Στην κινεζική αγορά ο κρόκος Κοζάνης από το 2019
Στη μακρινή Κίνα θα ταξιδέψει ο κρόκος Κοζάνης, αποδίδοντας σημαντικά οφέλη τόσο στους παραγωγούς του όσο και στην ελληνική οικονομία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το αργότερο στις αρχές του 2019 εάν όχι νωρίτερα αναμένεται το «χρυσάφι» της ελληνικής γης, ο κρόκος, να ξεκινήσει να «φωτίζει» τα ράφια των καταστημάτων στην Κίνα, αποδίδοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη τόσο στους παραγωγούς όσο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα, όπως επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, Νίκος Πατσιούρας.
Όπως διευκρίνισε, «φαίνεται ότι τελικά οδηγείται σε αίσιο τέλος η δύσκολη και επίπονη διαδικασία, που βιώνουμε τα τελευταία δυόμιση χρόνια για να εισέλθουμε στην αγορά της Κίνας. Επί τέσσερις ημέρες, η κινεζική αντιπροσωπεία που βρέθηκε στην Κοζάνη από τις 31 Οκτωβρίου, μας πέρασε από κόσκινο και εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, το αργότερο στις αρχές του 2019, τελικά ο κρόκος μας θα εισαχθεί ως μπαχαρικό στη μακρινή και αχανή αγορά της Κίνας».
Υπογραμμίζοντας ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και σημειώνοντας ότι ο εμπορικός αντιπρόσωπος του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού στην Κίνα «τα τελευταία τρία χρόνια έκανε όλες τις επενδύσεις και άλλες κινήσεις που απαιτούνται, για την επιτυχία του εγχειρήματος εισαγωγής του κρόκου Κοζάνης στην Κίνα», ο κ. Πατσιούρας τόνισε: «Αυτό που μένει, είναι να στείλουν τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάποια τελευταία έγγραφα που ζήτησε η κινεζική αντιπροσωπεία στη σημερινή μας σύσκεψη στην Αθήνα. Όπως μας είπαν, με το που πάρουν αυτά τα τελευταία έγγραφα, σε 20 ημέρες θα βγάλουν και την εξαγωγική άδεια που χρειαζόμαστε».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εμπειρία του από την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας στην Κοζάνη, ο κ. Πατσιούρας επισήμανε: «Κυριολεκτικά είναι απαιτητικοί και μας πέρασαν από λεπτομερή έλεγχο στα πάντα. Ζητούσαν έγγραφα για το παραμικρό. Σε όλα, όμως, ανταποκριθήκαμε με επιτυχία και πλήρη ετοιμότητα».
Την κινεζική αντιπροσωπεία απάρτιζαν στελέχη του αρμόδιου υπουργείου και του τελωνείου της Κίνας, που αποτελεί έναν ελεγκτικό μηχανισμό που ελέγχει τα χωράφια, τους παραγωγούς, του χώρους του Συνεταιρισμού, έχει επαφές με την αυτοδιοίκηση και το Τελωνείο της Κοζάνης.
Η κροκοκαλλιέργεια σε αριθμούς
Σε 6.000 ανέρχονται σήμερα τα στρέμματα -με τα 1.000 να είναι βιολογικής καλλιέργειας- στα οποία καλλιεργείται κρόκος, προσφέροντας εισόδημα σε 1.000 οικογένειες ενώ η φετινή παραγωγή, σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, αναμένεται μειωμένη σε ποσοστό ίσως και άνω του 50%, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, που υπάρχει φέτος.
Έτσι, η παραγωγή αναμένεται στους δύο τόνους, αλλά όπως έσπευσε να επισημάνει ο ίδιος «ευτυχώς έχουμε αποθέματα και έτσι μπορούμε με συνέπεια να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες που ήδη έχουμε, αλλά και όσους προκύψουν». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι ήδη γίνονται προσπάθειες για την εξαγωγή κρόκου Κοζάνης στις αγορές της Αμερικής και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και σημείωσε «έχουμε πείσμα και είμαστε επίμονοι και στο τέλος θα τα καταφέρουμε».
Ένα κιλό κρόκου πωλείται από 1.350 έως και 1.500 ευρώ. Ένα στρέμμα αποδίδει από 700 γραμμάρια ως και ένα κιλό. Η καλλιέργεια του κρόκου απαιτεί ακραίες κλιματικές συνθήκες. Χρειάζεται ξηρό και θερμό καιρό το καλοκαίρι και κρύο το χειμώνα. Η γη, στην οποία θα καλλιεργηθεί, θα πρέπει να είναι ξηρή, ασβεστώδης, επίπεδη και χωρίς δένδρα. Το έδαφος πρέπει να είναι καλά στραγγιζόμενο, ώστε να απομακρύνεται το νερό και να αποφεύγονται έτσι πιθανές προσβολές μυκήτων στους βολβούς που θα έχουν ως αποτέλεσμα το σάπισμά τους.
Σπορά και συγκομιδή
Η σπορά γίνεται τους μήνες Ιούνιο - Ιούλιο και η διαδικασία αφορά την τοποθέτηση των βολβών σε αυλάκια βάθους 20 εκατοστών και σε απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους. Η συγκομιδή γίνεται στο διάστημα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Το λουλούδι του φυτού ανοίγει την αυγή και πρέπει να μείνει κατά το δυνατόν λιγότερο πάνω στο φυτό, διότι μαραίνεται γρήγορα και τα στίγματα χάνουν το χρώμα και το άρωμά τους. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο η συγκομιδή γίνεται από το ξημέρωμα έως τις 10:00.
Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρα, υπολογίζεται ότι χρειάζονται 85.000 λουλούδια για να συγκεντρωθεί ένα κιλό από φρέσκα στίγματα κρόκου. Μετά το τέλος της συγκομιδής, τα στίγματα πρέπει να αποξηρανθούν για να μπορούν να διατηρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Κατά τη διαδικασία αυτή, ο φρέσκος κρόκος χάνει περίπου τα 4/5 του αρχικού του βάρους και αποκτά το χαρακτηριστικό του κόκκινο χρώμα. Από ένα κιλό φρέσκα στίγματα κρόκου το τελικό προϊόν είναι 200 γραμμάρια αποξηραμένων στιγμάτων. Τα αποξηραμένα στίγματα, για να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους, πρέπει να αποθηκευτούν και να προστατευθούν από την υγρασία, το ηλιακό φως και τη θερμότητα.
Συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς: Ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της - «Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια», λέει το Τελ Αβίβ – Επιβεβαιώνουν οι ΗΠΑ
Σοκαριστικό βίντεο από τη θανατηφόρα παράσυρση μοτοσικλετιστή από γερανοφόρο στη Μαρίνα Αθηνών
Σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ: Αντικαθίσταται ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής
Ντέιβιντ Σουίμερ: Η εποχή που δούλευε ως σερβιτόρος με πατίνια και η άγνωστη σχέση με τον Rod Stewart
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr