Από το ΚΑΤ στη ΓΑΔΑ για ένα «μάγκα»: «Με χτυπούσαν με πτυσσόμενο γκλοπ»
Ο ασκούμενος γιατρός του ΚΑΤ γόνος οικογένειας γιατρών και πρώην πολίστας του ΟΦΗ Δημήτρης Κατρινάκης αποκαλύπτει στο ethnos.gr το πώς έγινε η σύλληψη του στην ΑΣΟΕΕ εν μέσω καταγγελιών τρομοκράτησης και ενοχοποίησης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 11 λεπτά ┋
Το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Νοεμβρίου ομάδα περίπου 100 διαδηλωτών, στην πλειοψηφία τους φοιτητές διαδηλώνουν κατά της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Από τη συμβολή των οδών Πατησίων και Δεριγνύ κατευθύνονται προς την είσοδο της ΑΣΟΕΕ. Σπάνε το λουκέτο της εξώπορτας και επιχειρούν να εισέλθουν στο εσωτερικό της ανώτατης οικονομικής σχολής αλλά ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ κάνουν επίθεση για να τους αποτρέψουν.
Γίνονται όλα γρήγορα. Aκόμα και οι άνδρες των δυνάμεων ΟΠΚΕ δεν προλαβαίνουν να βάλουν τις αντισφυξιογόνες μάσκες. Πέφτουν χειροβομβίδες κρότου λάμψης και σύμφωνα με τους φοιτητές «η αστυνομία χρησιμοποιεί πρωτοφανή βία χτυπώντας στα κεφάλια τους φοιτητές με γκλοπ». Στην «ουρά» της πορείας βρίσκεται ένας φοιτητής με χαρακτηριστική κόκκινη μπλούζα ο οποίος ποτέ δεν προλαβαίνει να μπει στην ΑΣΟΕΕ. Μένει στο διάζωμα της Πατησίων, βοηθάει δύο συναγωνίστριες του που έχουν χτυπηθεί στο κεφάλι και λίγα λεπτά μετά ερασιτεχνικό βίντεο απαθανατίζει τη στιγμή της βίαιης σύλληψης του...
Λίγο αργότερα η αστυνομία ανακοινώνει τη σύλληψη ενός φοιτητή ιατρικής που κατηγορείται για τα αδικήματα της αντίστασης και εξύβρισης κατά της αρχής.
Όπως αποκαλύπτει το ethnos.gr πρόκειται για τον Δημήτρη Κατρινάκη, τελειόφοιτο της ιατρικής σχολής Ηρακλείου Κρήτης, ασκούμενος ορθοπεδικός στο νοσοκομείο ΚΑΤ, πρώην πολίστας του Ο.Φ.Η. και γόνος οικογενείας γιατρών.
Με καταγωγή από το Λασίθι και το Ζαρό του Ρεθύμνου η οικογένεια του είναι μία από τις πιο γνωστές στο Ηράκλειο. Ο μπαμπάς του είναι επίσης γιατρός και η μητέρα του οδοντίατρος. Η μεγαλύτερη αδελφή του ψυχολόγος με την οποία συγκατοικούν στην Αθήνα. Ο ίδιος τονίζει πως ήθελε να γίνει γιατρός για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του που το έχουν ανάγκη, ενώ πέρα από τις σπουδές του και την κοινωνική του δράση εργάζεται και ως ναυαγοσώστης προκειμένου να προσφέρει τις υπηρεσίες του στους λουόμενους.
«Θα προσφέρω και δεν θα πουλήσω ιατρικές υπηρεσίες»
Ο νεανικός αυθορμητισμός, και το επαναστατικό πνεύμα ξεχειλίζουν από τα μάτια του 22χρονου Δημήτρη αλλά η έκφραση του είναι σταθερή, χωρίς ακρότητες και εκδικητικές κορώνες. Από την πρώτη στιγμή αντιλαμβάνεσαι πως πρόκειται για μία δυναμική προσωπικότητα με ευαισθησίες και αλτρουισμό για τους φτωχούς και τους αδυνάτους. «Δεν ακολούθησα τυχαία την ιατρική. Το έκανα κυρίως από την ανάγκη για να βοηθήσω τους συνανθρώπους μου που το έχουν ανάγκη και υποφέρουν είτε είναι στην Ελλάδα, είτε είναι στο εξωτερικό, είτε σε εμπόλεμες ζώνες, σε φτωχούς, πρόσφυγες και κατατρεγμένους. Δεν θα γίνω ποτέ ιδιώτης γιατρός. Ονειρεύομαι να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Το επάγγελμά μου επιβάλλει να διεκδικώ και να αγωνίζομαι και όχι να πουλάω αυτό το αγαθό που κάποιοι το έχουν ανάγκη».
«Πόνεσα στη Μόρια»
Δοτικός και ευαίσθητος μας μιλάει με τρυφερότητα αλλά και συμπόνια για τα όσα βίωσε ως εθελοντής στη Μόρια της Λέσβου: «Με την πρώτη ευκαιρία ήταν ακόμη ήμουν στο δεύτερο έτος της ιατρικής πήγα στη Μόρια. Ηταν φοβερή εμπειρία. Είδα φοβερές καταστάσεις, πόνεσα με αυτά που είδα και με τις δυσκολίες που βιώνουν οι πρόσφυγες μέσα στα στρατόπεδα. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες, είδα ανθρώπους με κρυοπαγήματα και νεκρούς από τις συνθήκες διαβίωσης. Θα ήθελα επίσης να πάω στην εμπόλεμη ζώνη στη Συρία, να συνδράμω στους Κούρδους και στους Σύρους που υποφέρουν».
Το βίντεο που τον «σώνει»
Το πρωί της περασμένης Δευτέρας ο Δημήτρης τελείωσε την βάρδια του στο νοσοκομείο ΚΑΤ που κάνει την ειδικότητα του ορθοπεδικού και ετοιμάστηκε μαζί με φίλους του να πάει στην ΑΣΟΕΕ για να διαδηλώσει υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου. Λίγα λεπτά μετά την συγκέντρωση βρέθηκε στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ με δύο κατηγορίες που εφόσον αποδειχτούν στο δικαστήριο θα μπορούσαν να του καταστρέψουν το μέλλον του καθώς μία πιθανή ποινή μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια του να πάρει την ειδικότητα αλλά και άδεια για να εξασκήσει το επάγγελμα του. Για καλή του τύχη ένα βίντεο που τράβηξε ένας συναγωνιστής του την ώρα της σύλληψης καταρρίπτει – σύμφωνα και με τον δικηγόρο του Θεόδωρο Συμεωνίδη – όλο το κατηγορητήριο αφού ο Δημήτρης Κατρινάκης με τη κόκκινη μπλούζα δεν φέρει καμία αντίσταση. Η δίκη ορίστηκε από το αυτόφωρο για τις 22 Νοεμβρίου.
To βίντεο με την στιγμή της σύλληψης...
Όλα έγιναν για ένα... μάγκα
«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ημουν στην ουρά της πορείας, θέλαμε όλοι να μπούμε στην ΑΣΟΕΕ αλλά δεν προλάβαμε. Ξαφνικά ακούσαμε ένα ποδοβολητό από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Επεσαν πάνω μας με μανία. Μας χτυπούσαν αδιακρίτως με τα γκλοπ. Χτύπησαν ακόμα και τα κορίτσια στο κεφάλι. Μας έβριζαν χυδαία. Επεσαν κάτω πολλά παιδιά, βοήθησα να σηκωθούν και έμεινα σταθερά πάνω στο διάζωμα της Πατησίων. Αν και προκλήθηκα δεν απάντησα γιατί ήξερα. Κάποιος από τα ΜΑΤ μου φώναξε “είσαι μάγκας;” και του απάντησα από μακριά “ναι είμαι”. Αυτό ήταν. Πέρασαν ανάμεσα μας μερικά αυτοκίνητα και μετά έπεσαν πάνω μου δυνάμεις των ΟΠΚΕ και άρχισαν να με τραβάνε και να με χτυπούν. Για καλή μου τύχη κάποιος σύντροφος τράβηξε βίντεο. Φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν αντιστάθηκα και δε μίλησα καν».
«Το παράνομο πτυσσόμενο γκλοπ»
Όπως καταγγέλλει ο νεαρός φοιτητής της ιατρικής κατά την σύλληψη του δέχτηκε χτυπήματα στο κεφάλι αλλά και στην πλάτη από ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ που χρησιμοποιούν αντίπαλοι οπαδοί στα γήπεδα, ενώ από τη λαβή που του έκανε ο αστυνομικός έχει πάθει κάκωση στον καρπό. «Λίγα λεπτά μετά τη σύλληψη μου είπα στους αστυνομικούς πως το πτυσσόμενο γκλοπ με το οποίο με χτύπησαν ήταν παράνομο. Αυτό τους εξόργισε και μετά μου είπαν πως δεν ήταν γκλοπ αλλά φακός. Στην ΓΑΔΑ έμεινα ένα βράδυ. Τα γνωστά της αυτόφωρης διαδικασίας… Δεν είχα ξαναβιώσει κάτι τέτοιο. Οι αστυνομικοί όμως εκεί ήταν πιο ευγενικοί. Δεν απολογήθηκα. Θα το κάνω στο δικαστήριο. Μακάρι να έρθουν και οι αστυνομικοί που με συνέλαβαν. Ξέρουν πως δεν τους εξύβρισα, ούτε αντιστάθηκα. Διαμαρτυρήθηκα δυναμικά με την παρουσία μου και τα συνθήματα μου ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και στην αστυνομική βία».
«Όργιο καταστολών»
Κρατώντας τις ιατρικές βεβαιώσεις για τις κακώσεις στο κεφάλι και στην πλάτη ο Δημήτρης Κατρινάκης λέει με βεβαιότητα πως η αναίτια σύλληψη του και η περιπέτεια που βίωσε όχι μόνο δεν τον αποθαρρύνουν αλλά δικαίωσαν και τους λόγους για τους οποίους αγωνίζεται: «Είναι ξεκάθαρο πως μέσα από υπερβολές και όργιο καταστολών θέλουν να κάμψουν το αγωνιστικό φοιτητικό κίνημα και να απονομιμοποιήσουν τις αγωνιστικές και συλλογικές δράσεις. Είναι φανερό πως η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φοιτητές με υπερβολικά μέτρα καταστολής και συλλήψεις όπως η δική μου και να συνδέσει τις κινητοποιήσεις τους με εγκληματικά στοιχεία, με γιάφκες και τρομοκρατικές οργανώσεις. Προσπαθούν να δείξουν πως κυνηγούν έναν αόρατο εχθρό που διαλύει τα πανεπιστήμια και την ηρεμία των πολιτών που προκαλεί τρόμο στο κέντρο της Αθήνας, που εμπορεύεται να ναρκωτικά. Για τις συνέπειες των μνημονίων, για τις μειωμένες παροχές προς τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, για την αδιαφορία προς των μέλλον των νέων και τις τύχες των αδυνάτων, των προσφύγων και των φτωχών δε μας λένε τίποτα και δεν κάνουν τίποτα».
«Υπάρχουν ναρκωτικά σε ΑΣΟΕΕ και ΑΠΘ»
Ο Δημήτρης Κατρινάκης διαφωνεί κάθετα με την εικόνα που παρουσιάζει η κυβέρνηση σχετικά «με την ανακάλυψη οπλοστασίου και μολότοφ στα υπόγεια της ΑΣΟΕΕ» και τονίζει πως πρόκειται για κυβερνητική προπαγάνδα. Παραδέχεται όμως πως στην ΑΣΟΕΕ και στο Αριστοτέλειο (ΑΠΘ) υπάρχει διακίνηση και χρήση ναρκωτικών μέσα στα πανεπιστήμια: «Ναι, σε αυτά τα δύο πανεπιστήμια υπάρχει πρόβλημα. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όπως είναι ξεκάθαρο πως η αστυνομία μπορεί να χτυπήσει το πρόβλημα αλλά δεν θέλει. Κάθονται οι αστυνομικοί σκοπιά στα πανεπιστήμια και δίπλα τους γίνεται εμπόριο και χρήση. Δεν κάνουν κάτι, ούτε έχει πλάνο η κυβέρνηση για να παράσχει βοήθεια στους εξαρτημένους που χρίζουν βοήθειας. Διέλυσαν το ΚΕΘΕΑ, κρύβουν τα προβλήματα και ξεσπούν στοχευμμένα ενάντια των φοιτητών που διαδηλώνουν και ενοχλούν και τους ενοχοποιούν με τρομοκρατικές δράσεις. Γελάω που ακούω πως βρήκαν οπλοστάσιο στο υπόγειο της ΑΣΟΕΕ. Τι βρήκαν; Εχετε δει κλειστά μπουκάλια βότκα να γίνονται μολότοφ; Τίποτα δεν βρήκαν. Όλα αυτά λέγονται για να ενοχοποιούνται οι φοιτητές στον κοινή γνώμη και να τρομοκρατείται οποιαδήποτε μορφή αντίστασης».
«Επίδειξη δύναμης ενόψει των επετείων»
Ο νεαρός φοιτητής της ιατρικής υποστηρίζει πως τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ ήταν μία επίδειξη δύναμης της κυβέρνησης ενόψει της επετείου της 17 Νοέμβρη αλλά και της 6ης Δεκεμβρίου που συμπληρώνονται 11 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και προαναγγέλλει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και των αντιλαϊκών μέτρων: «Όλα αυτά που γίνονται τον τελευταίο καιρό με την τρομοκράτηση της νεολαίας δεν είναι τυχαία. Είναι ένα οργανωμένο σχέδιο να τρομοκρατηθούν οι νέοι και να μην αντιδρούν είτε στα πανεπιστήμια, είτε σε άλλους χώρους. Δεν είναι τυχαίες οι υπερβολές καταστολής σε κινηματογράφους και κλαμπ. Προφανώς ενόψει των δύο επετείων η αστυνομία έκανε επίδειξη δύναμης».
«Δεν θα καταλάβουμε τις αλυσίδες»
Μέλος της νεολαίας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προαναγγέλλει απάντηση μέσα από δυναμικές κινητοποιήσεις: «Οι δράσεις τους θα φέρουν αντίθετα αποτελέσματα. Είμαστε ενάντια της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Οι φοιτητές είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για το μέλλον τους και όχι οι πρυτανείες και οι κυβερνήσεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους μέσα από Γενικές Συνελεύσεις και δράσεις, θα προχωρήσουμε σε καταλήψεις και θα καλέσουμε σε μαζικότερες δράσεις μαζί με τους εργαζομένους και το μαθητικό κίνημα. Ακόμα και στη Χιλή, στο Εκουαδόρ και αλλού ο λαός ξεσηκώθηκε και αντέδρασε. Η Ελλάδα μπορεί να μην είναι σε αυτό το επίπεδο αλλά έχουμε σοβαρά προβλήματα και πρέπει να διεκδικήσουμε τις λύσεις δυναμικά. Αν σταματήσουμε θα έχουμε καμφθεί και αν δεν κουνηθούμε δεν θα καταλάβουμε τις αλυσίδες μας».
Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κραυγή αγωνίας από Γκουτέρες: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη είναι «εξαιρετικά ανησυχητικοί»
Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Πού θα χιονίσει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr