Επαναστατική τράτα σαρώνει πλαστικά απορρίμματα από τα νερά του Αιγαίου (pics)
Τι δήλωσε στο ethnos.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Στη μάχη καθαρισμού του Αιγαίου από θραύσματα πλαστικών απορριμμάτων ρίχνει μία πειραματική τράτα το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος».
Τις επόμενες μέρες ένα πλοιάριο θα ρυμουλκεί την πειραματική τράτα, η οποία είναι φτιαγμένη από συνθετικό πλαστικό και υλικό από δίχτυα των ψαράδων καθαρίζοντας τα επιφανειακά νερά του Αιγαίου.
«Αντί να ασχοληθούμε με το πραγματικό πρόβλημα του Αιγαίου, εμείς καθαρίζουμε κάθε χρόνο μόνο τις πλαζ που θα ξαπλώσουμε το καλοκαίρι. Η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Είναι μια τελευταία ευκαιρία για να διαχειριστούμε τα πλαστικά απορρίμματα πριν αυτά γίνουν μικροπλαστικά. Είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στη μάχη για τον περιορισμό του πλαστικού μας αποτυπώματος στα θαλάσσια οικοσυστήματα», ανέφερε στο ethnos.gr ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Θοδωρής Τσιμπίδης.
Το κόστος κατασκευής της πειραματικής τράτας άγγιξε περίπου τις 2.000 ευρώ και το επόμενο διάστημα αναμένεται να δημιουργηθεί μία πολύ μεγαλύτερη συνολικού μήκους 400 μέτρων. Η 15μελής ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους πειραματίστηκε για περίπου ένα χρόνο και τα αποτελέσματα της πειραματικής χρήσης της «τράτας» έδειξαν μεγάλη δυνατότητα συλλογής επιπλέοντων απορριμμάτων, αλλά και μηδενική παγίδευση θαλάσσιων οργανισμών. «Έπρεπε να βρούμε και να κατασκευάσουμε το κατάλληλο μέγεθος της τράτας, το οποίο θα μαζεύει μόνο τα πλαστικά και δεν θα ψαρεύει τους θαλάσσιους οργανισμούς» πρόσθεσε ο κ. Τσιμπίδης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε τόσο στο σχήμα της τράτας, έτσι ώστε να υπάρχει σημείο διαφυγής των ψαριών που πιθανώς εγκλωβίζονται αλλά και στο ύψος της δημιουργώντας το κατάλληλο φως για να απομακρύνονται με ασφάλεια τα ψάρια.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το νέο θαλάσσιο εργαλείο έχει τη δυνατότητα να καλύπτει μεγάλες εκτάσεις στη θάλασσα, αλλά και να ρυμουλκείται από ένα ή από δύο σκάφη. Μπορεί να χρησιμοποιείται σε δράσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και σε παράκτιες περιοχές, κλειστούς και ημίκλειστους κόλπους, όπου συσσωρεύονται τα πλαστικά απορρίμματα.
«Η χρήση τέτοιων εργαλείων είναι συμπληρωματική στην απολύτως απαραίτητη ανάπτυξη μέτρων, υποδομών και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης. Εάν θέλουμε, όμως, να υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα και να μπορέσουμε να απαλλάξουμε τη θάλασσα όσο είναι δυνατόν από μέρος του πλαστικού της φορτίου, απαιτούνται χιλιάδες αντίστοιχες παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες, από φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και από τους κρατικούς φορείς» κατέληξε ο κ. Τσιμπίδης.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr