Αποκάλυψη: Φουντώνει το πλιάτσικο στα καμένα σε Μάτι και Νέο Βουτζά (pics)
Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόµευσης οι κλοπές σε σπίτια που καταστράφηκαν από τη µεγάλη πυρκαγιά αποτελούν καθηµερινό φαινόµενο.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
«Πριν από 15 λεπτά, οι επιβαίνοντες του ασηµί οχήµατος στη φωτογραφία είχαν µπουκάρει στο σπίτι του θείου µου (Αγίας Βαρβάρας). Τους φώναξα και τα µαζέψαν κι έφυγαν. Λίγο πριν βγουν στη Μαραθώνος, κατεβήκαν και κινηθήκαν απειλητικά προς το µέρος µου». Αυτή είναι η ανάρτηση που έκανε την περασµένη Τετάρτη κάτοικος του Νέου Βουτζά στη σελίδα της οµάδας «Εξωραϊστικός Σύλλογος Νέου Βουτζά – Η Πρόοδος» στο Facebook.
Είναι µια ανάρτηση η οποία συνοδεύεται από φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος µέσα από το αυτοκίνητό του, κατά τη διάρκεια του κυνηγητού στους δρόµους του Νέου Βουτζά. Το τελευταίο διάστηµα, µια τέτοια σκηνή καταδίωξης δεν είναι τόσο ασυνήθιστη, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι κάτοικοι του Ματιού και του Νέου Βουτζά έχουν κυνηγήσει πλιατσικολόγους. Είναι, επίσης, και µια σκηνή που αποδεικνύει ότι η αστυνόµευση είναι ελλιπής στις περιοχές που καταστράφηκαν από τη µεγάλη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.
Τέσσερις µήνες µετά την τραγωδία, οι κάτοικοι του Ματιού και του Νέου Βουτζά προσπαθούν να συνεχίσουν τη ζωή τους αλλά καλούνται να αντιµετωπίσουν πολλά σοβαρά ζητήµατα. Ενα από αυτά είναι το πλιάτσικο στα σπίτια που είναι υπό κατεδάφιση ή έχουν χαρακτηριστεί «κίτρινα». Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι η αστυνοµική παρουσία έχει αραιώσει στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά και αυτό έχει ως αποτέλεσµα να βρίσκουν ελεύθερο πεδίο όλο και πιο συχνά οι πλιατσικολόγοι, οι οποίοι παίρνουν από τα σπίτια οτιδήποτε µπορεί να έχει κάποια αξία.
Αύξηση των κρουσμάτων
Οι κάτοικοι λένε ότι µόλις τελείωσε το καλοκαίρι, η παρουσία της Αστυνοµίας σε εικοσιτετράωρη βάση σταµάτησε, παρά τις δεσµεύσεις περί του αντιθέτου, και τα κρούσµατα κλοπών αυξήθηκαν σε µεγάλο ποσοστό. Για τον λόγο αυτόν, η Συντονιστική Επιτροπή των κατοίκων του Ματιού και του Νέου Βουτζά έστειλε, στις 15 Οκτωβρίου, επιστολή στην υπουργό προστασίας του Πολίτη, Ολγα Γεροβασίλη, στην οποία περιέγραψαν αναλυτικά όσα βιώνουν.
Η επιστολή, η οποία είχε ως αποδέκτη και τον πρωθυπουργό, αναφέρει ότι «τα κόκκινα και κίτρινα σπίτια της περιοχής είναι ορθάνοιχτα/ακατοίκητα και η λεηλασία/καταστροφήτης όποιας περιουσίας έχει αποµείνει στους ιδιοκτήτες συνεχίζεται καθηµερινά. Ενδεικτικά σας αναφέρουµε κλοπές πάσης φύσεως αντικειµένων που έγιναν από τα χαλάσµατα σωλήνων, θυρών, υδρορροών κ.λπ. Πολλά περιστατικά, µάλιστα, έχουν γίνει αντιληπτά από κατοίκους και έχουν αναφερθεί στο Α.Τ. Νέας Μάκρης».
Η επιστολή αναδεικνύει και την ανησυχία των κατοίκων όχι µόνο για την υλική περιουσία τους αλλά και για την ίδια την ασφάλειά τους. «Επιπλέον, όσοι κάτοικοι έχουν αποµείνει ζουν µε τον καθηµερινό φόβο µιας “ατυχούς συνάντησης” µε τα κακοποιά στοιχεία, µε απρόβλεπτα αποτελέσµατα. Λάβετε υπόψη σας, επίσης, ότι ο δηµοτικός φωτισµός ήταν, έως πρόσφατα, ελλιπής σε µεγάλο τµήµα της περιοχής».
Ο Πέτρος ∆εµένεγας, ο οποίος είναι µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των κατοίκων του Ματιού και έχει αναλάβει τα θέµατα που αφορούν την ασφάλεια, λέει στο «Έθνος της Κυριακής» ότι «έχουµε συναντήσει πολλές φορές στον δρόµο αυτοκίνητα που είναι φορτωµένα µε διάφορα υλικά από τα σπίτια της περιοχής. Κάποιες φορές αυτά τα υλικά αγοράζονται, αλλά πολλές φορές έρχονται, τα φορτώνουν στα αυτοκίνητά τους και φεύγουν. Έχω κυνηγήσει κι εγώ κάποιους που µπήκαν σε ένα σπίτι για να πάρουν ό,τι είχαν αφήσει οι ιδιοκτήτες του. Το πρόβληµα ξεκίνησε από τη στιγµή που αραίωσαν οι περιπολίες και έγινε λιγότερο έντονη η αστυνοµική παρουσία».
Ο κ. ∆εµένεγας επισηµαίνει ότι το πρώτο διάστηµα µετά τη φονική πυρκαγιά και µέχρι τις τελευταίες µέρες του Σεπτεµβρίου, υπήρχε εικοσιτετράωρη παρουσία Κινητής Αστυνοµικής Μονάδας, ένα περιπολικό της Αµεσης ∆ράσης και µοτοσικλέτες της οµάδας ∆ΙΑΣ. Λίγο καιρό αργότερα, λέει το µέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, είχε µείνει µόνο η κινητή µονάδα, και αυτή από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
«Όσο υπήρχε ισχυρή αστυνοµική παρουσία, τα περιστατικά ήταν λιγότερα από αυτά που είχαµε πριν από τη φωτιά. Όταν έφυγαν, άλλαξαν όλα. Έπειτα από λίγες µέρες οι κάτοικοι άρχισαν να µου διηγούνται διάφορα περιστατικά. Κάποιος µου είπε ότι του πήραν τους σωλήνες του καλοριφέρ, άλλος ότι του έκλεψαν την περίφραξη, ένας τρίτος ότι ξήλωσαν τους χαλκοσωλήνες του νερού. Ακόµα και ένα µαντέµι από τζάκι έκλεψαν» λέει. Η επιστολή της 15ης Οκτωβρίου είχε, πάντως, κάποια θετικά αποτελέσµατα για τους κατοίκους του Ματιού, αφού τουλάχιστον ξεκίνησαν ξανά κάποιες περιπολίες των αστυνοµικών της οµάδας ∆ΙΑΣ.
Αυτό το διαπίστωσε και το «Έθνος της Κυριακής» κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ στην περιοχή. Τέσσερις αστυνοµικοί της ∆ΙΑΣ µας έκαναν εξονυχιστικό έλεγχο, ο οποίος διήρκεσε περίπου 15 λεπτά, πριν µας επιτρέψουν να φύγουµε για να συνεχίσουµε το ρεπορτάζ. «Κάποια στιγµή άρχισαν ξανά να κυκλοφορούν στους δρόµους του Ματιού τα στελέχη της ∆ΙΑΣ. ∆είχνουν κάπως καλύτερα τα πράγµατα, αλλά φυσικά δεν έχουµε φτάσει ακόµα στο επίπεδο της προστασίας που θα θέλαµε να έχουµε» σηµειώνει ο κ. ∆εµένεγας.
Αστυνομικά μέτρα
Η ανεπίσηµη απάντηση του υπουργείου στην επιστολή των κατοίκων αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση, ο σχεδιασµός επικαιροποιείται, µε βάση τις επιµέρους διαπιστώσεις και τα αποτελέσµατα της εφαρµογής του, ώστε να επιτυγχάνεται το προσδόκιµο της επαρκούς αστυνόµευσης, σε σχέση µε τη διαθεσιµότητα των απαραίτητων πόρων (προσωπικού και µέσων) και να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα το περιβάλλον ασφάλειας της περιοχής...
Η καθηµερινή ανάπτυξη των παραπάνω αστυνοµικών µέτρων, τα οποία λειτουργούν συνδυαστικά και δύναται να εντείνονται στις περιπτώσεις που απαιτείται, εκτιµάται ότι ανταποκρίνονται επιχειρησιακά στις πρόσκαιρες ιδιαιτερότητες της περιοχής».
Πρόκειται για µια απάντηση την οποία οι κάτοικοι τη θεωρούν γενικόλογη και όχι αρκετά ικανοποιητική για να απαντήσει στο πρόβληµα που αντιµετωπίζουν.
«Ίσως στο Μάτι να έχει βελτιωθεί κάπως η κατάσταση, αλλά στον Νέο Βουτζά είµαστε µόνοι µας. ∆εν υπάρχει καµία αστυνοµική προστασία» λέει στο «Έθνος της Κυριακής» η Εµυ Κροκίδη, η εκπρόσωπος των κατοίκων του στη Συντονιστική Επιτροπή. Η κ. Κροκίδη εξηγεί ότι το βαν της Αστυνοµίας που ήταν σταθµευµένο στην πρώτη είσοδο του οικισµού έφυγε και τα περιπολικά έχουν σταµατήσει να έρχονται.
«Αυτό άρχισε να µεθοδεύεται περίπου στις 15 Σεπτεµβρίου και µέχρι τις 15 Οκτωβρίου είχαν φύγει όλοι. Σήµερα δεν υπάρχουν ούτε βαν, ούτε περιπολικά, ούτε µοτοσικλετιστές της ∆ΙΑΣ. Και η απάντηση από το υπουργείο στην επιστολή που στείλαµε ήρθε µετά από 25 µέρες, χωρίς να λέει κάτι συγκεκριµένο. Ζούµε µια πραγµατικότητα στην οποία τα σπίτια είναι καµένα ή σε άθλια κατάσταση και όποιοι θέλουν µπαίνουν µέσα και αρπάζουν τα πάντα αφού δεν υπάρχει Αστυνοµία για να τους εµποδίσει» καταλήγει.
Καζακστάν: Τα αναπάντητα ερωτήματα της τραγωδίας – Τη λύση θα δώσει το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροπλάνου
Τα παιχνίδια παλαιότερων δεκαετιών συνεχίζουν να συγκινούν μικρούς και μεγάλους
Έλον Μασκ: Ντύθηκε Άγιος Βασίλης και διαφήμισε το φάρμακο που παίρνει για να αδυνατίσει
Ο Ηλίας Ψινάκης εξήγησε το λόγο για τον οποίο δεν άφηνε το Σάκη Ρουβά να μιλήσει στην αρχή της καριέρας του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr