Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέος γύρος ανασκαφών στο σταθμό Βενιζέλου
Τι δείχνουν τα ευρήματα που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Μετρό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Νέος γύρος ανασκαφών ξεκινά από το Φθινόπωρο και για περίπου ένα χρόνο στο σταθμό Βενιζέλου στην Θεσσαλονίκη. Οι ανασκαφικές εργασίες θα γίνουν σε έκταση ενός στρέμματος στην νότια είσοδο του σταθμού η οποία συμπίπτει με την πλατεία Καπνεργατών.
Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων η αρχαιολόγος και προϊσταμένη της Γενικής ∆διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Πολυξένη Αδάμ Βελένη παρουσιάζοντας τα ευρήματα των ανασκαφών στους σταθμούς Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της 32ης επιστημονικής συνάντησης για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Όπως ανέφερε η ίδια κάτω από τον μαρμαρόστρωτο δρόμο τριών μέτρων στην Αγίας Σοφίας, βρέθηκε ένας πολεοδομικός ιστός πρώιμων ελληνιστικών χρόνων που ξεκινάει από τον 3ο αιώνα π.Χ. και φτάνει μέχρι τον 1ο αιώνα π.Χ. «Βρήκαμε τη διασταύρωση δύο οδών, ενός οριζόντιου, παράλληλου με τη θάλασσα και ενός κάθετου κάτω από την Decumanus Maximus».
Σύμφωνα με τα ευρήματα, στον χώρο στεγάζονταν οικίες, καταστήματα ή εγκαταστάσεις μικτού χαρακτήρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το παραλιακό μέτωπο έφτανε τότε στη σημερινή Προξένου Κορομηλά, άρα κάποιοι από τους χώρους μπορεί να χρησιμοποιούνταν ως αποθήκες ή εργαστήρια στα οποία κατασκευάζονταν αντικείμενα προς εξαγωγή.
Την ίδια ώρα μια πρώιμη κατασκευή ενός τοίχου, κτισμένου με πράσινο σχιστόλιθο και δομημένου με λίθους εγκάρσια τοποθετημένους, το πλάτος του οποίου κυμαίνεται από 60 εως 90 εκατοστά που εντοπίστηκε στη διάρκεια των εκτεταμένων ανασκαφών στο σταθμό Αγία Σοφίας, στο πλαίσιο της κατασκευής του Μητροπολιτικού Σιδηροδρόμου (ΜΕΤΡΟ), με προβληματική προς το παρόν ερμηνεία χρήσης, δημιουργεί ήδη ερωτηματικά και σκέψεις.
«Θα μπορούσε άραγε να είναι ένας πρώτος περίβολος της πόλης, ένα τείχος; Προς αυτή την κατεύθυνση ενισχυτικό είναι το στοιχείο ότι ένα τείχος στον ίδιο άξονα και με κατεύθυνση προς τα νότια εντοπίστηκε σε μεγάλο μήκος στον δυτικό περίβολο της Μονής Βλατάδων. Αν αυτό συμβαίνει, τότε πιθανώς να έχουμε μια αρχικώς μακρόστενη πόλη με ορεινά και πεδινά μέρη, η οποία θα ξεκινούσε από την Άνω Πόλη και έφθανε μέχρι τη θάλασσα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην εισήγησή της, στην επιστημονική συνάντηση, η κ.Βελένη, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, πως «με αφορμή, την κατασκευή του σημαντικού αυτού έργου υποδομής της πόλης, δόθηκε η ευκαιρία να ερευνηθεί και να μελετηθεί η στρωματογραφία της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή της μέχρι την πρόσφατη ιστορία της, σε ικανό βαθμό, οδηγώντας με περισσότερη βεβαιότητα στην εξαγωγή ασφαλέστερων πορισμάτων και τη διατύπωση νέων θεωριών και ερμηνειών».
Η 32η επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη, με τίτλο: «Χωροταξία και πολεοδομία. Δημόσια και ιδιωτική αρχιτεκτονική», ήταν για πρώτη φορά θεματική και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή στην αίθουσα Τελετών της (παλαιάς) Φιλοσοφικής σχολής του ΑΠΘ.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr