Στοιχεία-σοκ για την ψυχική υγεία των αστυνοµικών
Την τελευταία διετία 1.652 αστυνοµικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη µέσω της τηλεφωνικής γραµµής της ΕΛ.ΑΣ.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Ψυχολογική βοήθεια στην τηλεφωνική γραµµή ψυχολογικής υποστήριξης της ΕΛ.ΑΣ. ζητούν εκατοντάδες αστυνοµικοί κάθε χρόνο, οι οποίοι βιώνουν έντονο στρες λόγω και της φύσης της δουλειάς τους. Χθες η πολιτική και η φυσική ηγεσία της Αστυνοµίας παρουσίασαν αναλυτικά τα αποτελέσµατα της λειτουργίας της τηλεφωνικής γραµµής η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017.
Συνολικά 1.652 αστυνοµικοί έχουν ζητήσει ψυχολογική υποστήριξη µέχρι σήµερα, µε τους περισσότερους να αντιµετωπίζουν ενδοοικογενειακά προβλήµατα. Αναλυτικότερα, 711 κλήσεις έγιναν το 2017, 833 το 2018 και 108 το πρώτο δίµηνο του 2019. Από αυτούς που ζήτησαν βοήθεια το 2018, οι 284 ήταν άντρες και οι 469 γυναίκες. Η δεύτερη αιτία άγχους, µετά τα ενδοοικογενειακά θέµατα, ήταν τα ερωτικής φύσεως προβλήµατα, η τρίτη το πένθος και η τέταρτη τα επαγγελµατικά ζητήµατα.
«Οι αστυνοµικοί βιώνουν έντονο στρες, καθώς η φύση της δουλειάς τους είναι πιεστική και ιδιαίτερα απαιτητική. ∆εν είναι τυχαίο ότι φεύγουµε νωρίς σε σχέση µε το προσδόκιµο ζωής. Και αυτό ισχύει και για τους υψηλόβαθµους αξιωµατικούς και για το χαµηλόβαθµο προσωπικό» εξηγεί ο ψυχολόγος της ΕΛ.ΑΣ. Μανώλης Κουφάκης.
Σε µια περίπτωση, αστυνοµικός που τηλεφώνησε στη γραµµή υποστήριξης από τη Λάρισα βρισκόταν σε οριακή ψυχική κατάσταση, µε τον ψυχολόγο που ανέλαβε να του µιλήσει να καταλαβαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για άµεση βοήθεια. Με ειδικούς χειρισµούς κατάφερε να πείσει τον αστυνοµικό να του αποκαλύψει σε ποια υπηρεσία απασχολείται και έτσι ειδοποιήθηκε ο διοικητής του, ο οποίος προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες. «Στη Λάρισα έπαιξε σηµαντικό ρόλο ο επαγγελµατισµός του ψυχολόγου. Ηταν ένα περιστατικό οριακό, το οποίο έπρεπε να προλάβουµε» σηµειώνει ο κ. Κουφάκης.
Αυτοκτονίες
Στη δηµοσιότητα δόθηκαν και τα στοιχεία που αφορούν στις αυτοκτονίες αστυνοµικών. Από το 2007 µέχρι σήµερα έχουν καταγραφεί 44 περιπτώσεις αυτοχειριών. Το έτος µε τις περισσότερες, έξι στον αριθµό, ήταν το 2013, ενώ το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια κατά την οποία δεν σηµειώθηκε ούτε µία αυτοκτονία αστυνοµικού, γεγονός που µεταφράζεται ως επιτυχία από τις αρµόδιες ιατρικές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, πήρε τον λόγο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, αναφέροντας: «Οταν εργάζεσαι σε ένα από τα κατεξοχήν συγκρουσιακά πεδία, είναι επόµενο να έρχεσαι συχνά αντιµέτωπος µε καταστάσεις ξεχωριστής σκληρότητας που δεν µπορείς να βιώσεις απλουστευµένα και “κυνικά”, όταν µάλιστα σε διακρίνουν οι αξίες, οι ανάγκες και τα πολιτισµικά κεκτηµένα του σύγχρονου ανθρώπου».
Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας το Λος Άντζελες: Δυσοίωνες οι προβλέψεις, ανεξέλεγκτα τα μέτωπα - «Είναι σαν σε πόλεμο»
Δωροδοκίες, δωροληψίες, απάτες σε βάρος του Δημοσίου: «Ξεδόντιασε» 2 οργανώσεις η ΕΛΑΣ – 19 συλλήψεις, ανάμεσά τους 4 αστυνομικοί
Μαρινάκης για ΠτΔ: Ο Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση προς την κοινωνία - Αυτό το μήνυμα θα εκπέμψει και τώρα
Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια του Εθνικού Τελικού της Eurovision 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr