Κτίριο υπό κατάρρευση στην Αιόλου: Εκεί πήρε ο Όθωνας τις μεγάλες αποφάσεις για την Ελλάδα
Η πρώτη στέγη του Όθωνα και το πρώτο αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου καταρρέει🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Η Ελλάδα ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 αλλά τα μνημεία από την εποχή εκείνη καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας.
Ιστορία βαριά, ταυτισμένη με τα πρώτα χρόνια της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους κουβαλά το κτίριο στην Αιόλου 38, που κινδυνεύει να καταρρεύσει μετά την αδιαφορία των ιδιοκτητών του στο πέρασμα των ετών.
Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες ούτε το ίδρυμα Χατζηκώνστα, στο οποίο ανήκει το κτίριο, αλλά ούτε και άλλος φορέας ενδιαφέρθηκε σοβαρά για τη συντήρησή του και την ανάδειξη της πλούσιας Ιστορίας του που μας φέρνει δύο αιώνες πίσω όταν η Αθήνα ανέπνεε ελεύθερη από τον τουρκικό ζυγό και ο Όθωνας λάμβανε μέσα σε αυτό αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που το υπουργείο Πολιτισμού και η Αρχαιολογία δεν θέλουν με τίποτα να γκρεμιστεί το κτίριο στην Αιόλου 38, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως το «ξενοδοχείο του Όθωνα», ενώ πολλοί το γνωρίζουν και ως το «κτίριο του Λόρδου Βύρωνα» επειδή κατά το παρελθόν το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε «Βύρων».
Εξι χρόνια χτιζόταν και δεκαετίες... καταρρέει
Ο θεμέλιος λίθος έπεσε το 1833, δηλαδή, λίγα χρόνια μετά την αποχώρηση των Τούρκων από την Αθήνα κι ενώ η μισοκατεστραμμένη πόλη (από τις αλλεπάλληλες πολιορκίες κατά τη διάρκεια του Αγώνα της Ανεξαρτησίας) έγινε πρωτεύουσα του νέου Βασιλείου της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το eie.gr το 1834 ανοικοδομείται και σχεδιάζεται η επέκταση της πόλης προς βορρά της παλαιάς πόλης, από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη, Έντουαρτ Σάουμπερτ (Eduard Schaubert) και τον βασιλικό σύμβουλο Λέο φον Κλέντσε (Leo von Klenze). Το κτίριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1933 και ολοκληρώθηκε το 1939.
Ξενοδοχείο Ανατολή και Βύρων
Για έναν τουλάχιστον αιώνα το κτίριο στην Αιόλου 38 λειτούργησε ως ξενοδοχείο, πιθανόν αρχικά υπό την επωνυμία "Η Ανατολή" (μαρτυρείται το 1854) και, από τα τέλη τουλάχιστον του 19ου αιώνα, ως "Βύρων" (μαρτυρείται το 1900, το 1920 και το 1930).
Η αρχιτεκτονική του εκφράζει μια πρώιμη αυστηρή νεοκλασική άποψη, όπως σημειώνει και η αρχιτέκτονας και ομότιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, "με έμφαση στη δωρικότητα και την απλότητα".
Αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο
Πιθανολογείται ότι τον Μάιο του 1833 φιλοξένησε τον Όθωνα κατά την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, ενώ για ένα διάστημα, μεταξύ των ετών 1839-1842, φέρεται ότι "εξενοδοχείτο" εκεί και το αστρονομικό και μετεωρολογικό παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου, υπό τον καθηγητή των φυσικομαθηματικών Γεώργιο Βούρη (+1860), "προτού ο βαρώνος Σίνας κτίση το λαμπρόν κτίριον του Λόφου των Νυμφών".
Στο ισόγειο στέγασε κατά διαστήματα διάφορα εμπορικά καταστήματα (λ.χ., το 1900 καπνοπωλείο και υποδηματοπωλείο, το 1930 αρτοποιείο, υποδηματοπωλείο και κατάστημα γουναρικών, ενώ πιό πρόσφατα -το 1991- εμπορικά ενδυμάτων και φυτοφαρμάκων).
Αν και αποτελεί ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της οδού Αιόλου, αλλά και των νεωτέρων Αθηνών γενικότερα, δεν έγιναν ποτέ εργασίες συντήρησης με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να πέφτουν σοβάδες, ακροκέραμα και να φτάσουμε στην κατάρρευση μέρος του κτιρίου τα ξημερώματα της Τετάρτης (6/11).
Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Ένα οδοιπορικό στη Δαμασκό μετά την επικράτηση των τζιχαντιστών
Allou Fun Park: Τι απαντά η εταιρεία μετά την απόφαση του Δήμου Νίκαιας – Ρέντη να «σφραγίσει» το πάρκο
Συγκινητικό βίντεο: Μαθητές από τρία σχολεία της Ελλάδας τραγουδούν το «Ω Έλατο» στη νοηματική
Αλβανία: Φραγή στο TikTok για έναν χρόνο - «Είναι ο κακοποιός της γειτονιάς» είπε ο Έντι Ράμα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr