Κτηματολόγιο: Μετ’ εµποδίων η προσέλευση
Μόλις το 14,62% των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας έχει δηλωθεί στη διαδικασία που ξεκίνησε τον Νοέµβριο. Το µεγαλύτερο πρόβληµα καταγράφεται στις αγροτικές περιοχές🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με αργούς ρυθµούς και εµπόδια εξακολουθεί να προχωρεί η τρέχουσα φάση κτηµατογράφησης της χώρας, καθώς µέχρι στιγµής στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τον περασµένο Νοέµβριο έχει δηλωθεί µόλις το 14,62% των δικαιωµάτων ιδιοκτησίας. Η λιγοστή προσέλευση των πολιτών αποδίδεται κυρίως στα προβλήµατα που παρουσιάζει το συγκεκριµένο πρόγραµµα κτηµατογράφησης, το οποίο αφορά πρώτιστα σε αγροτικές περιοχές.
Η απροθυµία των ιδιοκτητών να δηλώσουν τις περιουσίες τους οφείλεται σε ένα πλήθος αιτιών, στις οποίες συγκαταλέγονται, εκτός της οικονοµικής συγκυρίας, η χαµηλή αξία των προς δήλωση ακινήτων και η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας, καθώς πολλά από αυτά είχαν δοθεί διά λόγου στους σηµερινούς κατόχους τους αλλά και η καθυστέρηση της έναρξης λειτουργίας του Κεντρικού Γραφείου Κτηµατογράφησης, µέσω του οποίου εξυπηρετούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην περιφέρεια. Συνολικά έχουν δηλωθεί 1.842.941 δικαιώµατα από το σύνολο των 12,6 εκατοµµυρίων που εντοπίζονται στις περιοχές στις οποίες εξελίσσεται η κτηµατογράφηση.
Από αυτά τα 306.014, δηλαδή ποσοστό 16,6%, έχουν δηλωθεί µέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρµας υποβολής αιτήσεων. Τα µεγαλύτερα ποσοστά ηλεκτρονικής δήλωσης συγκεντρώνουν οι ΠΕ της Εύβοιας, όπου το ποσοστό φτάνει το 39,42% και ακολουθούν οι ΠΕ Βοιωτίας-Φωκίδας, όπου παρά το µικρό ποσοστό δηλώσεων το 33,8% υποβλήθηκε ηλεκτρονικά, και η Αιτωλοακαρνανία µε 30,3%.
Δωδεκάνησα
Οπως ήταν αναµενόµενο, τα µεγαλύτερα ποσοστά συµµετοχής συγκεντρώνουν οι περιοχές στις οποίες η έναρξη των δηλώσεων ξεκίνησε νωρίτερα, τον περασµένο Νοέµβριο και Δεκέµβριο.
Ετσι στα ∆ωδεκάνησα µέχρι χθες είχε δηλωθεί το 35,76% των δικαιωµάτων που έχουν προεκτιµηθεί σε 96.354, ενώ ακολουθεί η ΠΕ Πιερίας, µε ποσοστό δηλωθέντων δικαιωµάτων 26,42%. Ωστόσο ακόµα και σε περιφέρειες όπως τα Δωδεκάνησα, όπου η διαδικασία ξεκίνησε νωρίς και οι δύο προβλεπόµενες παρατάσεις της προθεσµίας υποβολής δηλώσεων λήγουν στις 20 Μαΐου, µέχρις στιγµής έχουν δηλωθεί λίγο περισσότερα από ένα στα τρία δικαιώµατα, γεγονός το οποίο σηµαίνει πως µόνο οι πρόσθετες παρατάσεις στην κτηµατογράφηση µπορούν να εγγυηθούν την ύπαρξη κτηµατολογίου.
Η κατάσταση σε άλλες περιφέρειες είναι ακόµα πιο απογοητευτική, καθώς τα δηλωµένα δικαιώµατα φτάνουν:
- Στη Μαγνησία και τις Σποράδες το 3,21%
- Στη Βοιωτία και τη Φωκίδα το 5,13%
- Στη Μεσσηνία το 5,29%
- Στη Λακωνία το 8,77%
- Στην Αχαΐα το 9,12%
- Σε Σάµο, Ικαρία και Χίο το 9,5%
Αν και στις δύο πρώτες συµβάσεις η έναρξη συλλογής δηλώσεων ξεκίνησε τον Μάρτιο (Μαγνησία και Σποράδες) και τον Φεβρουάριο (Βοιωτία και Φωκίδα), η κατάσταση είναι ενδεικτική της απροθυµίας που έχουν επιδείξει µέχρι τώρα οι ιδιοκτήτες. Η χαµηλή προσέλευση είναι η βασική αιτία, για την οποία εκτός της τρίµηνης παράτασης που δόθηκε για τους κατοίκους εξωτερικού αναµένεται να δοθεί µια σιωπηρή παράταση και για τους κατοίκους εσωτερικού.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα µπορούν να παίρνουν ένα πιστοποιητικό εµπρόθεσµης παρουσίας, το οποίο θα σηµατοδοτεί την έναρξη δήλωσης ώστε στη συνέχεια να µπορούν έστω και εκπρόθεσµα να προσκοµίσουν τα απαραίτητα έγγραφα και να ολοκληρώσουν τη δήλωση ιδιοκτησίας τους. Την πρακτική αυτή θα µπορούν να ακολουθήσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές στις οποίες δεν έχει παρέλθει το εξάµηνο.
Ανάγκη για νομοθετική ρύθμιση
Ο τεχνικός κόσµος αντιµετωπίζει µε σκεπτικισµό αυτήν τη λύση: «Κάτι αντίστοιχο είχε εφαρµοστεί και στο παρελθόν. Κυρίως εξυπηρέτησε τους επαγγελµατίες οι οποίοι υπέβαλαν δηλώσεις για πολλά δικαιώµατα, αλλά ελάχιστους ιδιώτες. Δεν προσέρχονταν άνθρωποι µε 2 ή 3 δικαιώµατα να στηθούν δύο φορές σε ουρές» επισηµαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Συλλόγου Τοπογράφων-Μηχανικών, Μιχάλης Καλογιαννάκης.
Ο ίδιος σηµειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει νοµοθετική ρύθµιση, η οποία θα δίνει το δικαίωµα παράτασης της διαδικασίας πέραν του εξαµήνου και για τους κατοίκους εσωτερικού και θα ορίζει την προσκόµιση λιγότερων εγγράφων ή µόνο του Ε9 για την απόδειξη χρησικτησίας τουλάχιστον σε πρώτο στάδιο: «Η διαδικασία θα πρέπει να διευκολυνθεί διότι µε αυτά τα ποσοστά συµµετοχής όχι µόνο η χώρα δεν θα αποκτήσει κτηµατολόγιο, αλλά θα δηµιουργηθούν και πρόσθετα προβλήµατα, καθώς οι ανάδοχοι των συµβάσεων θα έχουν οικονοµικές απώλειες, αφού δεν θα πληρώνονται τα τέλη κτηµατογράφησης για τα προϋπολογισθέντα δικαιώµατα» εξηγεί
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr