Θύματα αστυνομικής βίας: Θα βρουν το δίκιο τους όσο το βρήκαμε κι εμείς εδώ και 8 χρόνια
Ο Μάριος Λώλος και ο Μανώλης Κυπραίος βρέθηκαν σε πορείες για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά έπεσαν θύματα αστυνομικής βίας - Τι καταγγέλλουν στο ethnos.gr🕛 χρόνος ανάγνωσης: 12 λεπτά ┋
Βρίσκονται στις πορείες. Χρησιμοποιούν την κάμερά τους για να αποτυπώσουν τα πιο συγκλονιστικά καρέ: Εκείνα που θα κάνουν το γύρο του Διαδικτύου, θα αναδείξουν τα επεισόδια, τις δράσεις των κουκουλοφόρων που επιτίθενται στα ΜΑΤ μέσα από τα στενά των Εξαρχείων και όχι μόνο αλλά και την αστυνομική βία, αν φυσικά οι ένστολοι χτυπήσουν διαδηλωτές.
Γι’ αυτή την αστυνομική βία γίνεται, μάλιστα, μετά τα επεισόδια που σημάδεψαν την πορεία για τα 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αρκετή συζήτηση ενώ έχει ξεσπάσει και πολιτική κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνδικαλιστές αστυνομικούς, οι οποίοι δηλώνουν ότι επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα ήταν ευνουχισμένοι.
Η αστυνομική βία, όπως την απαθανάτισε με τον φακό της, η φωτογράφος, Τατιάνα Μπόλαρη, για τους φωτορεπόρτερ δεν είναι νέο φαινόμενο. Κι αυτό γιατί οι φωτορεπόρτερ που καλύπτουν πορείες έχουν πολλές φορές πέσει θύματα αστυνομικής βίας.
Ο Μάριος Λώλος, όπως εξηγεί στο ethnos.gr, έχει δεχθεί επίθεση αρκετές φορές στον δρόμο. Το 2012, μάλιστα, είχε υποβληθεί και σε χειρουργική επέμβαση γιατί αστυνομικός των ΜΑΤ τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο Μανώλης Κυπραίος το 2011 έχασε την ακοή του για πάντα από τη χειροβομβίδα κρότου – λάμψης που εκσφενδόνισε αστυνομικός των ΜΑΤ στην είσοδο στοάς επί της οδού Φιλελλήλων, όπου προσπάθησε να καταφύγει, όταν κάλυπτε τη διαδήλωση για το Μεσοπρόθεσμο.
Και οι δυο τους δεν δικαιώθηκαν... Και οι δυο τους μιλούν σήμερα στο ethnos.gr για την αστυνομική βία, για την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να στέλνουν οι πολίτες υλικό και βίντεο από επεισόδια στον Συνήγορο του Πολίτη αλλά και για τη φωτογραφία από τα επεισόδια της 6ης Δεκεμβρίου, η οποία δείχνει αστυνομικό των ΜΑΤ να τραβά διαδηλωτή από το εσώρουχό του.
Μάριος Λώλος: Δεν δικαιώθηκα ποτέ
Ο πρόεδρος της Ενωσης Φωτορεπορτέρ, Μάριος Λώλος, μιλώντας στο ethnos.gr, καταγγέλλει ότι δεν δικαιώθηκε ποτέ για τα χτυπήματα που δέχθηκε από αστυνομικό σε πορεία το 2012. Σύμφωνα με τον ίδιο, για την επίθεση εναντίον του, έγιναν δύο ΕΔΕ αυτεπάγγελτα από την εισαγγελέα, Ελένη Ράικου, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο. «Η ΕΔΕ στη γλώσσα των φωτορεπόρτερ, όπως την βάφτισε ο Μανώλης Κυπραίος, σημαίνει "Εμείς Δεν Ευθυνόμαστε"», σημειώνει ο φωτορεπόρτερ.
Παράλληλα, προσθέτει πως «εδώ και χρόνια η Ένωση Φωτορεπόρτερ, η Διεθνής Αμνηστία ζητάμε οι αστυνομικοί να έχουν σήμανση. Αυτό το θέλουμε για να ξέρουμε ποιος είναι ο "παραβάτης" αστυνομικός. Και αυτό γιατί με μια σήμανση στη στολή μπορεί ο καθένας να ξέρει ποιος είναι ο αστυνομικός που τον χτυπά. Μπορεί να αναγνωριστεί».
«Ηθελαν να εξευτελίσουν τους συλληφθέντες», σχολιάζει χαρακτηριστικά με αφορμή την επίμαχη φωτογραφία που δείχνει διαδηλωτή να ξεγυμνώνεται από αστυνομικό των ΜΑΤ. Και συνεχίζει: «Στην περίπτωση του προσαχθέντα που ξεγυμνώθηκε τίθεται το εξής ερώτημα: Ή δεν είναι εκπαιδευμένοι που δεν το πιστεύω, ή είναι εκπαιδευμένοι και απλά ήθελαν να εξευτελίσουν τους συλληφθέντες. Δηλαδή το να γδύσεις τον άλλον τη στιγμή που τον πιάνεις και να τον τραβάς από το εσώρουχο δεν κοσμεί την αστυνομία».
Ο φωτορεπόρτερ που έχει καλύψει χιλιάδες πορείες υποστηρίζει ότι περιστατικά αστυνομικής βίας δεν σημειώθηκαν μόνο στις 6 Δεκεμβρίου αλλά και στις 17 Νοεμβρίου, όταν το σχέδιο της κυβέρνησης θεωρήθηκε από αρκετούς επιτυχημένο.
«Το ξύλο που έπεσε τότε (σ.σ: Πολυτεχνείο) ήταν ατελείωτο και μάλιστα σε κόσμο που δεν είχε σχέση. Τα δε "ντου" της αστυνομίας ήταν άνευ λόγου και αιτίας. Τότε δεν είχε πέσει ούτε μία πέτρα από τα πιτσιρίκια που βρίσκονταν απέναντι από τα ΜΑΤ. Αν θεωρήσουμε ότι στις 6 Δεκέμβρη έπεσαν κάποιες πέτρες - εγώ μόνο πέτρες είδα - από λιγοστά άτομα κυρίως νεαρής ηλικίας, δεν δικαιολογείται όλη αυτή η έφοδος της αστυνομίας και το ατελείωτο ξύλο» σημειώνει.
«Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξαν μαζικές διαδηλώσεις και σαφέστατα τότε η ΕΛ.ΑΣ ήταν πιο συγκρατημένη. Ωστόσο σήμερα οι διαδηλώσεις μαζικοποιούνται. Μάλιστα αυτό που λέει η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι διαδηλώσεις. Με απλά λόγια στη μαζικότατη διαδήλωση της 17ης Νοέμβρη και της 6ης Δεκέμβρη η αστυνομική παρουσία ήταν διακριτική. Απλά η εκτόνωση έγινε στα Εξάρχεια γιατί πουλάμε το "νόμος και τάξη" στα Εξάρχεια. Για παράδειγμα στις 17 Νοεμβρίου οι διμοιρίες των ΜΑΤ εμφανίστηκαν στις πέντε το απόγευμα στην Πλατεία Εξαρχείων και μετά αποχώρησαν και στάθηκαν στη Στουρνάρη. Άρα λοιπόν έδωσαν τη δυνατότητα σε 50 πιτσιρίκια να μαζευτούν και να τους φωνάζουν» προσθέτει.
Μανώλης Κυπραίος: Τα ΜΑΤ ξεγυμνώνουν διαδηλωτές
«Γά@@σέ τον». Αυτή ήταν η τελευταία φράση που άκουσε ο Μανώλης Κυπραίος πριν χάσει για πάντα την ακοή του, τον Ιούνιο του 2011. Εκείνη τη χρονιά ο ίδιος κάλυπτε τις διαδηλώσεις για το Μεσοπρόθεσμο και λόγω μιας χειροβομβίδας κρότου λάμψης που πέταξε αστυνομικός σε στοά, έχασε την ακοή του.
Ο Μανώλης Κυπραίος είναι κωφός και από τα δύο αυτιά και αντιμετωπίζει σειρόα προβλημάτων υγείας ενώ έχει υποβληθεί και σε επεμβάσεις στο κεφάλι για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος. Κληθείς να σχολιάσει τα περιστατικά αστυνομικής βίας, ο ίδιος λέει στο ethnos.gr: «Αυτό που είναι δεδομένο και ιστορικά αποδεδειγμένο είναι ότι η βία γέννα τη βία. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με νέα παιδιά που βράζει το αίμα τους». Και συμπληρώνει: «Δεν μπορεί και δεν γίνεται να συγκρίνουμε πάνοπλους αστυνομικούς που φέρουν προστατευτικά μέτρα κράνη χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα και όπλα φυσικά, με άοπλους διαδηλωτές. Πρέπει κάποτε οι αστυνομικοί να καταλάβουν ότι λογοδοτούν και δεν μπορούν να κάνουν ότι αυτοί νομίζουν σωστό, αλλά ότι επιβάλλει η Δημοκρατία και το Συνταγμα. Και τη βία αυτή δεν την επιβάλλει ούτε η Δημοκρατία ούτε οι νόμοι μας».
Μάλιστα, ο ίδιος παρομοιάζει τα νέα επεισόδια αστυνομικής βίας με αυτά που έχουν γίνει από το 2010 μέχρι σήμερα. «Αυτό σημαίνει ότι καμία πολιτική ηγεσία δεν μπόρεσε να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο αποφασιστικά, ώστε κάποια στιγμή οι αστυνομικοί των ΜΑΤ να καταλάβουν ότι δεν βρίσκονται στο απυρόβλητο και μέσα σε ένα κρατικό τείχος όπου θα προστατεύονται για πάντα. Και φυσικά ευθύνη σε αυτό δεν έχει μόνο η πολιτική ηγεσία, η εκάστοτε πολιτική ηγεσία αλλά και οι δικαστικοί λειτουργοί».
Ο ίδιος σχολιάζει ως ακραίο τον τρόπο που προσήγαγε η ΕΛ.ΑΣ. τον διαδηλωτή, τον οποίο τράβηξε από το εσώρουχο. Μάλιστα, αναφέρεται και στην άποψη συνδικαλιστών της ΕΛ.ΑΣ. που υποστηρίζουν ότι «δεν ήταν ξεβράκωμα». «Δεν έγινε μια, δεν έγινε δύο, ούτε τρεις φορές, το να γυμνωθεί διαδηλωτής από δυνάμεις των ΜΑΤ. Ξέρετε αυτό δεν γίνεται τυχαία. Ανήκει στη σφαίρα της ψυχολογικής βίας, πέραν της σωματικής. Η απόλυτη προσβολή που επιδρά υποσυνείδητα και παραμένει ως "μάθημα" στο μυαλό κάθε διαδηλωτή που έτυχε αυτής της συμπεριφοράς», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κυπραίος.
Ο δημοσιογράφος, μάλιστα, έχει καταγράψει πολλές φορές συγκρούσεις διαδηλωτών με δυνάμεις καταστολής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. «Ναι, μπορεί να σκιστεί το μπουφάν, το πουκάμισο, η, μπλουζα το παντελόνι. Αλλά να πέφτει "μαγικά" το παντελόνι, να εμφανίζεται το εσώρουχο και να τραβούν διαδηλωτή από εκεί, δεν το έχω δει». Και συμβουλεύει τους συνδικαλιστές αστυνομικούς: «Καλό θα είναι οι συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ. να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας - ακόμη και τους νόμους της φύσης - και αν είναι με αυτό τον τρόπο να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τις πράξεις των αστυνομικών που εκπροσωπούν, καλύτερα να σιωπήσουν γιατί τα κάνουν πολύ χειρότερα. Το ίδιο λάθος έκαναν στα επεισόδια και του 2011 και του 2012 προκαλώντας τραγελαφικές αντιδράσεις με τα λεγόμενά τους».
Ο δημοσιογράφος σχολιάζει και την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. να στέλνουν οι πολίτες υλικό από επεισόδια στον Συνήγορο του Πολίτη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ειλικρινά δεν ξέρω πως θα λειτουργήσει αποτελεσματικά αυτό. Είναι συμβουλευτικό όργανο ο Συνήγορος του Πολίτη. Θα στείλει την αναφορά του μετά από καιρό και ύστερα τι; Θα πάει στις εσωτερικές υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. να γίνει ΕΔΕ και αν οι αστυνομικοί δεν βρουν κάτι για τους αστυνομικούς να μπει στο αρχείο η υπόθεση; Είναι σαν να ζητάς από μια μάνα να καταδώσει το παιδί της. Μου μοιάζει περισσότερο σαν πράξη όπου ζητούν να κερδίσουν περισσότερο χρόνο.
Εδώ και χρόνια αυτό που έχω τονίσει και θα συνεχίζω να το λέω και στο οποίο συμφωνούν και οι περισσότερες οργανώσεις αλλά και οι ίδιοι οι δικαστικοί είναι πως πρέπει να φτιαχτεί μία ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία δεν θα είναι συμβουλευτική αλλά θα αποφασίζει για το αν υπάρχουν ευθύνες αστυνομικών σε επεισόδια και θα τους παραπέμπει στην τακτική δικαιοσύνη. Η αστυνομία αμιγώς σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τις ευθύνες συναδέλφων τους. Τελεία και παύλα. Όπως γίνεται σε όλα τα πολιτισμένα και δημοκρατικά δομημένα κράτη».
Στη συνέχεια, αναφέρεται στην δική του περίπτωση, τονίζοντας ότι έχουν περάσει 8,5 χρόνια από τότε που δέχθηκε επίθεση και μέχρι τώρα δεν έχει βγει απόφαση από την Πρωτόδικη Δίκη. «Οταν αργήσεις να απονείμεις δικαιοσύνη, ισοδυναμεί με άρνηση απόδοσης δικαιοσύνης. Ειλικρινά εύχομαι το δόγμα της "κανονικότητας" να μην είναι αυτό. Γιατί αν είναι αυτό, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου πολύ πιο σύντομα από όσο νομίζουμε...».
Τατιάνα Μπόλαρη: Άλλο η προσαγωγή και άλλο ο δημόσιος εξευτελισμός
H Τατιάνα Μπόλαρη είναι η φωτογράφος που απαθανάτισε τη στιγμή που ο αστυνομικός των ΜΑΤ ξεγύμνωσε διαδηλωτή. Η ίδια υποστήριξε πως «είναι άλλο πράγμα η προσαγωγή και η σύλληψη και άλλο ο δημόσιος εξευτελισμός». Μάλιστα, με ανάρτηση που είχε κάνει και στο Facebook, ανέφερε: ««Αυτές οι φωτογραφίες είναι προσαγωγή. Δεν είναι σύλληψη! Προσαγωγή σημαίνει κρατείσαι μέχρι να αποδειχθεί ότι έκανες κάτι. Η προσαγωγή,αλλά ακόμη και η σύλληψη δεν σημαίνει όμως ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ! Τα ρούχα και τα προσωπικά αντικείμενα του ανθρώπου που ξεγύμνωσαν στην κυριολεξία, τα μαζέψαμε και τα δώσαμε σε κάποιον που τον ήξερε, έμεινε το ένα του παπούτσι πάνω στο πεζοδρόμιο».
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr