Πρέβεζα: Ξεβράζει... νάρκες η θάλασσα στο Μονολίθι (pics)
Ναρκοπέδιο θυμίζει η πολυσύχναστη παραλία της Πρέβεζας, καθώς εδώ και 10 μέρες στρατιωτικοί του ΤΕΝΞ περισυλλέγουν φονικά απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Υποχωρεί η άμμος και αποκαλύπτει... νάρκες στην πολυσύχναστη παραλία Μονολίθι στην Πρέβεζα – μια απέραντη ακτή που έχει μήκος 25 χιλιόμετρα και είναι μία από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης. Εδώ και 10 μέρες στρατιωτικοί του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) βρίσκονται στο Μονολίθι και θα βρίσκονται για όσο χρειαστεί -πιθανόν μέχρι το Πάσχα- προκειμένου να καθαρίσουν την παραλία προτού αρχίσει η τουριστική περίοδος. Πριν από λίγο καιρό ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας του Μύτικα, Νίκος Ντίτσιος, είχε βρει δύο νάρκες, ενώ άλλες 10 εντοπίστηκαν μετά την υποχώρηση των νερών στις όχθες ενός παρακείμενου ρέματος.
«Το Μονολίθι είναι μια τεράστια αμμουδιά που συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες και ντόπιους κάθε χρόνο. Την είχαν ναρκοθετήσει οι Γερμανοί, επειδή φοβούνταν πως θα κάνουν εδώ απόβαση οι Ιταλοί, αλλά το 1943 Γερμανοί και Ιταλοί, που ήταν μαζί, βομβάρδισαν με όλμους μια συστάδα βράχων που προεξείχαν από την ακτή και τους διέλυσαν. Εμεινε ένας βράχος, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην ακτή» λέει στο «Εθνος», ο Ν. Ντίτσιος, ο οποίος μόλις βρήκε τις νάρκες ενημέρωσε την Αστυνομία και παράλληλα έστειλε έγγραφο στη στρατιωτική υπηρεσία στα Ιωάννινα, ζητώντας την αποστολή του ΤΕΝΞ.
«Το θέμα είναι να καθαρίσει πριν έρθουν οι τουρίστες. Είναι επικίνδυνο να υπάρχουν εδώ οι νάρκες. Φανταστείτε τι θα γίνει αν κάποιος χτυπά το κοντάρι της ομπρέλας θαλάσσης για να το σταθεροποιήσει στην άμμο και χτυπήσει σε νάρκη. Βλέπουμε ότι αυτές που βγαίνουν είναι σκουριασμένες, αλλά ποιος μας διαβεβαιώνει ότι η εκρηκτική ύλη δεν είναι ενεργή;» αναρωτιέται ο πρόεδρος της κοινότητας Μύτικα, ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά τις έρευνες των στρατιωτικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μονολίθι Πρέβεζας βρίσκονται πέντε αξιωματικοί του Στρατού με τα ειδικά μηχανήματα «Ερευνητές», τα οποία μπορούν να εντοπίσουν τις νάρκες σε βάθος μέχρι και τεσσάρων μέτρων.
Αποκάλυψη λόγω... κακοκαιρίας
Οι νάρκες είναι απομεινάρια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι θα ανασυρθούν δεκάδες από την παραλία. Μέχρι στιγμής οι «ερευνητές» του ΤΕΝΞ δεν έχουν βρει άλλες εκτός των 12 που εντόπισαν ο Ν. Ντίτσος και κάτοικοι της περιοχής. Οι έρευνες θα συνεχιστούν ωσότου ελεγχθεί το μεγαλύτερο τμήμα της παραλίας. Ο φετινός χειμώνας είχε ακραία καιρικά φαινόμενα, με έντονες βροχοπτώσεις και δυνατούς ανέμους, που συχνά είχαν ως αποτέλεσμα να σηκώνεται η άμμος της παραλίας, αποκαλύπτοντας ό,τι κρυβόταν από κάτω για δεκαετίες. Ετσι, φάνηκαν οι δύο νάρκες στην ακτή και οι άλλες δέκα στις όχθες του ρέματος, το οποίο καταλήγει στο Ιόνιο Πέλαγος.
Σημειώνεται ότι μια ανάλογη επιχείρηση, σε μικρότερη όμως έκταση, έκανε το ΤΕΝΞ τον Νοέμβριο του 2014, όταν είχαν εντοπιστεί τρεις νάρκες από κατοίκους που έκαναν βόλτα στην ίδια περιοχή. Οι στρατιωτικοί ανέσυραν αρκετές νάρκες, αλλά δεν μπόρεσαν να ψάξουν σε όλη την παραλία, επειδή τους πρόλαβε ο χειμώνας. Τότε παρέμεινε κλειστή η εθνική οδός Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, από τη διασταύρωση για Νικόπολη μέχρι το Κανάλι Πρέβεζας. Οι βροχές αποκαλύπτουν νάρκες από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κάθε χειμώνα, αλλά φέτος ο αριθμός τους σήμανε συναγερμό στις υπηρεσίες του Στρατού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί, ωσότου «σαρωθεί» το σύνολο σχεδόν της παραλίας και εφόσον δεν χρειαστεί ενίσχυση η δεύτερη ομάδα του ΤΕΝΞ που επιχειρεί στην Ηπειρο.
Σε ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής από τα Γιάννενα προς την Ηγουμενίτσα οι στρατιωτικοί ερευνούν για την ύπαρξη χειροβομβίδων και βλημάτων και μέχρι στιγμής έχουν εντοπίσει περίπου 15 βλήματα. Οι έρευνες γίνονται στο πλαίσιο των προδρόμων εργασιών για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ηπειρο. «Υποπτες» περιοχές μήκους 150 χλμ. Το ΤΕΝΞ έχει χαρακτηρίσει «ύποπτες» περιοχές μήκους 150 χιλιομέτρων από το σύνολο των 400 χιλιομέτρων στις οποίες διεξάγεται η έρευνα και μέχρι τώρα έχει ελεγχθεί το 40% της ηπειρωτικής γης που «φιλοξενεί» μεγάλο αριθμό βλημάτων, ναρκών και χειροβομβίδων από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και τον Εμφύλιο. Αλλωστε, το ΤΕΝΞ δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να «καθαρίσει» δηλαδή την ελληνική ύπαιθρο από πάσης φύσεως εκρηκτικούς μηχανισμούς που εγκαταλείφθηκαν στο ελληνικό έδαφος, κυρίως τη δεκαετία του 1940, και απειλούν την ασφάλεια των πολιτών.
Αποστολή των εκπαιδευμένων στρατιωτικών είναι η έρευνα ύποπτων ναρκοθετημένων χώρων και η επιμελημένη εκκαθάριση αυτών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί η ύπαρξη ναρκών. Η μονάδα συστήθηκε το 1954. Από τότε μέχρι σήμερα έχει καθαρίσει περίπου 155.000 στρέμματα, έχει μαζέψει 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά, ενώ, δυστυχώς, έχουν χάσει τη ζωή τους 31 ναρκαλιευτές και έχουν τραυματιστεί 17.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr