Ποιοι Δήμοι μοιράζονται το 1,7 δισ.€ για έργα έως το τέλος του 2018
Το υπουργείο Εσωτερικών εξασφάλισε χρηµατοδοτήσεις για έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, σχολικής στέγης, αντιπληµµυρικής προστασίας, παιδικές χαρές και αγροτικούς δρόµους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Χρηµατοδοτήσεις στους δήµους συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2018, για εργασίες ύδρευσης-αποχέτευσης, αντιπληµµυρικής προστασίας, καθώς και για σχολική στέγη, παιδικές χαρές, αγροτικούς δρόµους και άλλες ανάγκες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας εξασφάλισε το υπουργείο Εσωτερικών.
Πρόκειται για τα προγράµµατα που πήραν την ονοµασία «Φιλόδηµος», ξεκίνησαν στις αρχές του 2018 και, σύµφωνα µε όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, κατάφεραν να συγκεντρώσουν τόσο µεγάλο ενδιαφέρον που ξεπέρασαν κάθε αρχική πρόβλεψη.
Το χαρακτηριστικό του προγράµµατος είναι ότι βγαίνουν προσκλήσεις που αφορούν συγκεκριµένες κατηγορίες έργων, οι δήµοι καταθέτουν µελέτες για την υλοποίησή τους, εντάσσονται στο πρόγραµµα και προχωρούν στην υλοποίηση. Αυτό σηµαίνει ότι όσοι δήµοι έχουν έτοιµες στοιχειοθετηµένες προτάσεις µπορούν να εντάξουν έργα σε πολλές κατηγορίες, ενώ άλλοι ακόµη δεν τα έχουν καταφέρει.
Για αύξηση των πόρων για τη χρηµατοδότηση της λειτουργίας των δήµων κατά 5% στον νέο προϋπολογισµό έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης
Οταν ο «Φιλόδηµος» ανακοινώθηκε από τον προηγούµενο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, σε συνεργασία µε τον κ. Χαρίτση (εκ µέρους τότε του υπουργείου Οικονοµίας), ο προϋπολογισµός ήταν 500 εκατοµµύρια ευρώ για το 2018, µε πρόβλεψη να φθάσει τα 2,3 δισ. το 2023. Μέσα σε λίγους µήνες έχει υπερτριπλασιαστεί, προστίθενται συνεχώς νέα προγράµµατα και η πρόβλεψη λέει πως θα κλείσει στα 1,7 δισ. έως το τέλος του 2018. Τα τελευταία προγράµµατα που ανακοινώθηκαν χθες αφορούν:
- Υποδοµές αντιπληµµυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζηµιών από φυσικές καταστροφές (200 εκατ. ευρώ).
- Επανάχρηση δηµοτικών κτιρίων (150 εκατ.).
- Κατασκευή και ανέγερση νέων δηµαρχιακών κτιρίων ή επέκταση υφισταµένων (50 εκατ.)
- Ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτιρίων προσχολικής, πρωτοβάθµιας και δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης (120 εκατ.).
- Οι δήµοι θα κληθούν να υποβάλουν προτάσεις στις κατηγορίες αυτές, αλλά είναι εκατοντάδες τα έργα αξίας από 5.000 έως και 36 εκατ. ευρώ που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται με βάση τις παλαιότερες προσκλήσεις.
Το «Εθνος» σήμερα δημοσιεύει αναλυτικά και ανά δήμο στοιχεία για 136 έργα συνολικού προϋπολογισμού 372 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν ήδη στο πρόγραμμα και αφορούν κυρίως αποχέτευση, ύδρευση αλλά και αγροτικούς δρόμους ή αποκατάσταση παλαιών χωματερών (ΧΑΔΑ). Πρόκειται για ένα μέρος των 1,7 δισ. που αφορά έργα τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται ή πρόκειται σύντομα να ξεκινήσουν.
Αύξηση πόρων «Κεντρική πολιτική κατεύθυνση συνολικά της κυβέρνησης είναι η αύξηση των πόρων στους δήμους» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης, προσθέτοντας με νόημα ότι αυτό θα συμβεί «σε αντίθεση με αυτά τα οποία ακούμε από την αξιωματική αντιπολίτευση για πέρασμα σε έναν άλλο τρόπο χρηματοδότησης των φορέων της Αυτοδιοίκησης μέσω ΕΝΦΙΑ».
Ο υπουργός θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια, και ειδικά το διάστημα 2013-2014, δήμοι και περιφέρειες υπέστησαν μείωση στη χρηματοδότησή τους έως και 60%. «Εμείς θεωρούμε ότι η συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους να χρηματοδοτεί από τον κρατικό προϋπολογισμό με σημαντικά κονδύλια την Αυτοδιοίκηση για να καλύπτει τις βασικές λειτουργίες όχι απλώς πρέπει να διατηρηθεί, αλλά και πρέπει να ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια» είπε ο υπουργός.
Ο κ. Χαρίτσης υποσχέθηκε αύξηση των κρατικών πόρων (ΚΑΠ) για τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των δήμων κατά 5% στον νέο προϋπολογισμό, όπως συνέβη και στον προηγούμενο. Ειδικά στους ορεινούς και στους νησιωτικούς δήμους η αύξηση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς άλλαξαν τα κριτήρια διαμοιρασμού των κονδυλίων και δεν μετράει μόνο ο πληθυσμός.
Στους πίνακες που δημοσιεύουμε περιλαμβάνονται 136 έργα από 350.000 ευρώ έως και πάνω από 36 εκατ. ευρώ, όπως αυτό για την κατασκευή εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στο Δήλεσι, στον Αγιο Θωμά και στο Κλειδί, και εξωτερικά δίκτυα μεταφοράς στην ΕΕΛ Σχηματαρίου/Οινοφύτων του Δήμου Τανάγρας. Ορισμένοι δήμοι έχουν καταφέρει να εντάξουν έργα σε παραπάνω από μία κατηγορία, ενώ άλλοι δεν εμφανίζονται καν.Από το σύνολο των 135 έργων, τα περισσότερα σε πλήθος εντάχθηκαν σε δήμους της Θεσσαλίας (20), της Κρήτης (20), της Κεντρικής Μακεδονίας (18) και της Ηπείρου (18), ενώ τα λιγότερα σε Ιόνια Νησιά (1) και Δυτική Μακεδονία (2). Τη μεγαλύτερη αξία έργων, όμως, καταγράφουν εκείνα των δήμων της Στερεάς Ελλάδας (68,8 εκατομμύρια ευρώ) και της Κρήτης (52,6 εκατ.).
Ετοιμες μελέτες
Για τα έργα των κατηγοριών που παρουσιάζουμε αναλυτικά, ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 875 εκατομμύρια ευρώ και το ποσό αναμένεται να καλυφθεί ή και να ξεπεραστεί, καθώς υπάρχει πλήθος έτοιμων μελετών. «Πρόσφατα, σε μία ημέρα εγκρίθηκαν δύο έργα αξίας 5 εκατ. ευρώ το καθένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτσης και εξήρε την προσπάθεια των υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών.
Τα πρώτα προγράμματα του «Φιλόδημου» αφορούσαν δράσεις συνολικής αξίας 180 εκατ. ευρώ, που μοιράστηκαν στους 325 δήμους αναλόγως του πληθυσμού τους. Τα 50 εκατομμύρια αφορούσαν συντήρηση σχολικών κτιρίων και των αύλειων χώρων τους, 70 εκατομμύρια την κατασκευή και συντήρηση παιδικών χαρών και 60 εκατομμύρια την προμήθεια μηχανημάτων έργου.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr