Κορονοϊός: Σχολεία και Βόρεια Ελλάδα, οι μεγάλες ανησυχίες – Δραστικότερα μέτρα ζητούν οι ειδικοί
Την ανησυχία τους για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα εκφράζουν οι ειδικοί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά ┋
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημιολογική κατάσταση του κορονοϊού στη χώρα κρούουν δεκάδες επιστήμονες, οι οποίοι εστιάζουν τα βλέμματα κυρίως στην αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα όπως και στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που δεν αφήνουν το πολυπόθητο τείχος ανοσίας να επιτευχθεί. Tην ίδια ώρα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται τα σχολεία, χώροι όπου επίσης παρατηρείται σημαντική αύξηση των λοιμώξεων. Ήδη τα πρώτα τμήματα για τη φετινή σχολική χρονιά έχουν κλείσει.
«Να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα»
Μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ό,τι Συμβαίνει» του OPEN TV, o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, είπε πως η πόλη θα έχει τριπλάσια φόρτιση, ενώ το ίδιο ισχύει και για πολλές κοντινές της περιοχές κι αυτό δημιουργεί ένα επικίνδυνο κοκτέιλ. «Σε λίγο θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα Πανεπιστήμια στην πόλη, γεγονός που με ανησυχεί», σημείωσε και συμπλήρωσε πως θα έπρεπε να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα στα ΑΕΙ, όσον αφορά τον συνωστισμό, τις αίθουσες χωρίς παράθυρα κτλ.
Ο ίδιος επεσήμανε πως θα νοσήσουν περισσότερα παιδιά και ειδικά σε αυτά θα έχουμε για μήνες Long Covid, ενώ για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου είπε πως κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να ματαιωθεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Τα παιδιατρικά νοσοκομεία θα πιεστούν», υπογράμμισε. Σε ό,τι αφορά τους αρνητές του εμβολιασμού και του κορονοϊού, δήλωσε πως η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
«Πρότυπο για την κοινωνία τα Πανεπιστήμια»
Στο OPEN TV μίλησαν το πρωί του Σαββάτου και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος όπως και ο Καθηγητής Θεραπευτικής - Αιματολογίας - Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος. «Υπάρχει τμήμα του πληθυσμού που δεν μπορεί να αποδεχθεί την πραγματικότητα. Κάποιος που βρίσκεται στα όρια της διασωλήνωσης δεν έχει ευθυκρισία για να αποφασίσει», είπε χαρακτηριστικά σχολιάζοντας τη στάση πολλών αρνητών.
Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Πανεπιστημίων που θα ξεκινήσει άμεσα, σημείωσε πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δίνουν παράδειγμα στην κοινωνία με το πολύ υψηλό ποσοστό εμβολιασμού. «Με προβληματίζει που στη χώρα μας υπάρχει σημαντικό ποσοστό ανθρώπων που δεν ακολουθεί την επιστήμη», συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε πως θεωρεί χρήσιμους τους καθαριστές αέρα.
Το γεγονός πως στα ΑΕΙ καταγράφονται πρωτοφανή ποσοστά εμβολιασμού σχολίασε και ο Θάνος Δημόπουλος. Περίπου το 10% των φοιτητών θα είναι ακάλυπτοι μόλις αρχίσουν τα μαθήματα, είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, εξήγησε πως έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών φοιτητών στην Ευρώπη. Είπε ταυτόχρονα πως οι περισσότεροι που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν μειωμένη ανταπόκριση στο εμβόλιο.
«Σχεδόν στο 100% η πληρότητα στις ΜΕΘ της Βόρειας Ελλάδας»
Στο 100% φτάνει σχεδόν η πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας και η πλειοψηφία των νοσηλευομένων είναι ανεμβολίαστοι, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος.
«Η Βόρεια Ελλάδα πιέζεται πολύ με ασθενείς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Είναι οι πιο ευάλωτοι. Όλες οι ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα έχουν φτάσει σε πληρότητα σχεδόν 100%. Αυτοί που έρχονται είναι ανεμβολίαστοι. Η πανδημία έχει εντοπιστεί εκεί, έχει εντοπίσει τους ευάλωτους και τους μολύνει και τους καταστρέφει. Στο νοσοκομείο μας αυτοί που νοσηλεύονται στη ΜΕΘ είναι όλοι ανεμβολίαστοι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, σημείωσε ότι ελπίζει το φαινόμενο αυτό να είναι προσωρινό, «να μην είναι η αρχή μιας τραγωδίας» και να οφείλεται στην επιστροφή των εκδρομέων.
Ο κ. Καπραβέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ανεμβολίαστους τονίζοντας ότι πλέον είναι η πανδημία των ανεμβολίαστων. «Η Δράμα έχει δώσει τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κατοίκους κι έχει το μικρότερο εμβολιασμού», επισήμανε.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στην επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήμια τονίζοντας ότι έχουν εμβολιαστεί σε ποσοστό 78%. Ωστόσο, όπως σημείωσε στις θεολογικές σχολές το ποσοστό των εμβολιασμένων φοιτητών δεν ξεπερνά το 43%. «Η εκκλησία πρέπει να πάρει πάνω της το θέμα αυτό», υπογράμμισε.
Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη – Καθηγητής λοιμωξιολογίας στο ethnos.gr: Μίνι lockdown τώρα
Άμεσα να ληφθούν μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, πριν να είναι αργά και ζήσει η πόλη ξανά τις τραγικές καταστάσεις του περασμένου Νοεμβρίου, με το δεδομένο ότι οι επιδημιολογικοί δείκτες (δυναμική της πανδημίας, πίεση στο σύστημα υγείας) σήμερα δεν είναι καλοί, ζητάει μέσω του ethnos.gr ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας -–Πνευμονολογίας και διευθυντής της κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής.
Ο καθηγητής, εκτός από τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τη 1:00 τα ξημερώματα μέχρι τις 6:00 το πρωί και την απαγόρευσης μουσικής στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, προτείνει μέτρα και για την αγορά με στόχο τον περιορισμό του συγχρωτισμού. Όπως υποστηρίζει, μία επιμήκυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων θα συνέβαλε αποτελεσματικά στην αποφυγή ουρών πελατών έξω από τα εμπορικά καταστήματα.
Ο κ. Κιουμής, ζητώντας την άμεση λήψη μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα σταλεί κι ένα μήνυμα προς τους πολίτες, ώστε να αποφεύγουν χαλαρές συμπεριφορές, να τηρούν με μεγαλύτερη προσοχή τα ατομικά μέτρα προφύλαξης, αλλά και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Αντίθετη με την Αθήνα η πορεία της Θεσσαλονίκης
Κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας – Πνευμονολογίας του ΑΠΘ, μία παράμετρος που δείχνει την κακή επιδημιολογική πορεία της Θεσσαλονίκης αυτό το διάστημα, είναι η σύγκρισή της με την Αθήνα. Έτσι, ενώ στην Αθήνα παρατηρείται μία καθοδική πορεία των κρουσμάτων από τις αρχές Αυγούστου και μετά, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, με μικρή αυξητική τάση μετά το άνοιγμα των σχολείων, κάτι που ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο. Παράλληλα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη καταγράφουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό κρουσμάτων, ωστόσο, η πρώτη έχει πενταπλάσιο πληθυσμό.
«Η Αθήνα ξεκινάει το φθινόπωρο από καλύτερη εκκίνηση σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Για να πάρουν απόφαση οι ειδικοί για λήψη μέτρων σε μία περιοχή, θα πρέπει να εξετάσουν δύο αντικειμενικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η δυναμική της πανδημίας το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και το δεύτερο η πίεση στο σύστημα υγείας. Και στα δύο αντικειμενικά στοιχεία η εικόνα της Θεσσαλονίκης δεν είναι καλή. Υπάρχει εδώ και καιρό σταθεροποίηση κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα, με μικρή αυξητική τάση μετά το άνοιγμα των σχολείων και την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας έχει φορτωθεί αρκετά. Δυσκολεύεται να απορροφήσει τα κρούσματα, αφού υπάρχει μεγάλη κάλυψη στις μονάδες εντατικής θεραπείας αλλά και στις απλές κλίνες. Οι ειδικοί πρέπει να βάλουν αυτά τα δύο στοιχεία στο τραπέζι και εκτιμώ ότι πρέπει να ληφθούν τώρα μέτρα για τη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο ότι και οι εμβολιασμοί κινούνται με… βήμα σημειωτόν. Αν δε ληφθούν μέτρα άμεσα, φοβάμαι ότι η Θεσσαλονίκη θα μπει ξανά σε μία πολύ μεγάλη περιπέτεια το χειμώνα. Θα αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο κακό και στην υγεία και στην οικονομία», σημειώνει ο κ. Κιουμής.
Δημοσκοπήσεις: «Ρωγμές» στο προφίλ της κυβέρνησης αλλά καθαρό δημοσκοπικό προβάδισμα
ΣΥΡΙΖΑ: Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τα ξεπουλήσει όλα
Self test: Πότε θα πρέπει να το ξανακάνουν οι μαθητές
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr