Οδηγός για τις στρατιωτικές σχολές: Τα κριτήρια και οι κανόνες καλής διαγωγής
Αλλαγές στις στρατιωτικές σχολές αναμένονται αν η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει παράνομη τη διάταξη για το κοινό ανάστημα ανδρών και γυναικών. Στο επόμενο Μηχανογραφικό σχεδιάζεται να ενταχθεί το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Συνάντηση γνωριμίας με μαθητές που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν στις στρατιωτικές σχολές, γονείς και καθηγητές διοργανώνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Σκοπός της συνάντησης είναι η ενημέρωση των υποψηφίων για τη λειτουργία των σχολών και τη σταδιοδρομία στις ένοπλες δυνάμεις.
Η συνάντηση θα γίνει στις 10 το πρωί του Σαββάτου 7 Δεκεμβρίου στο Πολεμικό Μουσείο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης θα παραβρεθούν και σπουδαστές των σχολών οι οποίοι θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των μαθητών και θα τους δώσουν από πρώτο χέρι μια… γεύση για τις δυνατότητες που πρέπει να έχουν προκειμένου να σπουδάσουν στις συγκεκριμένες σχολές.
Οι καθηγητές οι οποίοι θέλουν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 210-6572277 και στο mail: [email protected], ώστε να δεσμευθούν αντίστοιχες θέσεις στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου.
Οι επικεφαλής των σχολείων μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, να επικοινωνούν με την πλησιέστερη σε αυτούς μονάδα ή υπηρεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και να καλούν ομιλητή που θα ενημερώνει τους μαθητές για τις Στρατιωτικές Σχολές.
Αναμένοντας την απόφαση του ΣτΕ
Τα κορίτσια που θέλουν να φοιτήσουν στις αστυνομικές σχολές, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το ΣτΕ έχει κρίνει παράνομη τη διάταξη που θεσπίζει κοινό, για άνδρες και γυναίκες, ελάχιστο όριο αναστήματος 1,70 μ. Το ΣτΕ, κατά πλειοψηφία 5-2, έκρινε ότι η κρίσιμη διάταξη αντίκειται τόσο στο Σύνταγμα όσο και στην κοινοτική νομοθεσία.
Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο έχει ξεκινήσει δικαστικός αγώνας από το 1994. Όταν η εισαγωγή στις Αστυνομικές Σχολές εντάχθηκε στο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ορίσθηκε ποσοστό εισαγωγής γυναικών μέχρι 20% στο σύνολο των εισακτέων στη Σχολή Αστυφυλάκων. Το 1999 το ποσοστό μειώθηκε σε 15% επί του συνολικού αριθμού εισακτέων. Όσο ίσχυαν οι ποσοστώσεις το όριο αναστήματος για τις γυναίκες ήταν 1,65 μ. και για τους άνδρες 1,70 μ.
Οι ποσοστώσεις καταργήθηκαν το 2003, αλλά, ταυτόχρονα, αυξήθηκε το όριο του αναστήματος για τις γυναίκες από 1,65 μ. σε 1,70 μ. και εξομοιώθηκε με αυτό των ανδρών. Αποτέλεσμα ήταν οι γυναίκες να κατατάσσονται τις αστυνομικές σχολές σε ποσοστά χαμηλότερα του 15% λόγω του ότι ανάστημα από 1,70 μ. και πάνω έχει μόνον το 19%.
Η συγκεκριμένη υπόθεση που απασχόλησε το ΣτΕ αφορούσε υποψήφια της Σχολής Αστυφυλάκων του 2007, η οποία είχε αποκλειστεί από το διαγωνισμό λόγω του ότι είχε βρεθεί να έχει ανάστημα 1,68 μ.
Η υποψήφια προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και δικαιώθηκε, καθόσον το δικαστήριο έκρινε τότε ότι η θέσπιση κοινού ορίου αναστήματος για άνδρες και γυναίκες υποψηφίους αστυνομικών σχολών, παρά τη μεταξύ τους βιολογική διαφορά ως προς το ύψος αντίκειται στη συνταγματική αρχή της ισότητας των δύο φύλων.
Έφεση κατά της δικαστικής απόφασης άσκησε ενώπιον του ΣτΕ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Το ΣτΕ υπέβαλε προς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) προδικαστικό ερώτημα για το εάν η διάταξη που θεσπίζει κοινό όριο αναστήματος τουλάχιστον 1,70 μ. ως προϋπόθεση εισαγωγής τους στις αστυνομικές σχολές, είναι σύμφωνη με την ευρωπαϊκή κοινοτική νομοθεσία.
Το 2017 το ΔΕΕ απάντησε ότι η διάταξη που θεσπίζει το επίμαχο όριο αναστήματος για τις γυναίκες αντίκειται στη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία, διότι, αφενός, φέρνει σε μειονεκτική θέση πολύ μεγαλύτερο αριθμό γυναικών σε σύγκριση με τους άνδρες και, αφετέρου, δεν παρίσταται πρόσφορη και αναγκαία για την επίτευξη του θεμιτού σκοπού τον οποίο επιδιώκει.
Το Νοέμβριο του 2018, το ΣτΕ εκδίκασε εκ νέου την υπόθεση και πριν από λίγες μέρες, εκδόθηκε απόφαση που κρίνει μη νόμιμη τη σχετική διάταξη και παραπέμπει το ζήτημα στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Ποιους αφορά η απόφαση
Η απόφαση αυτή αφορά, πέρα από τη συγκεκριμένη διάδικο και όσες γυναίκες έχουν ήδη προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια, όλες τις υποψήφιες που στο παρελθόν αποδεδειγμένα αποκλείστηκαν λόγω αναστήματος σε διαγωνισμούς εισαγωγής στις Αστυνομικές Σχολές, της Πυροσβεστικής και του Λιμενικού Σώματος ή δεν προσλήφθηκαν στο Σώμα Ειδικών Φρουρών, καθώς και εκεί το όριο αναστήματος για τις γυναίκες είναι 1,70μ.
Τι ισχύει μέχρι σήμερα
Η Ελληνική Αστυνομία κατατάσσει στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, σπουδαστές με το σύστημα των γενικών εξετάσεων και των ειδικών εισιτηρίων εξετάσεων, υποψηφίων εξωτερικού και εφόσον οι υποψήφιοι κριθούν ικανοί, κατά τις προκαταρκτικές εξετάσεις που διενεργούνται από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Στρατού. Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό έχουν άνδρες και γυναίκες Έλληνες πολίτες ή ομογενείς από τη Βόρειο Ήπειρο, την Κύπρο και την Τουρκία, που επιθυμούν να καταταγούν στην Ελληνική Αστυνομία ως Δόκιμοι Αστυφύλακες ή Υπαστυνόμοι και διαθέτουν τα ακόλουθα προσόντα:
- Δεν υπερβαίνουν το 26ο έτος της ηλικίας τους κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους διενέργειας των εξετάσεων.
- Είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών, που τους επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξετάσεις για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι της χώρας.
- Είναι υγιείς και έχουν άρτια σωματική διάπλαση, η οποία διαπιστώνεται από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή Κατάταξης.
- Έχουν σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του αστυνομικού έργου.
- Έχουν πίστη στο Σύνταγμα, αφοσίωση στην Πατρίδα και δεν πρεσβεύουν θρησκευτικές δοξασίες που εμποδίζουν την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
- Έχουν ανάστημα άνδρες και γυναίκες τουλάχιστον 1,70 μ. χωρίς παπούτσια.
- Δεν έχουν καταδικασθεί για τέλεση ή απόπειρα τέλεσης μιας σειράς αδικημάτων, από λιποταξία έως ζωοκλοπή, για τα οποία επιβλήθηκε φυλάκιση τουλάχιστον τριών μηνών. Υποψήφιοι οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί σε δίκη μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις, αλλά δεν κατατάσσονται στο Σώμα αν μέχρι τοn χρόνο έκδοσης της διαταγής κατάταξης δεν έχει εκδοθεί αμετάκλητη αθωωτική απόφαση.
Τι ισχύει για τα αγωνίσματα
Οι προκαταρκτικές εξετάσεις περιλαμβάνουν ψυχοτεχνική δοκιμασία στις υγειονομικές εξετάσεις και αθλητικές δοκιμασίες. Οι εξετάσεις αυτές είναι ενιαίες και κοινές για τους υποψηφίους και των δύο Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας. Όσοι υποψήφιοι κρίνονται ικανοί στις ψυχοτεχνικές δοκιμασίες και υγειονομικές εξετάσεις παραπέμπονται στη συνέχεια στις Αθλητικές Επιτροπές για τον έλεγχο των αθλητικών επιδόσεων τους. Τα αγωνίσματα και η μίνιμουμ επίδοση στο καθένα είναι:
- Δρόμος 100 μ. σε χρόνο 16΄΄ (μία προσπάθεια).
- Δρόμος 1000 μ. σε χρόνο 4΄ και 20΄΄ (μία προσπάθεια).
- Άλμα σε ύψος με φόρα τουλάχιστον 1,05 μ. (τρεις προσπάθειες).
- Άλμα σε μήκος με φόρα τουλάχιστον 3,60 μ. (τρεις προσπάθειες).
- Ρίψη σφαίρας σε απόσταση τουλάχιστον 4,50 μ., ως μέσο όρο ρίψης με το δεξί και το αριστερό χέρι ανά προσπάθεια (τρεις προσπάθειες ανά χέρι).
Οι υποψήφιοι που δεν πιάνουν την επίδοση σε κάποιο από τα αγωνίσματα αποκλείονται από τη συνέχεια της διαδικασίας.
Φοιτούν και εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις
Η φοίτηση στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας διαρκεί οκτώ εξάμηνα, ενώ η φοίτηση στη Σχολή Αστυφυλάκων διαρκεί πέντε εξάμηνα. Όσοι κατατάσσονται στις Σχολές Αστυφυλάκων και Αξιωματικών και δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις υποβάλλονται στη βασική στρατιωτική εκπαίδευση νεοσυλλέκτων στις Σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Μετά την ολοκλήρωσή της δίνουν τον προβλεπόμενο όρκο και ο χρόνος υπηρεσίας στην Ελληνική Αστυνομία θεωρείται χρόνος εκπλήρωσης της στρατιωτικής υποχρέωσης.
Σε περίπτωση απόλυσης, αποβολής ή παραίτησης από την Ελληνική Αστυνομία, εκείνων που δεν έχουν συμπληρώσει το χρόνο στρατιωτικής υποχρέωσης, η υποχρέωση αυτή εκπληρώνεται στο ακέραιο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Οι σπουδαστές των Σχολών κατά τη φοίτησή τους, αλλά και για τη βαθμολογική τους εξέλιξη υποβάλλονται μόνο σε γραπτές εξετάσεις.
Επισημαίνεται, ότι οι κατατασσόμενοι, όταν αποφοιτήσουν από τη Σχολή Αστυφυλάκων, μπορούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις του υπουργείου Παιδείας για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την εισαγωγή τους στη Σχολή Αξιωματικών.
Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας
Την πρόθεσή του για την ίδρυση Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας, στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι Στρατιωτικές Σχολές, έχει εκφράσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός έχει ζητήσει από το ΓΕΕΘΑ να διατυπώσει συγκεκριμένη εισήγηση επί της σύστασης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας. Βασικός στόχος του Πανεπιστημίου, θα είναι η υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ η πρόθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι το νέο Πανεπιστήμιο να ενταχθεί στο Μηχανογραφικό του 2020.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr