Πανελλαδικές: Ανατροπές στα ΑΕΙ φέρνει το μηχανογραφικό 2019
Αναλυτικοί πίνακες µε όλα τα πανεπιστηµιακά τµήµατα και τις σχολές που αντιστοιχούν στα τέσσερα Επιστηµονικά Πεδία µετά την κατάργηση των Τεχνολογικών Ιδρυµάτων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με την ένταξη των πανεπιστηµιακών τµηµάτων στα αντίστοιχα Επιστηµονικά Πεδία, το υπουργείο Παιδείας ολοκλήρωσε χθες τις ενέργειες που αφορούν στις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η αντιστοίχιση αυτή ήταν απαραίτητη, δεδοµένου ότι φέτος δεν θα υπάρχουν τεχνολογικά, παρά µόνο πανεπιστηµιακά τµήµατα.
Ταυτόχρονα, στο µηχανογραφικό έχουν ενταχθεί νέα τµήµατα. Κατόπιν τούτου οι υποψήφιοι οι οποίοι θα λάβουν µέρος στις εξετάσεις που ξεκινούν την επόµενη Παρασκευή για τα ηµερήσια και τα εσπερινά λύκεια και µία µέρα πριν για τα επαγγελµατικά λύκεια έχουν στη διάθεσή τους τις αναγκαίες πληροφορίες για να πάνε ήσυχοι στα εξεταστικά κέντρα.
Οι φετινές εξετάσεις ξεκινούν για την πλειονότητα των υποψηφίων µε τους καλύτερους οιωνούς, αφού, λόγω της αύξησης του αριθµού των εισακτέων, σχεδόν όλοι θα καταλάβουν µια θέση στα πανεπιστήµια, µε εξαίρεση όσους διεκδικούν τις υψηλόβαθµες σχολές, για τους οποίους η εικόνα δεν αναµένεται να αλλάξει συγκριτικά µε τις προηγούµενες χρονιές. Σχεδόν όλοι οι µαθητές οι οποίοι θα δηλώσουν τις σχολές του 2ου και 4ου Επιστηµονικού Πεδίου θα εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστήµιο, αφού οι θέσεις είναι περισσότερες από πέρυσι, κάτι που πιθανότατα δεν θα αλλάξει φέτος.
Την περασµένη χρονιά στο 4ο Επιστηµονικό Πεδίο οι υποψήφιοι ήταν 22.385 και οι θέσεις ήταν 21.138. Φέτος οι θέσεις στο ίδιο Επιστηµονικό Πεδίο είναι 28.683, οπότε δεν αναµένεται οι υποψήφιοι να διαφοροποιηθούν σηµαντικά από το 2018. Πρέπει να επισηµανθεί ότι τα περισσότερα νέα τµήµατα πήγαν στο 4ο πεδίο και παίρνουν µεγάλο αριθµό φοιτητών, κάτι που έγινε και στα ήδη υπάρχοντα τµήµατα του Οικονοµικού Πανεπιστηµίου, του Πανεπιστηµίου Μακεδονίας και του Πανεπιστηµίου Πειραιώς.
Ίδιες είναι οι προοπτικές και για τους υποψήφιους που έχουν επιλέξει το 2ο Επιστηµονικό Πεδίο, και οι οποίοι θα πάνε στις εξετάσεις µε εξαιρετικές προοπτικές. Οσον αφορά στις αστυνοµικές σχολές, για τις οποίες υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, οι υποψήφιοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Αστυνοµίας, φέτος θα εισαχθούν 310 άτοµα στη Σχολή Αστυφυλάκων και 40 άτοµα στη Σχολή Αξιωµατικών.
Δείτε εδώ τα τμήματα αναλυτικά (αρχείο pdf)
Αρχίζουν οι εξετάσεις
Σε ό,τι αφορά τη διενέργεια των εξετάσεων, οι υποψήφιοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν, καθώς οι αρµόδιες υπηρεσίες έχουν φροντίσει για την οµαλή διεξαγωγή τους. Συνεπώς, οι ίδιοι θα πρέπει να εστιάσουν στο πώς θα έχουν καλές επιδόσεις. Oταν, όµως, ολοκληρωθούν οι εξετάσεις, ανακοινωθούν οι βαθµολογίες και έρθει η ώρα για τη συµπλήρωση του µηχανογραφικού, τότε πολλοί θα επιδοθούν σε µια έρευνα αγοράς όσον αφορά στα πολυάριθµα νέα τµήµατα.
Ο λόγος είναι απλός: Πολλά από αυτά τα τµήµατα έχουν καινούργιο επιστηµονικό περιεχόµενο, κάτι που σηµαίνει ότι ένας µαθητής δεν θα µπορέσει να τα αξιολογήσει εύκολα, καθώς δεν υπάρχουν σχετικές πληροφορίες ούτε από τα ιδρύµατα ούτε από το υπουργείο Παιδείας. Για τον λόγο αυτό, κάποιοι υποψήφιοι µπορεί να τα αγνοήσουν, κάτι που δεν αποτελεί «σοφή επιλογή», διότι µπορεί να αποτελούν σοβαρή προοπτική για το επαγγελµατικό τους µέλλον.
Για παράδειγµα, φέτος το Πανεπιστήµιο της Αθήνας θα έχει στα Ψαχνά Ευβοίας ορισµένα τµήµατα τα οποία δείχνουν να έχουν εξαιρετικό επιστηµονικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τµήµατα όπως το Αεροδιαστηµικής Επιστήµης, ∆ιαχείρισης Λιµένων και Ναυτιλίας, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηµατογράφου.
Τα τμήματα που δεν θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό του 2019
Στους πίνακες με την ένταξη όλων των πανεπιστημιακών τμημάτων στα αντίστοιχα επιστημονικά πεδία περιέχονται και 38 τμήματα που όμως δεν θα λειτουργήσουν φέτος και δεν θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό του 2019.
Τα τμήματα αυτά είναι τα εξής: Πανεπιστημίο Ιωαννίνων:
- α) Μετάφρασης και Διερμηνείας,
- β) Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής,
- γ) Μηχανολόγων Μηχανικών Ιόνιο Πανεπιστήμιο:
- α) Εθνομουσικολογίας,
- β) Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΚΠΑ:
- α) Διατροφής και Διαιτολογίας,
- β) Τουριστικών Σπουδών και Εναλλακτικού Τουρισμού,
- γ) Εκπαίδευσης Ενηλίκων Γεωπονικό Αθηνών:
- α) Υδροβιολογίας και Υδατοκαλλιεργειών,
- β) Πληροφορικής στη Γεωργία και στο Περιβάλλον,
- γ) Διαιτολογίας και Ποιότητας Ζωής,
- δ) Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:
- α) Ψυχολογίας,
- β) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδ. Ηλικία,
- γ) Λογοθεραπείας Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος:
- α) Δημόσιας Διοίκησης,
- β) Ανατ. Γλωσσών και Πολιτισμών,
- γ) Μουσειολογίας,
- δ) Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας:
- α) Μάρκετινγκ,
- β) Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής,
- γ) Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων,
- δ) Κινηματογράφου
- ε) Λογοθεραπείας,
- στ) Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πατρών:
- α) Νομικής,
- β) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,
- γ) Γεωργικής Βιοτεχνολογίας Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου:
- α) Δημόσιας Υγείας,
- β) Αγροτ. Οικονομίας,
- γ) Στατιστικής και Αναλογιστ.
- Επιστήμης Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο:
- α) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων,
- β) Μηχανικών Βιοϊατρικής,
- γ) Μουσικών Σπουδών,
- δ) Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού,
- ε) Φυσικοθεραπείας,
- στ) Χημικών Μηχανικών Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:
- α) Πολιτικών Δημόσιας Υγείας
Μητσοτάκης: Το οικονομικό ισοζύγιο είναι πιο ευνοϊκό στο χωριό και ταυτόχρονα έχεις ποιοτική ζωή
Κακοκαιρία: Στα «λευκά» πολλές περιοχές της χώρας – Τι να αναμένουμε τις επόμενες ώρες
Προκλητικό άρθρο του Έλον Μασκ στη Welt για το ακροδεξιό AfD – Παραίτηση της αρχισυντάκτριας του μέσου
Τζέφρι Χίντον: «Φοβάμαι πως η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστρέψει την ανθρωπότητα στα επόμενα 30 χρόνια»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr