συγκεκριμένα σε υπαλλήλους πρώτης γραμμής που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες- άφησε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Βάσεις 2021: Τα κυριότερα χαρακτηριστικά – Η πορεία των Ιατρικών και των Νομικών σχολών
Εμβόλιο – Ιαπωνία: Δύο θάνατοι μετά από εμβολιασμό με Moderna
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr