Υπ.Μεταναστευτικής Πολιτικής: Ο Ερντογάν άνοιξε τη «στρόφιγγα» του προσφυγικού
Πώς ερμηνεύουν στο υπουργείο την "απόβαση" εκατοντάδων μεταναστών με "αρμάδα" 13 σκαφών μέσα σε μισή ώρα στη Σκάλα Συκαμνιάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο μαζικός εκτοπισμός δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη το τελευταίο διάστημα δημιουργεί νέο κύμα φυγής τους προς τα μικρασιατικά παράλια και από εκεί προς τα ελληνικά νησιά. Τα εγκληματικά κυκλώματα των διακινητών βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να αυξήσουν τη δράση και τα κέρδη τους, υπό την ανοχή των τουρκικών Αρχών, που ανοίγουν τη «στρόφιγγα» κατά το δοκούν, προκειμένου να στείλουν τα δικά τους μηνύματα προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.
Με τον τρόπο αυτόν ερμηνεύουν στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής την «απόβαση» εκατοντάδων προσφύγων και μεταναστών που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στις ακτές της Βόρειας Λέσβου, όταν με οργανωμένο τρόπο και σε σχηματισμό αρμάδας έφτασαν μέσα σε ένα μισάωρο στη Σκάλα Συκαμνιάς 13 βάρκες με συνολικά 546 άτομα. Η εικόνα θύμισε στους ντόπιους και στους εθελοντές μέρες του 2015, ενώ άλλες τρεις βάρκες που έφτασαν την ίδια μέρα σε άλλες περιοχές της Λέσβου ανέβασαν τον συνολικό αριθμό αφίξεων στο νησί σε σχεδόν 650, μόνο σε μια μέρα.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν κάτι οργανωμένο. Το αποδίδουμε σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Από τη μια οι λόγοι είναι γεωπολιτικοί και σχετίζονται με τις δύσκολες σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ. Από την άλλη έχουμε τις εξελίξεις στην Κωνσταντινούπολη, από όπου υπάρχουν μαζικοί εκτοπισμοί προσφύγων και αυτοί διαχέονται προς διάφορες περιοχές, και προς τα παράλια», είπε στο ethnos.gr πηγή του υπουργείου. Η πολιτική ηγεσία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.
Οι περισσότερες αφίξεις από το Μάρτιο του 2015
Οι κάτοικοι της Σκάλας Συκαμνιάς είχαν να αντικρίσουν παρόμοιες εικόνες από το Μάρτιο του 2015, όταν οι βάρκες που προσέγγιζαν τις ακτές έφταναν κατά δεκάδες καθημερινά. Με τη διαφορά ότι τότε τα σύνορα ήταν ανοιχτά και οι αφιχθέντες μεταφέρονταν απευθείας στην ηπειρωτική χώρα και από εκεί στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ τώρα μένουν εγκλωβισμένοι στα νησιά.
«Τις τελευταίες μέρες είχαμε 30 ως 40 άτομα την ημέρα. Αυτό ήταν κάτι απρόβλεπτο και απρόσμενο. Δεκατρείς βάρκες μαζί, σε αρμάδα, λες και πήγαιναν για επιχείρηση. Τις οδηγήσαμε σε έναν κόλπο παραδίπλα για να μην βγουν στη Σκάλα, τους φροντίσαμε και τους μεταφέραμε στο stage2», είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Συκαμνιάς, Γιώργος Σαρόγλου.
Το Stage2 είναι μια δομή της Ύπατης Αρμοστείας στην περιοχή, που έχει το ρόλο της προσωρινής φιλοξενίας νεοαφιχθέντων -για λίγες ώρες ως μια μέρα- μέχρι να μεταφερθούν προς τη Μυτιλήνη και τη Μόρια για καταγραφή και ταυτοποίηση. Έχει μέγιστη δυναμικότητα 150 ατόμων, αλλά αυτή τη νύχτα της Πέμπτης χρειάστηκε να διανυκτερεύσουν σ΄ αυτήν περισσότερα από 350 άτομα. Από το πρωί της Παρασκευής άρχισε η σταδιακή μεταφορά τους στη Μόρια. Το ΚΥΤ είναι έτοιμο να εκραγεί, καθώς φιλοξενεί πλέον περισσότερους από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με μέγιστη δυναμικότητα 3.500 ανθρώπων. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες χτυπά καμπανάκι.
«Η κατάσταση είναι εκρηκτική. Είναι απαραίτητο να βρεθεί τρόπος να φύγουν άμεσα από το νησί οι περίπου 3.000 που δεν έχουν γεωγραφικό περιορισμό, αλλά δεν μεταφέρονται γιατί δεν υπάρχουν θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα», τόνισε στο ethnos.gr ο υπεύθυνος επικοινωνίας του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη Λέσβο, Θόδωρος Αλεξέλλης, ο οποίος δεν έκρυψε την ανησυχία του για περαιτέρω σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης τους αμέσως επόμενους μήνες. «Τον Ιούλιο είχαμε πάνω από 3.000 νέες αφίξεις μόνο στη Λέσβο, τις περισσότερες από το 2015. Τον Αύγουστο ήδη τις ξεπεράσαμε, φτάνοντας τις 3.500. Αν αναλογιστούμε ότι στατιστικά οι μεγαλύτερες ροές γίνονται τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, σε ένα σύστημα ήδη επιβαρημένο, δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», επεσήμανε.
Μαζικοί εκτοπισμοί από την Κωνσταντινούπολη
Περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εκτοπιστεί αναγκαστικά από την Κωνσταντινούπολη μόνο τον τελευταίο 1,5 μήνα, στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδίου για την αποσυμφόρηση της πόλης. Άλλοι 4.5000 Σύροι που δεν έχουν καταγραφεί έχουν μεταφερθεί σε προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την πόλη.
Στους πρόσφυγες έχει δοθεί προθεσμία ως τις 30 Οκτωβρίου να αποχωρήσουν, με την προειδοποίηση πως σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν αναγκαστικά στην περιοχή πρώτης καταγραφής.
Στην Κωνσταντινούπολη εκτιμάται πως έχουν βρει καταφύγιο περίπου 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες και οι Αρχές προχώρησαν σε αυτή την κίνηση λόγω της αυξανόμενης λαϊκής δυσαρέσκειας των πολιτών, που πλήττονται από την οικονομική κρίση
Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr