ΠΟΜΙΔΑ: «Δεν θεωρούνται αυθαίρετα τα κτίρια χωρίς υποδομές για άτομα με αναπηρία»
Η Ευρωπαϊκή Οδηγία αφορά προϊόντα και υπηρεσίες, ενώ το οικοδομικό περιβάλλον εξαιρείται γενικά από το πεδίο εφαρμογής της, επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Προϊόντα και υπηρεσίες και όχι κτίρια αφορά, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προσβασιμότητα στα ΑμΕΑ, την οποία ενέκρινε τον περασμένο Μάρτιο το Ευρωκοινοβούλιο και τα κράτη μέλη οφείλουν να την εφαρμόσουν το 2020.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «το οικοδομικό περιβάλλον εξαιρείται γενικά από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας, καθώς το τελευταίο αφορά κυρίως προϊόντα και υπηρεσίες» και ως εκ τούτου δεν προκύπτει ότι το σύνολο των κτιρίων θα θεωρείται αυθαίρετο χωρίς αυτές τις παρεμβάσεις.
Επισημαίνεται επίσης ότι «η κοινοτική νομοθεσία ρυθμίζει την υποχρεωτική προσβασιμότητα στα δημόσια και μόνον κτίρια, και όχι στα ιδιωτικά, γιατί είναι γνωστή η δυσκολία, έως και πλήρης τεχνική αδυναμία εφαρμογής της δεύτερης, αλλά και το σημαντικό κόστος κατασκευής της πρόσβασης, όπου αυτό είναι εφικτό. Γι΄ αυτό και υποχρεωτικότητα στην προσβασιμότητα προβλέπεται μόνον στα νέα ιδιωτικά κτίρια, και σε όσα ανακατασκευάζονται ριζικά».
Επιδότηση για τη λειτουργική αναβάθμιση των κτιρίων
Με αφορμή την ανακίνηση του θέματος, πάντως, οι ιδιοκτήτες ακινήτων επαναφέρουν την πρότασή τους για επιδότηση μέσω επιστροφής φόρου του 40% των εργασιών λειτουργικής αναβάθμισης ιδιωτικών κτιρίων, η οποία εκτιμάται ότι θα καλύπτει και τις εργασίες δημιουργίας προσβασιμότητας ΑΜΕΑ στα κτίρια. «Στις πολυκατοικίες το κόστος των σχετικών εργασιών και η αντίστοιχη φορολογική επιστροφή θα κατανέμονται μεταξύ των συνιδιοκτητών, βάσει του πίνακα χιλιοστών του κάθε κτιρίου.» τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.
Να σημειωθεί, πάντως, πως η εν λόγω Ευρωπαϊκή Οδηγία αφήνει στα κράτη μέλη να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν συγκεκριμένες απαιτήσεις προσβασιμότητας μόνο στο δομημένο περιβάλλον που διαχειρίζεται ο πάροχος των υπηρεσιών και, οι οποίες καλύπτονται απ΄ αυτήν.
Βάσει των προβλέψεων που περιγράφονται στο Παράρτημα της Οδηγίας επισημαίνεται ότι «προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η προβλεπόμενη χρήση με ανεξάρτητο τρόπο από άτομα με αναπηρίες στο δομημένο περιβάλλον όπου παρέχεται η υπηρεσία και η οποία τελεί υπό την ευθύνη του φορέα παροχής υπηρεσιών, όπως αναφέρεται στο άρθρο 4 παράγραφος 4, η προσβασιμότητα των χώρων που προορίζονται για δημόσια πρόσβαση περιλαμβάνει τις ακόλουθες πτυχές:
- χρήση των συναφών εξωτερικών χώρων και εγκαταστάσεων.
- προσεγγίσεις των κτιρίων
- χρήση εισόδων·
- χρήση διαδρομών με οριζόντια κυκλοφορία·
- χρήση διαδρομών με κάθετη κυκλοφορία·
- χρήση αιθουσών από το κοινό·
- χρήση του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για την παροχή της υπηρεσίας·
- χρήση τουαλετών και εγκαταστάσεων υγιεινής·
- χρήση εξόδων, οδών εκκένωσης και ιδεών για τον σχεδιασμό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης·
- δυνατότητα επικοινωνίας και προσανατολισμού μέσω περισσότερων του ενός αισθητηριακών καναλιών·
- χρήση των εγκαταστάσεων και των κτιρίων για τον προβλεπόμενο σκοπό τους·
- προστασία από κινδύνους στο περιβάλλον σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr