Υπόθεση Γρηγορόπουλου: 13 χρόνια φυλακή στον Κορκονέα
«Εσπασαν» τα ισόβια για τον Κορκονέα για τη δολοφονία του νεαρού Αλέξη Γρηγορόπουλου - Ποιο ελαφρυντικό του αναγνωρίστηκε ομόφωνα από το δικαστήριο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε ποινή κάθειρξης 13 ετών καταδικάστηκε ομόφωνα από το Μικτό Ορκωτό Εφετειο Λαμίας ο Επαμεινωνδας Κορκονεας με αποτέλεσμα να μπορεί να πλέον να βγει άμεσα από τη φυλακή. Ο Κορκονέας μέτρα 11 σχεδόν χρόνια πραγματικής έκτισης και περίπου πέντε έτη επιπλέον με τα μεροκάματα εντός φυλακής. Κατά συνέπεια θα εκδοθεί απόσπασμα της απόφασης του δικαστηρίου και τις επόμενες ημέρες θα αποχαιρετήσει τον έγκλειστο βίο.
«Το αποτέλεσμα της απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένο. Η αναβολή δόθηκε προκειμένου να έχει ευνοϊκή μεταχείριση. Η απόφασης σας οπλίζει το χέρι του επόμενου Κορκονεα» είπε προς το δικαστήριο η συνηγορος της οικογενειας Γρηγορόπουλου, Ζωή κωνσταντοπούλου, επισημαίνοντας ότι θα ασκηθεί αναιρεση. Το δικαστήριο χορήγησε ομόφωνα στον Επαμεινώνδα Κορκονέα το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια».
Νωρίτερα, ο συνήγορός του Βαγγέλης Ανδρούλας ζήτησε την αναγνώριση πέντε ελαφρυντικών, με τον εισαγγελέα να προτείνει να αναγνωρισθεί αυτό του προτέρου σύννομου βίου. Κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, Β. Χανή, το ελαφρυντικό του σύννομου προτέρου βίου «δεν διαφαίνεται από το μητρώο». Όπως εξήγησε, «ο νομοθέτης δέχεται ότι μπορεί να υπάρξει σύννομος βίος ακόμη και με κάποιο πλημμέλημα, άρα δε σημαίνει ότι ο σύννομος βίος φαίνεται από ένα λευκό ποινικό μητρώο». Μάλιστα, όπως ανέφερε, η κρίση πρέπει να βασίζεται από την παρουσία του κατηγορουμένου στο δικαστήριο και από την πορεία της προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.
«Από όσα έχουν εισφερθεί στο δικαστήριο είχε σύννομο οικογενειακό βίο. Το ίδιο συνέβη και στην επαγγελματική του ζωή. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί ότι ήταν «ο Ράμπο», δηλαδή πιο εκρηκτικός σε συμπεριφορές, αλλά αυτό δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει μη σύννομη συμπεριφορά. Καθ όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής του διαδρομής, είχε τιμηθεί από την αστυνομία για τη δράση του. Μέχρι τη στιγμή της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου δεν υπήρξε μη σύννομη συμπεριφορά του, άρα συντρέχει βάσιμος λόγος χορήγησης του ελαφρυντικού. Ο κατηγορούμενος δεν είναι χαρακτήρας που υποκρύπτει παραβατική συμπεριφορά. Υπήρξε μία αμελής και αντιδεοντολογική συμπεριφορά από την πλευρά του κατηγορουμένου...», ανέφερε ο εισαγγελέας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που βρίσκεται στην πολιτική αγωγή να ξεσπά:
Πολ. αγωγή: Αντιδεοντολογική δολοφονία... το ακούσαμε και αυτό... Θέλει αμέλεια, ενώ υπάρχει η απόφαση του δικαστηρίου σας για άμεσο δόλο. Θέλει να δώσει ελαφρυντικό για να βγει ο Κορκονέας έξω...
Εισαγγελέας: Ο καθένας θέλει κάτι για τον πελάτη του. Δεν υπάρχει κάποια στόχευση... προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις... Ανέλυσα την απαράδεκτη συμπεριφορά του κατηγορούμενου... Δέχομαι τον άμεσο δόλο όμως για τη χορήγηση του ελαφρυντικού αναφερόμαστε πριν την 6η Δεκεμβρίου του 2008. Αποδείχθηκε ότι έζησε σύννομα και συντρέχουν οι λόγοι για τη χορήγηση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου.
Πολ. Αγωγή (Νίκος Κωνσταντόπουλος): Μία δήλωση για την προβολή του αιτήματος της ανάρμοστης συμπεριφοράς του θύματος. Είναι το αποκορύφωμα της θρασύτητας. Ο νεκρός Αλέξανδρος να λοιδορείται μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Τα ελαφρυντικά που ζήτησε
Ειδικότερα, από την πλευρά Κορκονέα ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου, το ελαφρυντικό ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος «γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του κατηγορουμένου», όπως είπε ο κ. Ανδρούλας. Επίσης, ζητήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας «γιατί δείχνει από την πρώτη στιγμή τη συντριβή του για ότι έγινε», όπως σχολίασε ο συνήγορός του, ο οποίος ζήτησε επιπλέον ελαφρυντικό για καλή διαγωγή στη φυλακή. «Παρά τις αντίξοες συνθήκες καθώς μπήκε μέσα σαν «στυγνός δολοφόνος» και ήταν αστυνομικός. Αυτό ξέρετε τι συμπεριφορές προκαλεί στις φυλακές και παρ όλα αυτά αντιδρούσα πάντοτε κόσμια» ανέφερε κατά την αγόρευση του.
Τέλος ζητήθηκε και το ελαφρυντικό για τη μη εύλογη διάρκεια της διαδικασίας, που με το νέο κώδικα μπορεί να «χρεωθεί» ως ελαφρυντική περίσταση στον κατηγορούμενο. «Εδώ έχουμε μια διαδικασία που διήρκησε 11 χρόνια» σχολίασε ο συνήγορος του Επ. Κορκονεα. Ο εισαγγελέας της έδρας Β. Χανής στην αγόρευση του σχολίασε ότι η κίνηση των δυο ειδικών φρουρών «ήταν αντιδεοντολογική γιατί η όποια επίθεση είχε περάσει και μόνοι επέλεξαν να συνεχίσουν, αν και είχαν ενημερώσει το κέντρο ότι φεύγουν» και πρότεινε την απόρριψη του ελαφρυντικού. Την ίδια γνώμη εξέφρασε και για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας γιατί «όταν συνέβη το περιστατικό δεν επεδείχθει μεταμέλεια αλλά υπήρξε προσπάθεια συσκότισης».
Στη συνέχεια, ζήτησε και την απόρριψη του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη, ενώ για το ελαφρυντικό της υπέρβασης της εύλογης διαρκείας της δίκης -εντάχθηκε ως ελαφρυντικό με τη νέο Ποινικό Κώδικα- ο εισαγγελέας ανέφερε: «Πρόκειται για υπόθεση που ταλάνισε τη χώρα. Έχει ιδιαιτερότητα αυτή η υπόθεση. Τόσο μεγάλη που οδηγήθηκε η δίκη εκτός του κατά τόπον αρμόδιου δικαστηρίου. Αυτό δημιούργησε σημαντικές καθυστερήσεις. Επιπλέον από το 2011 που καθαρογράφηκε η απόφαση, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσδιορίστηκε το 2014, ενώ μεσολάβησαν περίοδοι με απεργίες δικηγόρων ή δικαστικών υπαλλήλων».
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr