Καιρός - «Βικτόρια»: Έρχεται η χειρότερη κακοκαιρία των τελευταίων 16 μηνών
Προσοχή συνιστούν μέσω του ethnos.gr ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Θέμα ωρών είναι πλέον το «χτύπημα» της «Βικτόρια», με έντονα καιρικά φαινόμενα σε όλη τη χώρα. Μέχρι τις 16:00 της Τρίτης 12 Νοεμβρίου επιβεβαιώνονται στο ακέραιο οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις έντονες βροχοπτώσεις, τους θυελλώδεις νότιους ανέμους, αλλά και τη μεγάλη διαφορά πίεσης που παρατηρείται στο μάτι του χαμηλού βαρομετρικού, και γι' αυτό τον λόγο, άλλωστε, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, μιλώντας στο ethnos.gr, χαρακτήρισε το βαρομετρικό «μετεωρολογική βόμβα».
Πόσο έτοιμες είναι οι υποδομές της χώρας -π.χ.στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική- για να αντέξουν τη δύναμη της φύσης, ειδικά όταν οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ένα βαρομετρικό χαμηλό που «οργανώθηκε» στο Ιόνιο και θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις;
Το ethnos.gr επικοινώνησε με την διεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας αλλά και την Περιφέρεια Αττικής και ζήτησε πληροφορίες σχετικά με τις προετοιμασίες που έχουν γίνει. Η αρχική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα της Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, είναι χαρακτηριστική: «Χωρίς αμφιβολία θα είναι η πιο σοβαρή κατάσταση που έχουμε αντιμετωπίσει από το καλοκαίρι που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας. Όλος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται ήδη επί ποδός, διότι Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική. Ήδη έχουμε τα πρώτα φαινόμενα στη Ζάκυνθο, στα Ιόνια Νησιά και μέχρι το απόγευμα στη Δυτική Ελλάδα».
Για τις προετοιμασίες που έχουν γίνει, ο ίδιος ανέφερε: «Από τις 30 Οκτωβρίου έχουμε στείλει εγκύκλιο 35 σελίδων με όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες που πρέπει να κάνουν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Εχω επικοινωνήσει προσωπικά με όλους τους περιφερειάρχες και με έχουν ενημερώσει πως έχουν πράξει τα δέοντα. Είμαστε σε συνεργασία και σε ανοικτή επικοινωνία να επέμβουμε όπου χρειαστεί, ενώ μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουμε οδηγίες και προς τους πολίτες. Χωρίς αμφιβολία θα είναι μια δύσκολη κατάσταση και όλοι πρέπει να είμαστε και ενημερωμένοι και έτοιμοι και κυρίως να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές».
«Κόκκινος συναγερμός»
Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει και στο κέντρο επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής, με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κόκκαλη, να δηλώνει στο ethnos.gr: «Συμφωνώ πως θα είναι η πιο δύσκολη κατάσταση που έχουμε συναντήσει στη θητεία μας. Έχουν ενημερωθεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι εθελοντικές ομάδες και οι εμπλεκόμενοι εργολάβοι. Οπότε πρέπει να είναι επί ποδός για να επέμβουν όπου χρειαστεί. Οι τεχνικές υπηρεσίες μας από απόψε είναι σε επιφυλακή. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, το κύμα κακοκαιρίας θα χτυπήσει την Αττική στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης από τα νοτιοδυτικά, με ισχυρούς ανέμους και ισχυρή βροχόπτωση».
«Εχουν καθαριστεί τα ρέματα»
Σχετικά με τον καθαρισμό των ρεμάτων αλλά και σε σημεία που έχουν κριθεί επικίνδυνα λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που είχαμε στο παρελθόν, όπως στον Κηφισό και στη Μάνδρα, ο Βασίλης Κόκκαλης είπε: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν έχει υπάρξει ρέμα που δεν έχει καθαριστεί. Εχω αναφορές από όλα τα επικίνδυνα σημεία της Περιφέρειας μας και εκεί έχουμε δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα. Συνεργεία της περιφέρειας, τεχνικές υπηρεσίες και εργολάβοι είναι έτοιμοι να επέμβουν όπου χρειαστεί. Προσωπικά έχω αναλάβει τον συντονισμό της κατάστασης».
Πότε θα έχουμε πλημμυρών φαινόμενα...
Σημαντικό ρόλο στην αντοχή των υποδομών θα παίξει και η διάρκεια που θα έχουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα: «Αν ρίξει το νερό που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, μέσα σε τρεις ώρες θα έχουμε πλημυρικά φαινόμενα. Αν το ρίξει μέσα σε έξι ώρες, η κατάσταση θα είναι καλύτερη».
Σύμφωνα με τον Βασίλη Κόκκαλη, σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συμπεριφορά των πολιτών: «Χαίρομαι που μου δίνετε την ευκαιρία να μεταφέρω στους πολίτες μηνύματα για την ασφάλειά τους. Καλό θα είναι να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις την Τετάρτη, να καθαρίσουν τα επικίνδυνα σημεία, να ασφαλίσουν τα αυτοκίνητά τους σε δρόμους που δεν έχει παρατηρηθεί εισροή υδάτων και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των Αρχών».
Στο μεταξύ, οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την Εθνική Μεωρολογική Υπηρεσίας επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις για τη σφοδρότητα της «Βικτόριας. «Το χαμηλό βαρομετρικό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ενισχύεται στο Ιόνιο και κινείται ανατολικά. Θα επηρεάσει με έντονα καιρικά φαινόμενα όλη τη χώρα. Θα υπάρχουν καταιγίδες, έντονη βροχόπτωση που θα προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα. Η βροχή θα συνοδεύεται με δυνατούς νοτιοανατολικούς ανέμους» είπε στο ethnos.gr ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.
Έτοιμα τα σχέδια ΔΑΡΔΑΝΟΣ και ΙΟΛΑΟΣ για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και πυρκαγιών
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), με κύρια αποστολή το συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε όλο το φάσμα της διαχείρισης κινδύνων από την εκδήλωση καταστροφών, ολοκλήρωσε την εγκύκλιο για το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σχετικά με την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, Εγκύκλιο, η οποία εστάλη με συστημένη αποστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΤΑ Α’ & Β’ βαθμού, Δ/νσεις Υπουργείων, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό Σώμα κ.ά.).
Ταυτόχρονα η ΓΓΠΠ προχώρησε στην ολοκλήρωση και έκδοση των δύο Σχεδίων Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης Διαχείρισης Βραχείων Συνεπειών τόσο από πλημμυρικά φαινόμενα όσο και εξαιτίας δασικών πυρκαγιών.
Τα δύο αυτά σχέδια, με κωδικές ονομασίες «ΔΑΡΔΑΝΟΣ» [1] (για το σχέδιο που αφορά στις πλημμύρες) και «IΟΛΑΟΣ» [2](για τις δασικές πυρκαγιές), θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου στις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ) του Πυροσβεστικού Σώματος, τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 12.00.
Σημειώνεται ότι με τα σχέδια επιδιώκεται η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων Φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με το νέο δόγμα και δομή της ΓΓΠΠ, που αποτυπώθηκε πρόσφατα με τον Ν.4623/19.
[1] ΔΑΡΔΑΝΟΣ: Ο Δάρδανος, γιoς του Δία και Ηλέκτρας κόρης του Άτλαντα, ήταν μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας, που έζησε στα χρόνια μετά τον κατακλυσμό, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Σύμφωνα με το Διόνυσο τον Αλικαρνασσέα, ο Δάρδανος έφυγε από την Αρκαδία για να ιδρύσει μια αποικία στο βορειοανατολικό Αιγαίο Πέλαγος. Ο Δάρδανος βρέθηκε στη Σαμοθράκη μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ιασίωνα και την αδελφή του Αρμονία κατά τη διάρκεια ενός κατακλυσμού στον οποίο βούλιαξε το μεγαλύτερο τμήμα του νησιού.
[2] ΙΟΛΑΟΣ: O Ιόλαος ήταν γιος του ετεροθαλούς αδελφού του Ηρακλή, βοηθός και συμπαραστάτης του τελευταίου τον οποίο υποστήριζε στην επιτέλεση των άθλων του.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr