Το Fashion Show των προσφύγων στη Σάμο (pics)
Μοντέλα, σχεδιάστριες, μοδίστρες, μακιγιέζ, αλλά και κοινό, είναι οι γυναίκες που διαμένουν στο ΚΥΤ του Βαθέος🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η πασαρέλα που στήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Σάμο είχε άρωμα Ανατολής και δεν διεκδικούσε τη λάμψη των fashion shows των διάσημων οίκων. Πρωταγωνίστριες ήταν γυναίκες που διαμένουν στο camp προσφύγων στο Βαθύ, οι οποίες μοιράστηκαν όλους τους ρόλους για την προετοιμασία και την παρουσίαση της εκδήλωσης: Μοντέλα, σχεδιάστριες, κοπτοράπτριες, μοδίστρες, μακιγιέζ και κομμώτριες ήταν προσφυγοπούλες του camp.
Άλλες επιμελήθηκαν το σκηνικό και τη διακόσμηση, ενώ και το ακροατήριο αποτελούνταν αποκλειστικά από γυναίκες. Το πρώτο fashion show των προσφύγων στήθηκε στον πολυχώρο Alpha Center, που βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος και διαχειρίζεται η πολυεθνική οργάνωση εθελοντών Samos Volunteers.
Στον ίδιο χώρο είχαν γίνει τους περασμένους μήνες και τα μαθήματα σχεδιασμού ρούχων και κοπτοραπτικής, που έδωσαν μια δημιουργική διέξοδο σε δεκάδες γυναίκες του camp.
Τα υφάσματα εξασφαλίστηκαν από δωρεές εταιρειών και έδωσαν τη δυνατότητα στις μαθητευόμενες μοδίστρες να παρουσιάσουν τις δημιουργίες τους σε ένα κοινό 100 γυναικών.
«Ήταν μια συνεργατική προσπάθεια των φιλοξενούμενων γυναικών προσφύγων και διεθνών εθελοντών. Η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη και είχε ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση του αισθήματος της συλλογικής προσπάθειας και της αλληλεγγύης.
Ήταν μια πολύ αναγκαία απόσπαση της προσοχής από την δύσκολη καθημερινότητα στο camp των προσφύγων» είπε στο ethnos.gr μέλος της ΜΚΟ που είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης.
Το Alpha Center
Αυτός είναι και ο ρόλος του Alpha Center, το οποίο δημιουργήθηκε το 2016, από εθελοντές που ως τότε παρείχαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης στους φιλοξενούμενους πρόσφυγες. Όταν η ελληνική πολιτεία εξασφάλισε τη διανομή των βασικών αγαθών, το Κέντρο άρχισε να παρέχει άτυπες εκπαιδευτικές και δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.
«Στόχος μας είναι να καταπολεμήσουμε την πλήξη, να μειώσουμε την απομόνωση και να δημιουργήσουμε αίσθηση ομαλότητας στις ζωές όσων ζουν στο camp», αναφέρουν οι εθελοντές.
Στο Κέντρο γίνονται μαθήματα Ελληνικών, Αγγλικών, Γαλλικών, Γερμανικών και Ισπανικών για πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, οργανώνονται μαθήματα και σεμινάρια για χρήση υπολογιστών, ραπτική, μουσική και τραγούδι, καθώς και άλλες δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Εδώ λειτουργεί παιδότοπος, γίνονται συνεδρίες γιόγκα και άλλων ειδών άσκησης, ενώ στην αίθουσα πλυντηρίων δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους του ΚΥΤ να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους.
Το ΚΥΤ Βαθέος
Με αναλογία φιλοξενούμενων – χωρητικότητας 9 προς 1, το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Βαθέος στη Σάμο έχει χαρακτηριστεί ως «άλλη Μόρια». Με τα επίσημα στοιχεία του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Ελέγχου Συνόρων Μετανάστευσης και Ασύλου, βρίσκονται σε αυτό 5.842 άτομα, με τη δυναμικότητά του να περιορίζεται σε 648.
Οι περισσότεροι φιλοξενούνται σε άθλιες συνθήκες, έξω από τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ, σε σκηνές που έχουν στηθεί στα κτήματα γύρω από αυτές, εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες.
Έχει δρομολογηθεί η κατάργησή του και η δημιουργία νέας δομής μακριά από την πόλη της Σάμου. Μισθώθηκε ιδιωτική έκταση για την δημιουργία μιας εγκατάστασης συνολικής δυναμικότητας 1.200 ατόμων, που θα περιλαμβάνει και κλειστό προαναχωρησιακό κέντρο κράτησης για παραβατικούς και άτομα προς απέλαση.
Η πρόσφατη έναρξη των εργασιών συνάντησε τις αντιδράσεις των κατοίκων του κοντινότερου χωριού, Μυτιληνιοί, οι οποίοι προσέφυγαν στο ΣτΕ.
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα προμηθευόμαστε τα φάρμακα το 2025 - Οι συνταγές που «κουρεύονται» και οι αλλαγές
Μυστήριο με το μοιραίο αεροσκάφος στο Καζακστάν - Τα σενάρια της συντριβής και τα ύποπτα σημάδια
Το μέλλον του ΝΑΤΟ περνά από τον Λευκό Οίκο: Οι βλέψεις Τραμπ και η ανησυχία της Ευρώπης
«Λευκά» Χριστούγεννα: Έφεραν απότομη κοσμοσυρροή στα χιονοδρομικά κέντρα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr