Μαύρα ταμεία Siemens: Πρόταση ενοχής για 11 πρώην στελέχη του ΟΤΕ
Η εισαγγελέας έκανε λόγο για ζημία του ΟΤΕ μεγαλύτερη των 69 εκατ. ευρώ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Την ενοχή 11 πρώην στελεχών του ΟΤΕ πρότεινε κατά την δεύτερη ημέρα αγόρευσής της η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ενώπιον του οποίο δικάζεται η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Ωστόσο, η κ. Ελένη Σκεπαρνιά πρότεινε την αθώωση του πρώην προέδρου του οργανισμού, Νίκου Μάνεση, για τον οποίο ανέφερε ότι ήταν ο μοναδικός που προέβη σε συγκεκριμένες ενέργειες για την προάσπιση συμφερόντων του ΟΤΕ και προσπάθησε να ενεργοποιήσει τις ρήτρες.
Μεταξύ των στελεχών του ΟΤΕ για τα οποία ζήτησε την ενοχή τους, βρίσκονται οι: Αθανάσιος Γρεβενίτης, Παναγιώτης Βεργής, Δημήτριος Κόκκινος, Κωνσταντίνος Γκόγκας, Νικόλαος Νίντος, Γεώργιος Καραπλής, Γεώργιος Αργυρόπουλος, Δημήτριος Γυφτόπουλος, Δημήτριος Κουβάτσος, Παναγιώτης Νικάκης αλλά και ο Γιώργος Σκαρπέλης, ο οποίος φέρεται να έλαβε παράνομες πληρωμές ύψους 7, 5 εκ μάρκων. Παράλληλα, πρότεινε την ενοχή των τριών υπευθύνων της γερμανικής και ελληνικής εταιρείας Price Waterhouse Coopers, καθώς και την αθώωση άλλων τριών στελεχών της.
Ενοχή για Όσβαλντ, Λυγινό και Μάρθα Καραβέλα
Την ενοχή του αποκαλούμενου «τραπεζικού δίδυμου» Ζαν Κλοντ Οσβαλντ και Φανή Λυγινού ζήτησε η εισαγγελέας, προτείνοντας να κριθούν ένοχοι για άμεση συνεργεία σε δωροδοκία και ξέπλυμα χρήματος. «Εισέπραξαν bonus λόγω βελτίωσης των χαρτοφυλακίων τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το ίδιο ζήτησε και για την σύζυγο του Χρήστου Καραβέλα, Μάρθα για την οποία υποστήριξε ότι πρέπει να καταδικαστεί για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα κατ’ επάγγελμα, ζητώντας τη μεταβολή της κατηγορίας επί το χείρον.
«Αποδείχθηκε το ότι γνώριζε, από το ότι ήταν συ ιδρύτρια και συνδιαχειρίστρια της off shore εταιρίας η οποία βάσει εγγράφων αποδείχθηκε ότι δέχθηκε εμβάσματα από τη Siemens. Η ίδια υπέγραψε για τη μεταφορά ποσών από την εταιρία. Δεν δικαιολογούνται οι αγορές και ο τρόπος ζωής της από τα εισοδήματα του Καραβέλα. Προχώρησε δε σε μεταφορά ποσού 11 εκ ευρώ από ελβετική τράπεζα σε ελληνική και μετέπειτα σε off shore και μάλιστα μόλις δυο ημέρες πριν την εντολή δέσμευσης των εισαγγελικών αρχών που χειρίζονταν την υπόθεση. Είχε την σχετική πληροφορία από την κουμπάρα της ή από άλλη υπάλληλο της τράπεζας. Έπειτα άλλαξε το όνομα της και ίδρυσε με τον Καραβέλα off shore εταιρία, έμβασαν το ποσό στην Κύπρο κι έπειτα πήγαν στην Ουρουγουάη και τον Παναμά και αγόρασαν διαμέρισμα εκεί» τόνισε η εισαγγελέας.
Αθώωση για Τσουκάτο
Νωρίτερα το μεσημέρι, η εισαγγελέας εισηγήθηκε την αθώωση του Θεοδώρου Τσουκάτου και των συγκατηγορουμένων του στην υπόθεση του ενός εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων. Ωστόσο, μπορεί η εισαγγελέας να ζήτησε την απαλλαγή για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε δωροληψία αγνώστων υπαλλήλων που τους έχει αποδοθεί, αλλά υπογράμμισε ότι ο «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ είπε ψέματα ότι δεν είχε επαφές με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο πριν από το 1998 αλλά και ψέματα πως τα χρήματα αποτελούσαν «χορηγία» την οποία παρέδωσε στο ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την εισαγγελέα, τα χρήματα που έφτασαν στα χέρια του κ. Τσουκάτου μέσω εμβασμάτων από παρένθετα πρόσωπα (τμηματικά στο γραφείο του στο ΠΑΣΟΚ) δεν κατέληξαν ποτέ στα ταμεία του κόμματος. «Από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε πως τα χρήματα μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα το διέψευσε από την αρχή. Οι ταμίες σε όλες τις καταθέσεις τους κατά τη προδικασία δεν επιβεβαίωσαν τον Τσουκάτο. Όσα όψιμα ισχυρίστηκαν εδώ δεν είναι πιστευτά και για αυτό διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία οι καταθέσεις τους να ελεγχθούν για ψευδορκία. Από τα ημερολόγια του Χριστοφοράκου προέκυψε πως ο Τσουκάτος έλεγε ψέματα σε όλη την προδικασία και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ότι τον είδε για πρώτη φορά το 1998. Στην πραγματικότητα το 1997 είχε τουλάχιστον έντεκα επαφές μαζί του. Είχαν πολλές επαφές και το 1998 και το 1999. Ο Χριστοφοράκος είχε τηλεφωνικές επαφές και συναντήσεις με τον Τσουκάτο πριν και μετά την υπογραφή και κατά την υλοποίηση της σύμβασης 8002. Τα χρήματα δεν δόθηκαν για χορηγία».
Μάλιστα, έκανε λόγο για τέχνασμα από πλευράς Τσουκάτου, προκειμένου να καλύψει με σχετικά ανώδυνο τρόπο τον δικό του χρηματισμό καθώς και άλλων προσώπων, γιατί ήταν πλημμέλημα η χορηγία στο κόμμα που ήδη είχε παραγραφεί. «Δεν έγινε δυνατό να εξακριβωθεί που κατέληξε η δήθεν χορηγία, αν δόθηκε σε άλλα πρόσωπα ή εάν ήταν για τον ίδιο. Σίγουρα δεν διατέθηκε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ. Ο Χριστοφοράκος δεν είχε κανέναν λόγο να δωροδοκήσει υπαλλήλους του ΟΤΕ μέσω του Τσουκάτου. Είχε με τον Μαυρίδη δικό τους δίκτυο, δικό τους μηχανισμό για να χρηματίζουν στελέχη του οργανισμού» επεσήμανε η κ. Σκεπαρνιά.
Η ζημία και οι επαφές Χριστοφοράκου με Τσουκάτο και Μαντέλη
Για ζημία του ΟΤΕ μεγαλύτερη των 69 εκατ. ευρώ, που διατέθηκαν σε «δώρα» προκειμένου να εκτελεστεί από τη Siemens η σύμβαση 8002 με τον ΟΤΕ έκανε λόγο η εισαγγελέας της έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κατά την δεύτερη ημέρα της αγόρευσής της. Αν και η επιλογή της Siemens για το έργο της ψηφιακοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ ήταν τεχνικά και οικονομικά ορθή, τελικά καταβλήθηκε πολύ υψηλότερο τίμημα από εκείνο που θα μπορούσε να επιτευχθεί. «Το αρχικό κόστος εκτινάχθηκε από τα 158 δις δραχμές σε 236 δις δραχμές εξαιτίας ενεργειών των στελεχών του που λειτούργησαν επωφελία της Siemens» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά.
Κατά την εισαγγελική λειτουργό, τα στελέχη του ΟΤΕ δεν διαπραγματεύτηκαν τις τιμές του υλικού που αγόρασαν το οποίο όταν υπογράφηκε η επίδικη σύμβαση το 1997 θεωρούνταν πλέον «ώριμο τεχνολογικά» και επομένως έπρεπε να έχει μειωμένο κόστος. Αντιθέτως, τα στελέχη του ΟΤΕ συμφώνησαν η τιμή των υλικών να είναι σε συνάρτηση με προηγούμενες συμβάσεις του οργανισμού από το 1992, όταν οι τιμές ήταν κατά πολύ υψηλότερες στην αγορά. «Εγκρίνονταν ομόφωνα οι κοστολογικές εκθέσεις χωρίς καμία έρευνα συγκριτική με τις αγορές αλλά και την ίδια την Siemens. Δεν εκμεταλλεύτηκαν το πλεονέκτημα της μεγάλης ποσότητας υλικού που αγόραζαν ώστε να πετύχουν μείωση της τιμής. Δεν μερίμνησαν για την εφαρμογή των ρητρών» σχολίασε η εισαγγελέας. Προβληματική αποδείχθηκε και η ρήτρα του «προνομιακού πελάτη» που υπέγραψε ο ΟΤΕ με την ελληνική Siemens, αφού «έμεινε σχεδόν ανεφάρμοστη εξαρχής καθώς το ελληνικό τμήμα του κολοσσού δεν είχε άλλους πελάτες εκτός Ελλάδας».
Εκτενή αναφορά έκανε η εισαγγελέας και στις επαφές του Μιχάλη Χριστοφοράκου τόσο με ηγετικά στελέχη του ΟΤΕ, όσο και με τους Θεόδωρο Τσουκάτο και Τάσο Μαντέλη ακριβώς πριν την υπογραφή της σύμβασης. Ειδική μνεία στην παραίτηση του τότε υπουργού Μεταφορών Χάρη Καστανίδη, έκανε η κ. Σκεπαρνιά, επισημαίνοντας ότι εκείνος είχε πει τότε ότι «ορισμένοι αντιλαμβάνονται την παρουσία μου ως εμπόδιο στα σχέδια τους». Μετά την παραίτηση Καστανίδη, όπως παρατήρησε η εισαγγελέας, «ανέλαβε ο Τάσος Μαντέλης, ο οποίος από το 1987 ως πρόεδρος του ΟΤΕ είχε συνάψει συμβάσεις με την Ζίμενς».
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr