Έντομο «δράκος» σκοτώνει το Σέιχ Σου - Έχουν νεκρώσει πάνω από 70.000 δέντρα
Τεράστια η ολιγωρία για την αντιμετώπιση του φλοιοκτόνου εντόμου από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας - Εκτιμάται ότι περίπου 70.000 δέντρα έχουν νεκρώσει ή προσβληθεί🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε δύο-τρία χρόνια από σήμερα το Σέιχ-Σου -ή τουλάχιστον ό,τι θα έχει απομείνει τότε από την καταστροφή που συνεχίζει να του προκαλεί το φλοιοκτόνο έντομο- θα αποτελεί και πάλι ένα υγιές δάσος. Και αυτό μόνο αν εντατικοποιηθούν σημαντικά οι πολύ χαμηλοί σήμερα ρυθμοί κοπής και απομάκρυνσης των ξερών και προσβεβλημένων δέντρων, διότι διαφορετικά θα συντελεστεί η απόλυτη καταστροφή για το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.
Από τις αρχές Ιουνίου, όταν ξεκίνησε η διαδικασία κοπής των άρρωστων δέντρων και για αρκετές μέρες μετά δούλευαν κατά μέσο όρο καθημερινά δέκα υλοτόμοι με 6-7 αλυσοπρίονα. Τις τελευταίες μέρες ο αριθμός των υλοτόμων έφτασε τους 50, ωστόσο και πάλι δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος πριν αυτό πάρει τραγικές διαστάσεις.
Εκτιμάται ότι σήμερα έχουν προσβληθεί ή νεκρώσει περίπου 70.000 δέντρα στο Σέιχ-Σου, με βάση τα στοιχεία του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, το οποίο κάνει λόγο για εμφάνιση του προβλήματος σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων, δηλαδή στο 1/10 της συνολικής έκτασης του δάσους. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η προσβληθείσα έκταση να είναι πλέον μεγαλύτερη.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη Τύπου, την οποία παραχώρησαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, ο καθηγητής Δασοκομίας και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεοχάρης Ζάγκας και ο δικηγόρος Βαγγέλης Μπόστας, που κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά για το πρόβλημα, με βάση την οποία η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διέταξε την προκαταρκτική διαδικασία για το Σέιχ-Σου.
Και οι τρεις χτύπησαν το καμπανάκι του κινδύνου για το Σέιχ-Σου, επέρριψαν ευθύνες για ολιγωρία στην Πολιτεία και στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, και τόνισαν ότι είναι αναγκαίο, μετά την αντιμετώπιση της καταστροφής, να επανασχεδιαστεί η μορφή του Σέιχ-Σου και να γίνει αναδάσωση με πλατύφυλλα δέντρα, που είναι περισσότερο ανθεκτικά.
Τρία χρόνια ολιγωρία
Όπως ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης, το πρόβλημα με το φλοιοκτόνο έντομο στο Σέιχ-Σου είναι γνωστό στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης από το 2016, χωρίς, ωστόσο, να ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του δάσους στο διάστημα που μεσολάβησε, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σήμερα μεγάλες διαστάσεις. Ο ίδιος παρέθεσε κι ένα έγγραφο του Δασαρχείου με ημερομηνία 6 Μαρτίου 2018, στο οποίο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «κατά την τελευταία διετία παρατηρήθηκε η εμφάνιση νεκρών ατόμων πεύκης μεμονωμένα ή σε μικρές ομάδες… η νέκρωση οφείλεται σε έντονη προσβολή της πεύκης από φλοιοφάγα έντομα».
«Επισημάναμε το θέμα πριν μήνες. Αγωνιστήκαμε να πείσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες να το αντιμετωπίσουν. Δυστυχώς, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Κάποιοι προσπάθησαν να παραπλανήσουν το λαό και την κοινωνία. Δε λήφθηκαν μέτρα και φθάσαμε στην τεράστια καταστροφή. Υπάρχουν ευθύνες πολιτικές, περιβαλλοντικές και ποινικές. Το δάσος, που με τον κίνδυνο της ζωής μας εκατοντάδες πολίτες καταφέραμε να σώσουμε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1997, σήμερα καταστρέφεται. Η καταστροφή δεν μπορεί να μείνει χωρίς τιμωρία. Αν συνεχιστεί η ολιγωρία, μέχρι τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο δε θα υπάρχει μη προσβεβλημένο πεύκο στο Σέιχ-Σου», τόνισε ο κ. Δανιηλίδης.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι στις επανειλημμένες οχλήσεις του δήμου προς το Δασαρχείο, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έπαιρνε την απάντηση ότι δεν υπάρχουν κονδύλια. Για καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση του προβλήματος και αργά αντανακλαστικά από την πλευρά των αρμόδιων φορέων της Πολιτείας έκανε λόγο και ο κ. Ζάγκας, ο οποίος τόνισε την ανάγκη εντατικοποίησης των εργασιών κοπής των άρρωστων δέντρων, την προσεκτική παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου και το σχεδιασμό της επόμενης μέρας του δάσους με πλατύφυλλα δέντρα.
«Η οικονομική ανυπαρξία και η λειψανδρία πιστεύω ότι έφεραν καθυστερήσεις. Η πυκνότητα του δάσους είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα τα δέντρα να χάνουν τη ζωτικότητά τους και να είναι περισσότερο ευάλωτα στα έντομα. Σήμερα η ταχύτητα εξάπλωσης του προβλήματος είναι πιο μεγάλη από το 2017. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνειδητοποιήσουν το πρόβλημα οι αρμόδιοι και θα εντατικοποιήσουν τη διαδικασία» ανέφερε ο κ. Ζάγκας.
Τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς και πλημμυρών
Ο κ. Δανιηλίδης επεσήμανε ακόμα ότι υπάρχει σήμερα τεράστιος κίνδυνος πυρκαγιάς στο Σέιχ-Σου, αφού δεν αλέθονται για να γίνουν πριονίδια ή δεν απομακρύνονται από τα συνεργεία υλοτομίας τα κομμένα κλαδιά και οι πευκοβελόνες. Όπως είπε, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται μία κρούστα εύφλεκτου υλικού.
Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα και τον κίνδυνο πλημμυρών, αφού μετά την κοπή των δέντρων θα μειωθεί η δυνατότητα συγκράτησης των φερτών υλών, θα γεμίσουν οι λεκάνες απορροής και θα κινδυνεύσουν από πλημμύρες περιοχές της πόλης.
Κολωνός: Ποινές φυλάκισης στους 11 ενόχους για τον βιασμό της 12χρονης - Στη φυλακή οι τέσσερις
Ανεξαρτητοποιήθηκε και ο Ευάγγελος Αποστολάκης - «Δεν μπορώ να βρίσκομαι σε ένα κόμμα που λειτουργεί έτσι»
Πώς έφτασαν οι Αρχές στα ίχνη των ληστών της χρηματαποστολής στο Λαύριο
Νομικά θα κινηθεί η μητέρα του Παναγιωτάκη κατά όσων την εμπλέκουν σε κύκλωμα εμπορίας βρεφών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr