Ενώσεις Καταναλωτών για μέτρα στήριξης: Χαμηλό το ποσό επιδότησης - Θα κρυώσουν νοικοκυριά
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ σημειώνει στο ethnos.gr, ότι παρά την επιδότηση από την Πολιτεία οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά μπορεί να φτάσουν ακόμα και κάποιες δεκάδες ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Θα πρέπει να ξεχάσει ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών το φετινό χειμώνα θερμοκρασίες 22-24 βαθμών Κελσίου μέσα στα σπίτια τους και να αρκεστεί ακόμα και στους 18 βαθμούς, αφού το ανακοινωθέν συνολικό ποσό επιδότησης από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών δε θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που θα προκύψουν από τις μεγάλες αυξήσεις σε θέρμανση και ρεύμα. Η μόνη διέξοδος για τα νοικοκυριά θα είναι να μειώσουν την κατανάλωση και άρα να ταλαιπωρηθούν από το κρύο σε μικρό ή μεγάλο βαθμό μέσα στους χώρους κατοικίας τους.
«Πολύ μικρό το ποσό επιδότησης»
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Νίκος Τσεμπερλίδης, σημειώνοντας ότι παρά την επιδότηση από την Πολιτεία οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά από την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση και ρεύματος δε θα είναι μόνο 2-3 ευρώ, αλλά πολύ περισσότερες και μπορεί να φτάσουν ακόμα και κάποιες δεκάδες ευρώ.
Ο κ. Τσεμπερλίδης, σημειώνει ακόμα ότι αν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά ενέργειας μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, η ταλαιπωρία θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τα νοικοκυριά προς το τέλος του χειμώνα, ιδίως για όσα χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης που είναι πιο ακριβό, αφού υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη φτάσει για μετά το τετράμηνο το συνολικό ποσό επιδότησης.
«Το συνολικό ποσό της επιδότησης είναι πολύ μικρό για εκατομμύρια δικαιούχες οικογένειες, με τις συνολικές κατοικίες αυτών να υπολογίζονται στη χώρα σε περίπου έξι εκατομμύρια. Η επιδότηση για κάθε νοικοκυριό θα φτάσει κατά μέσο όρο στο τετράμηνο σε περίπου 50-54 ευρώ, όμως οι επιβαρύνσεις δε θα είναι λιγότερες από 80 ευρώ. Άρα η επιβάρυνση από τις αυξήσεις για κάθε νοικοκυριό δε θα είναι μόλις 2-3 ευρώ, αλλά πολύ υψηλότερη. Με το άνοιγμα της αγοράς και με τις υπάρχουσες δομές πρόνοιας θέλω να ελπίζω ότι δε θα φτάσουμε στο σημείο να ζεσταίνονται άνθρωποι με… μαγκάλια ή να πεθαίνουν από το κρύο. Ωστόσο, Είναι δεδομένο ότι κυρίως όσα νοικοκυριά χρησιμοποιούν πετρέλαιο, θα περάσουν πιο δύσκολα. Θα αυξηθούν οι οικογένειες που θα ταλαιπωρηθούν φέτος, αφού θα αναγκαστούν να περιστείλουν την κατανάλωση καυσίμων για θέρμανση και ρεύματος. Πολλοί θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να ξεχάσουν τους 22 ή τους 24 βαθμούς στα σπίτια τους και να αρκεστούν στους 18. Η κατάσταση θα είναι πιο δύσκολη μετά το τετράμηνο, αν δεν ομαλοποιηθεί η αγορά», αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.
Τα θετικά των μέτρων
Κατά τον ίδιο, ιδιαίτερα θετικό είναι το γεγονός ότι διευρύνεται η βάση των δικαιούχων για επιδότηση στη θέρμανση και στο ρεύμα και μάλιστα με συντελεστές που διαφέρουν σημαντικά ανά περιοχή. Οι συντελεστές είναι πολύ υψηλότεροι, για παράδειγμα, στη Φλώρινα που κάνει πολύ κρύο το χειμώνα σε σχέση με την Αθήνα. Επίσης, ο κ. Τσεμπερλίδης σημειώνει ότι θετικό είναι και το γεγονός ότι διευρύνεται σημαντικά και η βάση αυτών που είναι δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου.
Πίεση στην αγορά – Αδικαιολόγητες οι ανατιμήσεις στα σούπερ – μάρκετ
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, η αναγκαία και αναμενόμενη σε πολλές περιπτώσεις περιστολή των δαπανών των νοικοκυριών, προκειμένου να εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα για θέρμανση και ρεύμα, μοιραία θα έχει αρνητικές συνέπειες στη γενικότερη λειτουργία της υπόλοιπης αγοράς.
«Είναι δεδομένο ότι η περιστολή των γενικότερων δαπανών των νοικοκυριών, για να μην κρυώσουν το χειμώνα, θα έχει αρνητικές συνέπειες σε άλλους τομείς της αγοράς. Θα υπάρξει πίεση στην αγορά, η οποία προσπαθεί να κάνει τα πρώτα της βήματα μετά από δύο δύσκολα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε ότι δεν έχουν καμία δικαιολογία τα σούπερ – μάρκετ και γενικότερα η αγορά τροφίμων, που προχώρησαν σε ανατιμήσεις προς τα πάνω. Μάλιστα, αυτές ξεκίνησαν σχεδόν από την αρχή της πανδημίας, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες τροφίμων εκμεταλλεύτηκαν την αυξημένη ζήτηση. Βέβαια, πλέον το φαινόμενο των ανατιμήσεων είναι εντονότερο. Είναι αδικαιολόγητο να το κάνουν αυτό εταιρείες πουν δεν έκλεισαν ούτε μία μέρα κατά την περίοδο της πανδημίας. Δυστυχώς, αντί να αντιδράσουμε οι καταναλωτές προτιμούμε να καθόμαστε στους καναπέδες μας», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσεμπερλίδης.
Επίθεση με βιτριόλι: Οι ανατριχιαστικές αναζητήσεις της κατηγορούμενης στο κινητό της
Κακοκαιρία Αθηνά – Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης: Πού θα χτυπήσουν ισχυρές βροχές και καταιγίδες
Γλυκά Νερά - Πατέρας Καρολάιν: Έχουμε την επιμέλεια της Λυδίας, θα βαπτιστεί σε ορθόδοξη εκκλησία
Πώς χτυπήθηκε το πυρηνικό υποβρύχιο των ΗΠΑ στη θάλασσα της Νότιας Κίνας – Τα σενάρια
Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr