Σοκ από την ποινή «χάδι» στον Κορκονέα για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
Η ποινή των 13 ετών οδηγεί εκτός φυλακής τον Κορκονέα, ο οποίος «μέτρα» σχεδόν 11 χρόνια πραγματικής έκτισης ποινή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να βρεθεί εκτός φυλακής ο Επαµεινώνδας Κορκονέας µετά την ποινή «χάδι» που του επιβλήθηκε από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαµίας. Αυτό που αποµένει είναι η έκδοση του αποσπάσµατος της απόφασης προκειµένου να αποχαιρετήσει ο ειδικός φρουρός τις φυλακές Δοµοκού. Την ίδια στιγµή, ελεύθερος παραµένει και ο ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης, που «συνόδευε» τον Κορκονέα το βράδυ του Δεκεµβρίου του 2008, όταν ο τελευταίος πυροβόλησε και σκότωσε τον 16χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Το αρχικό επιφώνηµα απογοήτευσης που ακούστηκε από τη µητέρα του Επ. Κορκονέα την ώρα της ανακοίνωσης του δικαστηρίου σχετικά µε την ενοχή του ειδικού φρουρού για ανθρωποκτονία µε άµεσο δόλο, διαδέχθηκε αυτό της ανακούφισης µετά την οµόφωνη απόφαση για παροχή του ελαφρυντικού του προτέρου εντίµου βίου. Την ίδια στιγµή, αναβρασµός επικράτησε στο ακροατήριο αλλά και στους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής, µε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να αναφωνεί µετά την ανακοίνωση της ποινής των 13 ετών κάθειρξης: «Η απόφασή σας οπλίζει το χέρι του επόµενου Κορκονέα! Το αποτέλεσµα της απόφασης ήταν προδιαγεγραµµένο. Η αναβολή δόθηκε προκειµένου να έχει ευνοϊκή µεταχείριση, θα ζητήσουµε από τον εισαγγελέα να ασκήσει αναίρεση» σχολίασε η κυρία Κωνσταντοπούλου µε ανθρώπους από το ακροατήριο να φωνάζουν «ντροπή!».
Αν και η εισαγγελική πρόταση του Β. Χανή ζητούσε τη µετατροπή της κατηγορίας σε ενδεχόµενο δόλο, το δικαστήριο επέµεινε στην πρωτόδικη απόφαση για ανθρωποκτονία µε άµεσο δόλο. Ωστόσο, η παροχή ελαφρυντικού -δεν είχε αναγνωριστεί σε πρώτο βαθµό- οδήγησε στην ανατροπή, αφού η ανώτερη ποινή που µπορούσε να επιβληθεί ήταν αυτή των 15 ετών (σ.σ.: αυτή ήταν η εισαγγελική πρόταση).
Τελικά, το δικαστήριο αποτελούµενο από τέσσερις ενόρκους και τρεις δικαστές καταδίκασε τον ειδικό φρουρό σε ποινή κάθειρξης 13 ετών. Αυτή η ποινή οδηγεί εκτός φυλακής τον κατηγορούµενο, ο οποίος «µέτρα» σχεδόν 11 χρόνια πραγµατικής έκτισης ποινής, στα οποία προσµετρώνται και κάποια χρόνια ακόµη λόγω της εργασίας του στις φυλακές. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται αίτηση αποφυλάκισης, παρά η έκδοση αποσπάσµατος της απόφασης και η παράδοσή του στη φυλακή, προκειµένου να βρεθεί έξω ο Επ. Κορκονέας.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου επρόκειτο να εκδοθεί τον περασµένο µήνα, όµως ζητήθηκε τότε διακοπή από την πλευρά της υπεράσπισης για λόγους ασθένειας, µε τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου να κάνουν λόγο για «προσχηµατική αναβολή» προκειµένου να ενταχθεί η απόφαση στο καθεστώς του νέου Ποινικού Κώδικα. Βέβαια, από τη στιγµή παροχής ελαφρυντικού, δεν υπάρχει ουσιαστική αλλαγή, καθώς µε το παλιό καθεστώς το «ταβάνι» της ποινής ήταν 20 χρόνια αντί των 15 που είναι σήµερα. Ακόµη κι αν του επιβαλλόταν η υψηλότερη ποινή, θα είχε σε 1-2 χρόνια, αν όχι και νωρίτερα, δικαίωµα υφ’ όρον απόλυσης.
Ισόβια πρωτοδίκως
Σηµειώνεται πως ο Επ. Κορκονέας έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση µε άµεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και είναι κρατούµενος στις φυλακές Δοµοκού. Το πρωτοβάθµιο δικαστήριο τον είχε κρίνει ένοχο κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση µε άµεσο δόλο, µετατρέποντας τότε προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς αρχικά τον βάραινε η ίδια πράξη, µε ενδεχόµενο δόλο.
Ανατρεπτική ήταν η αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου και για τον «συνοδό» του Κορκονέα, Βασίλη Σαραλιώτη, που βρισκόταν εκτός φυλακής από το πρωτοβάθµιο δικαστήριο και περίµενε τη χθεσινή κρίση, προκειµένου να δει αν θα επιστρέψει στη φυλακή. Σηµειώνεται ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός καταδικάστηκε από το πρωτοβάθµιο σε 10ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε µε περιοριστικούς όρους το 2012 µέχρι την εκδίκαση του Δευτεροβάθµιου, που τον έκρινε τελικά αθώο λόγω αµφιβολιών. «Και οι δύο αποφάσεις είναι αισχρές. Ο Κορκονέας βγαίνει αύριο. Ο Σαραλιώτης ήταν εκεί στο συµβάν, αλλά κρίθηκε αθώος. Εγινε ο γάµος. Η νύφη παντρεύτηκε, αλλά ο γαµπρός όχι. Υπάρχει µία προσβολή νεκρού, αλλά κανείς δεν ντρέπεται. Ούτε το δικαστήριο ούτε ο εισαγγελέας... Το παιδί δεν προκάλεσε. Ηταν ένα καλό και τίµιο παιδί» ανέφερε ο δάσκαλος του Αλεξάνδρου.
glomexphaistos Conversion was successfull! Copy iframe code below. iframe tag
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr