SMS κινδύνου για φωτιά: Γιατί το έλαβαν οι πολίτες - Τι ισχύει με το σύστημα 112
Το μήνυμα ήταν και ηχητικό και γραπτό, με τη μορφή SMS🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Αιφνιδίασε τους πολίτες το ξαφνικό μήνυμα κινδύνου που στάλθηκε μαζικά από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε όσους βρίσκονταν σε περιοχές που υπάρχει σήμερα, Σάββατο 10 Αυγούστου, υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς. Η αποστολή SMS από την ενδιάμεση λύση μέχρι να είναι έτοιμο το σύστημα 1112 έγινε για πρώτη φορά - μετά την πρώτη δοκιμή που είχε γίνει πριν από λίγες ημέρες στη Σύρο - και προκάλεσε αναστάτωση στους πολίτες μέχρι να καταλάβουν ακριβώς τι συμβαίνει και πώς λειτουργεί η νέα υπηρεσία. Το μήνυμα ήταν και ηχητικό (CBS) και γραπτό (SMS) και στην πρώτη χρήση του υπάρχουν προβλήματα καθώς οι πολίτες το έλαβαν σε δύο δόσεις, με διαφορά περίπου 45 λεπτών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το γεγονός αυτό οφείλεται στην ανταπόκριση των συνεργαζόμενων παρόχων.
Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό από την Πολιτική Προστασία, έχουν μπει σε λειτουργία τα δύο κέντρα διαχείρισης του 112 και πλέον θα μπορεί να γίνεται μαζική αποστολή SMS στα κινητά όλων των πολιτών, σε περιοχές που είναι σε εξέλιξη φυσική καταστροφή, 24 ώρες το 24ωρο για επτά μέρες την εβδομάδα.
Μέχρι το τέλος του χρόνου που έχει οριστεί χρονοδιάγραμμα για την τελική λειτουργία του 112, στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης θα στέλνονται μηνύματα και CBS και SMS.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την ΓΓΠΠ, με τη μέθοδο CBS μπορούν να ενημερώνονται αυτομάτως όλα τα κινητά μιας περιοχής, για την απομάκρυνση, π.χ., του πληθυσμού λόγω κινδύνου, αλλά επειδή για τη λήψη των μηνυμάτων πρέπει τα κινητά να έχουν ειδικό πρόγραμμα, θα στέλνονται και με SMS, ώστε να υπάρχει πλήρης κάλυψη.
Παράλληλα, στο επόμενο διάστημα, θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, με πρωτοβουλία της ΓΓΠΠ, για το πώς θα ρυθμίσουν οι πολίτες τα κινητά που δεν έχουν κατεβάσει το πρόγραμμα για την ενημέρωση με μηνύματα CBS, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό τις ειδοποιήσεις. Στην τελική λύση θα μπορούν να στέλνονται ειδοποιήσεις και σε σταθερά τηλέφωνα.
Τονίζεται ότι σε κάθε περίπτωση οι πολίτες έχουν από πριν την δυνατότητα να τηλεφωνούν για βοήθεια ή για να αναφέρουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στο 112.
Οι περιοχές υψηλού κινδύνου στις οποίες εστάλη το μήνυμα
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ανατολική Βοιωτία , κεντρική και νότια Εύβοια)
Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, ανατολική Λακωνία)
Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος, Σάμος, Ικαρία)
Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες)
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Σκύρος Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα)
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
- Τι είναι το 112;
Το Σύστημα 112 είναι ο ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης. Αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του στην Ελλάδα είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
Στη βασική/αρχική του υλοποίηση το 112 αφορά τις εισερχόμενες κλήσεις, δηλαδή κλήσεις από πολίτες προς τον αριθμό 112 για την αναφορά περιστατικών έκτακτης ανάγκης, με την ίδια λογική που αυτές γίνονται προς τους συγκεκριμένους αριθμούς των Φορέων Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (100, 199, 166, 109).
Η κλήση προς το 112 λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας και παρέχει την δυνατότητα αυτόματης μεταφοράς της πληροφορίας θέσης του καλούντος (σε επίπεδο διεύθυνσης εγκατάστασης για σταθερό τηλέφωνο και κεραίας για κινητό τηλέφωνο). Αν η περιοχή του συμβάντος δεν καλύπτεται από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας του καλούντος, η κλήση προς το 112 πραγματοποιείται μέσω άλλων δικτύων κινητής τηλεφωνίας που καλύπτουν τη συγκεκριμένη περιοχή (λειτουργία υπηρεσίας εθνικής και διεθνούς περιαγωγής). Σημειώνεται ότι η κλήση προς το 112 είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM).
H λειτουργία εισερχόμενων κλήσεων προς το 112 είναι ήδη διαθέσιμη στην Ελλάδα, χωρίς τη δυνατότητα αυτοματοποιημένου γεωεντοπισμού και απευθείας διασύνδεσης με τους Φορείς Έκτακτης Ανάγκης. Αυτές οι δυνατότητες εισάγονται με το έργο 112.
Στο έργο 112 υποστηρίζονται επίσης, πέραν των εισερχόμενων κλήσεων, εισερχόμενα SMS, MMS, email και FAX
- Ποιες ώρες λειτουργεί και ποια περιστατικά καλύπτει;
Ο αριθμός 112 λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα, επτά μέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα του χρόνου, με ειδικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο μπορεί να χειριστεί περιστατικά που σχετίζονται με την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό και το Λιμενικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Οι χειριστές απαντούν στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά.
- Πώς θα λειτουργεί η «ενδιάμεση λύση»;
Θα πρόκειται για υπηρεσία αποστολής συμβατικών SMS σε όσα κινητά τηλέφωνα βρίσκονται εντός των περιοχών ενδιαφέροντος.
Η μαζική αποστολή SMS, όπως και η Υπηρεσία Εκπομπής Κυψέλης, είναι μέσα ειδοποίησης/ενημέρωσης των πολιτών, τα οποία έρχονται να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες δράσεις της Πολιτείας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr