Διαβατά: Οι «αόρατοι» μετανάστες που περιμένουν την Αστυνομία (pics)
Περίπου 500 από τους 1.300 πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές ή στο χώμα. Οι 300 δεν έχουν πρόσβαση σε φαγητό και αγοράζουν φαγητό από άλλους μετανάστες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μπαίνουν στη χώρα από τον Έβρο διασχίζοντας το ποτάμι ή ακόμα και πηδώντας πάνω από τον φράχτη στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Χωρίς να τους δει κανείς, μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη από τα κυκλώματα διακινητών και εισέρχονται στο camp των Διαβατών, όπου περιμένουν τη μέρα που θα τους συλλάβει η Αστυνομία για να τους ταυτοποιήσει και να τους δώσει υπηρεσιακά σημειώματα. Τότε θα έχουν δικαίωμα στέγασης, τροφής και κατάθεσης αιτήματος ασύλου.
Στο διάστημα μέχρι να συλληφθούν, οι «αόρατοι» πρόσφυγες και μετανάστες των Διαβατών κοιμούνται στο χώμα ή σε θερινές σκηνές και τρέφονται με φαγητό που αγοράζουν από πρόσφυγες οι οποίοι μένουν σε κοντέινερ και μαγειρεύουν γι’ αυτούς με το αζημίωτο.
Από τους 1.300 ανθρώπους που διαμένουν σήμερα στο κέντρο φιλοξενίας, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, σχεδόν 500 είναι αυτοί που δεν έχουν καταγραφεί και ταυτοποιηθεί. Εξ αυτών οι 200 είναι μέλη οικογενειών και κατ' εξαίρεση τους παρέχεται συσσίτιο, καθώς έχουν χαρακτηριστεί ευάλωτοι, ενώ οι υπόλοιποι 300 είναι μόνοι άνδρες, νέοι σε ηλικία, στην πλειονότητά τους χωρίς ισχυρό προσφυγικό προφίλ.
Εξήντα άτομα που δεν έχουν καταγραφεί συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για έλεγχο, καταγραφή και ταυτοποίηση, στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης που έγινε το πρωί της Παρασκευής, έπειτα και από το αιματηρό επεισόδιο της προηγούμενης νύχτας.
«Πότε θα ξανάρθει η Αστυνομία;» μας ρωτά επίμονα ο Σελίμ από το Μαρόκο, λίγη ώρα μετά την αναχώρηση του βαν από το camp. Έχει μπανταρισμένο πρόχειρα το δεξί του πόδι, το οποίο τραυμάτισε σε ατύχημα στη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού, και κινείται με τις πατερίτσες. Θέλει να συλληφθεί και να πάρει το υπηρεσιακό σημείωμα που θα του επιτρέψει να αναζητήσει κατάλυμα.
Ο ίδιος εισήλθε στη χώρα πριν από έναν μήνα μαζί με μια ομάδα επτά νέων από το Μαρόκο. Γνωρίζουν πως δεν έχουν προσφυγικό προφίλ, καθώς δεν προέρχονται από εμπόλεμες περιοχές, και μπορεί να απελαθούν, αλλά ελπίζουν.
«Ήρθαμε στην Ευρώπη για μια καλύτερη ζωή. Πήγαμε αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί μας πήγαν στην Αδριανούπολη. Περάσαμε τη γέφυρα του ποταμού (σ.σ. Έβρου) και μετά πηδήξαμε πάνω από τον φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα.
Κρυφτήκαμε για μέρες στο δάσος και ήρθαμε εδώ με το αυτοκίνητο», λέει στο ethnos.gr ο 27χρονος Αμπντουλχαμάντ και προσθέτει: «Θέλουμε να πάμε στην Ιταλία. Το ταξίδι με καράβι στη Μεσόγειο θα ήταν πολύ επικίνδυνο, γι' αυτό επιλέξαμε αυτήν τη διαδρομή».
Οι επτά Μαροκινοί μπήκαν στη δομή των Διαβατών πριν από περίπου 10 μέρες, γιατί άκουσαν από συμπατριώτες τους ότι εκεί θα έβρισκαν τουλάχιστον χώρους υγιεινής, αλλά όχι στέγη. Δεν έχουν στη διάθεσή τους ούτε αντίσκηνο και κοιμούνται στο χώμα. «Τις νύχτες κάνει κρύο, δεν ξέρω τι θα κάνουμε τον χειμώνα. Όταν βρέχει, βρίσκουμε κάποια τέντα και μπαίνουμε από κάτω» λέει ο Ραφάλ.
Η τροφή εξασφαλίζεται από μια ιδιότυπη εσωτερική οικονομία που έχει διαμορφωθεί στο camp. Οι 770 «νόμιμοι» πρόσφυγες και μετανάστες, που έχουν ταυτοποιηθεί και διαμένουν σε κοντέινερς, δεν σιτίζονται μέσα στο κέντρο φιλοξενίας, αλλά μαγειρεύουν οι ίδιοι με τρόφιμα που αγοράζουν με το μηνιάτικο οικονομικό τους βοήθημα. Ορισμένοι μαγειρεύουν επιπλέον φαγητό, το οποίο πωλούν στους «αόρατους» αταυτοποίητους. «Έχουμε βρει μια οικογένεια Σύρων που μαγειρεύει και για μας. Αγοράζουμε κάθε πιάτο φαγητό με 1 ευρώ» μας είπε ο Μοχάμαντ.
Οι συνθήκες διαβίωσης για τους περισσότερους από τους «αόρατους» πρόσφυγες και μετανάστες είναι άθλιες και θα χειροτερεύουν μέρα με τη μέρα όσο οδεύουμε προς τον χειμώνα.
Η Ναζίζ από το Ιράκ είναι 70 ετών και μαζί με άλλα 5 άτομα της οικογένειάς της κοιμάται σε μια καλοκαιρινή σκηνή που αγόρασε όταν έφτασε στο camp πριν από ένα μήνα. «Τις νύχτες ανάβουμε φωτιές και καθόμαστε γύρω της για να ζεσταθούμε.
Στη σκηνή έχει κρύο και υγρασία. Είμαι μεγάλη και δεν αντέχω. Κάποιες φορές δεν κοιμάμαι καθόλου» μας λέει και ρωτάει, με τη σειρά της, πότε θα ξαναέρθει η αστυνομία.
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr