Δίκη ΧΑ - Νίκος Παπαβασιλείου: «Το πας μη Έλλην βάρβαρος με εκφράζει»
Την Τετάρτη ξεκινά η απολογία του πρώτου πρωην βουλευτή της Χρυσής Αυγής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Με τον πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής Μιχάλη Αρβανίτη μπαίνει την Τετάρτη στην τελική ευθεία η διαδικασία των απολογιών η δίκη της Χρυσής Αυγής. Τον κύκλο με τις απολογίες των φερόμενων μελών της εγκληματικής οργάνωσης έκλεισαν σήμερα ο Νικος Παπαβασιλείου, που έχει καταδικαστεί σε ένα έτος φυλάκισης για εμπρηστική επίθεση σε νυχτερινό κέντρο Καμερουνέζου στην πλατεία Αμερικής, το Μάιο του 2013, και η αστυνομικός Βενετία Πόπορη, που φέρεται να παρείχε πληροφορίες στη Χρυσή Αυγή.
«Ζούσα στην περιοχή και μετά από επίθεση μετανάστη στη μητέρα μου, άρχισα να έχω μένος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους», υποστήριξε ο Νίκος Παπαβασιλείου, συμπληρώνοντας πως η πρώτη του επαφή με τη Χρυσή Αυγή, ήταν όταν πήγε στην τοπική οργάνωση της Νίκαιας για να του βρουν δουλειά. «Είχα μιλήσει με τον Γιώργο Πατελη, ο οποίος μου είπε να εργαστώ σε βενζινάδικο, αλλά δεν το δέχθηκα γιατί ήταν μακριά από το σπίτι μου», ανέφερε.
Οπως εξήγησε στο δικαστήριο ήταν υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής και πήγαινε σε τοπικές οργανώσεις γιατί του « άρεσε που συναναστρεφόταν με Έλληνες». Σχετικά με την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο «Cointreau», ιδιοκτησίας Καμερουνέζου, περιέγραψε: «Τη νύχτα, σπάσαμε τη τζαμαρία και πετάξαμε ένα στουπί με βενζίνη. Ηταν πολύ προκλητικός, συνέβαιναν συνέχεια έκτροπα έξω από το μαγαζί του».
Πρόεδρος: Το "πας μη Έλλην βαρβαρος" σας εκφράζει;
Κατ: Ναι βεβαια.
Πρόεδρος: Ο μαίανδρος τί νόημα εχει;
Κατ: Είναι σύμβολο της Χρυσής Αυγής
Πρόεδρος: Τον είχατε σπίτι σας;
Κατ: Ναι στη ντουλάπα μου.
Για τις περιπολίες που έκαναν και τρομοκρατούσαν αλλοδαπούς, ο κατηγορούμενος σχολίασε πως «ήταν βόλτες, για να δείξουμε οτι είμαστε Έλληνες και πηγαίναμε τέσσερα άτομα στη γειτονιά, μιλούσαμε με τον κόσμο, γιατί ήταν φοβισμένοι».
Μάλιστα, υποστήριξε ότι προσπαθούσαν να φτιάξουν «την παρέα της γειτονιάς», ενώ επέμεινε πως: «Η Χρυσή Αυγή δεν είχε ρατσιστικές απόψεις. Υποστήριζε οτι πρέπει να υπάρχει μια ποσόστωση και ότι οι αλλοδαποί πρέπει να έχουν νόμιμα έγγραφα. Δεν μπορεί στα Κατω Πατήσια να υπάρχουν 30 Έλληνες και 130 μετανάστες. Αλλιώς να πάμε κι εμείς αλλού».
Τη σκυτάλη πήρε η ανθυπαστυνόμος Βενετία Ποπορη, που υποστήριξε ότι ήρθε σε επαφή με το κόμμα μόνο μια φορά, μετά τις εκλογές του 2012, ζητώντας να μεταταχθεί στη φύλαξη βουλευτών της Χρυσής Αυγής. «Τα φυσίγγια είχαν περισσέψει απο εξάσκηση στη σκοποβολή που είχα κάνει αρκετές φορές. Οι δυο σιδερογροθιές και τα μαχαίρια ήταν καθαρά συλλεκτικά» απάντησε στο σφυροκόπημα της έδρας σχετικά με τα αντικείμενα που βρέθηκαν στη σπίτι της.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr