Σχέδιο του ΟΗΕ για να ενσωματωθούν στην Ελλάδα 40.000 πρόσφυγες
Μιλά στο ethnos.gr ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) Φιλίπ Λεκλέρκ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Τη σταδιακή ενσωμάτωση στην ελληνική κοινωνία περίπου 40.000 προσφύγων οι οποίοι αναμένεται να πάρουν άσυλο από τους συνολικά 72.000 που έχουν καταθέσει αίτηση μέχρι και τις 25 Απριλίου θα επιχειρήσει το επόμενο διάστημα η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές. Παράλληλα στα σχέδιά της είναι και η αύξηση των περίπου 5.000 διαμερισμάτων τα οποία ενοικιάζουν πρόσφυγες μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων σε όλη την Ελλάδα και όχι η δημιουργία νέων καμπ φιλοξενίας.
Ζητούμενο, όπως εξήγησε, μιλώντας στο ethnos.gr στο περιθώριο εκδήλωσης για το προσφυγικό στην 16η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR) Φιλίπ Λεκλέρκ είναι η σταδιακή και ομαλή ενσωμάτωση των ανθρώπων που προέρχονται από πολέμους και διώξεις στην ελληνική κοινωνία.
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι αυτό είναι ένα δύσκολο στοίχημα δεδομένου ότι πολλοί Έλληνες αναγκάζονται λόγω της κρίσης να εγκαταλείψουν την χώρα και να αναζητήσουν στο εξωτερικό δουλειά. Ωστόσο η ενσωμάτωση των Σύριων, των Αφγανών αλλά και των Ιρακινών στην ελληνική κοινωνία είναι εφικτή πρόσθεσε φέροντας ως παράδειγμα την αλβανική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί 24.000-25.000 θέσεις σε 5.000 ενοικιαζόμενα σπίτια σε όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί το επόμενο διάστημα ανέφερε τονίζοντας ότι είναι ένα δύσκολο και ακριβό πρότζεκτ το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία και θα πρέπει να αποφασίσει να διαθέσει και τα αντίστοιχα κονδύλια.
«Σιγά, σιγά πρέπει να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν μόνοι τους στην ελληνική κοινωνία, να μάθουν τα έθιμα και τη γλώσσα όπως έκανε με επιτυχία και η αλβανική κοινότητα. Αυτό είναι το επόμενο βήμα της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα. Και παρατηρούμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία μαθαίνει ελληνικά» είπε στο ethnos.gr ο κ. Λεκλέρκ προσθέτοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι συμβάλουν στο συνεχές χτίσιμο της κοινωνίας». Αναγνώρισε επίσης ότι το προσφυγικό βάρος θα πρέπει να μοιραστεί και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί.
Σχολιάζοντας τα συχνά τροχαία ατυχήματα με πρόσφυγες κάλεσε την αστυνομία να είναι πιο προσεχτική στις επιχειρήσεις της προκειμένου αυτά να αποφεύγονται ενώ τόνισε ότι θα πρέπει η πολιτεία να πληροφορεί καλύτερα τους πρόσφυγες για τους κινδύνους που διατρέχουν πριν αποφασίσουν να ακολουθήσουν τους διακινητές. Αναφερόμενος τέλος στην εκπαίδευση των προσφυγόπουλων τόνισε ότι πάνω από 13.000 παιδιά φοιτούν πλέον σε τάξεις υποδοχής και δομές υποδοχής για την εκπαίδευση χωρίς προβλήματα.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr