Αλεξανδρούπολη: Ετοιµάζεται το έδαφος για το πρώτο γεωθερµικό έργο
Ζεστές οι µηχανές στο Αρίστηνο για την υλοποίηση του πρώτου πρότζεκτ χαµηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα, αξίας 6,5 εκατ. ευρώ. Η θερµοκρασία του νερού έχει φθάσει σχεδόν στους 97 βαθµούς Κελσίου, γεγονός που δίνει πλέον τη δυνατότητα στον δήµο να προχωρήσει σε τηλεθέρµανση και ηλεκτροπαραγωγή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Τρέχουν» οι εργασίες στο γεωθερµικό πεδίο στο Αρίστηνο της Αλεξανδρούπολης. Μετά τις τελευταίες αντλήσεις το νερό έχει φτάσει σχεδόν στους 97 βαθµούς Κελσίου, σηµαντικό στοιχείο που ανοίγει νέες δυνατότητες και προοπτικές για την εκµετάλλευση του πεδίου. Σύµφωνα µε τον αντιδήµαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Γιάννη Φαλέκα, που «τρέχει» το πρότζεκτ από το 2012, αυτή η θερµοκρασία δίνει πλέον τη δυνατότητα στον Δήµο Αλεξανδρούπολης να προχωρήσει και σε ηλεκτροπαραγωγή. εκτός από αστική και αγροτική θέρµανση. «Το υπουργείο Ενέργειας µας έκανε ένα µεγάλο δώρο στην πραγµατικότητα αποδεχόµενο το αίτηµα για την αλλαγή του πλαισίου για τα γεωθερµικά πεδία και την αύξηση της θερµοκρασίας από το όριο των 90 βαθµών Κελσίου στους 99 βαθµούς.
Οι τελευταίες µετρήσεις που έχουµε από την τελευταία γεώτρηση µας έχει δώσει νερό περίπου 97 βαθµών Κελσίου, πράγµα που ανοίγει νέες προοπτικές για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» είπε στην «Ηµερησία» ο κ. Φαλέκας και προσέθεσε πως «είναι ένα ιστορικό γεγονός που δίνει πρόσθετη µεγάλη αξία και στο δικό µας γεωθερµικό πεδίο. Καλύπτει τους ∆ήµους (Αλεξανδρούπολης-Νέστου-Παγγαίου) που έχουν γεωθερµικά πεδία, ενώ δεν θα ισχύσει για άλλα γεωθερµικά πεδία στο µέλλον». Στον ∆ήµο Αλεξανδρούπολης θα υλοποιηθεί το πρώτο γεωθερµικό έργο χαµηλής ενθαλπίας (το θερµοδυναµικό µέγεθος που αντιπροσωπεύει το συνολικό ποσό θερµότητας που περιέχεται σε ένα πεδίο) στη χώρα µας µέσω ΕΣΠΑ, αξίας 6,5 εκατ. ευρώ.
\Το πρόγραµµα έχει δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι αυτή της αστικής τηλεθέρµανσης, η οποία θα θερµάνει 22 δηµόσια κτίρια και το Παιδικό Χωριό SOS, και της αγροτικής τηλεθέρµανσης, για παραγωγικές επενδύσεις και θερµοκήπια. Η δεύτερη κατεύθυνση του προγράµµατος έχει να κάνει µε την ηλεκτροπαραγωγή, που τώρα πλέον µπορεί να µπει σε νέα βάση.
Το έργο της αστικής και της αγροτικής τηλεθέρµανσης στη ∆ηµοτική Ενότητα Τραϊανούπολης του δήµου θα έπρεπε να εκτελείται από τον Σεπτέµβριο του 2018, ωστόσο οι απανωτές ενστάσεις που κατατέθηκαν από εργολάβους προκάλεσαν τις µεγάλες καθυστερήσεις του έργου. Το θέµα, έπειτα από δύο δικαστήρια, σήµερα βρίσκεται στο Συµβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αναµένεται να εκδώσει την απόφασή του µέχρι τις 6 Μαΐου. «Από το σηµείο αυτό και µετά, το έργο της τηλεθέρµανσης θα ‘‘τρέξει’’ και θα υλοποιηθεί άµεσα» είπε ο κ. Φαλέκας. Τα 22 δηµόσια κτίρια που θα συνδεθούν στο δίκτυο θα είναι σχολεία, δηµοτικά κτίρια και εκκλησίες. Σε ό,τι αφορά την αγροτική τηλεθέρµανση, ήδη έχουν κατατεθεί συνολικά πέντε προτάσεις από καλλιεργητές της περιοχής αλλά και άλλους επενδυτές για την ανάπτυξη θερµοκηπιακών εκµεταλλεύσεων. Αρχικά η χρήση γεωθερµίας στον πρωτογενή τοµέα κινητοποίησε τρεις παραγωγούς, οι οποίοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για 45 από τα συνολικά 70 στρέµµατα που µπορούν να εξυπηρετηθούν µε φθηνή ενέργεια.
Ήδη στήθηκε το πρώτο θερµοκήπιο τριών στρεµµάτων µε κηπευτικά στην Ανθεια, από αγρότη που διαθέτει συνολική έκταση 15 στρεµµάτων και αναµένει να ολοκληρωθεί το έργο για να συνδεθεί µε τη γεωθερµία. Ακόµη ένας παραγωγός θα στήσει θερµοκήπιο, ενώ µια οµάδα επιστηµόνων επενδύει στη σπιρουλίνα σε έκταση 15 στρεµµάτων. Το τελευταίο διάστηµα έχουν κατατεθεί άλλες δύο προτάσεις, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθµό των ενδιαφεροµένων σε πέντε. Σε ό,τι αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, στόχος του δήµου είναι να στήσει στις κεφαλές των παραγωγικών αντλήσεων ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη για την παραγωγή ενέργειας 200 MW. Αρχικά αυτό θα γίνει σε δύο γεωτρήσεις, ενώ θα ακολουθήσει και µία τρίτη, όπως είπε ο κ. Φαλέκας. Ο επόµενος µεγάλος στόχος του δήµου, σύµφωνα µε τον αντιδήµαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, είναι η τηλεθέρµανση έξι οικισµών της περιοχής. «Το έργο αυτό θα είναι ύψους 12 εκατ. ευρώ και θα ολοκληρωθεί σε µία τριετία» τόνισε ο κ. Φαλέκας.
Από το 2012
Στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης υπάρχει βεβαιωµένο γεωθερµικό πεδίο χαµηλής ενθαλπίας έκτασης 20.000 στρεµµάτων και ο δήµος το έχει εκµισθώσει από το ελληνικό ∆ηµόσιο. Η προσπάθεια για τη διεκδίκηση και εκµετάλλευση του γεωθερµικού πεδίου ξεκίνησε το 2012, από τον νυν αντιδήµαρχο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξανδρούπολης Γιάννη Φαλέκα και τον αείµνηστο µηχανικό του ∆ήµου Αλεξανδρούπολης, Χρήστο Καβαρατζή. Το συγκεκριµένο πεδίο έχει συγκεκριµένα χαρακτηριστικά που το καθιστούν ιδιαίτερο.
«Εχουµε την τύχη στο πεδίο αυτό να µην έχουµε µεγάλες πιέσεις από το έδαφος. Αυτό µας δίνει τη δυνατότητα µε σχετικά εύκολο τρόπο να εκµεταλλευτούµε τη γεωθερµική ενέργεια» προσέθεσε ο κ. Φαλέκας. «Ο δήµος έγινε κάτοχος του σπάνιου γεωθερµικού πεδίου καθώς πέρασε στην ιδιοκτησία του, ενώ τα υπόλοιπα γεωθερµικά πεδία στη χώρα ανήκουν στο ελληνικό ∆ηµόσιο. Για τα επόµενα 70 χρόνια ο ∆ήµος Αλεξανδρούπολης θα είναι κάτοχος του γεωθερµικού πεδίου και ένας από τους σπάνιους στην Ελλάδα που θα έχει ιδιοκτησία σε ορυκτό πλούτο» τόνισε.
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr