Μεταναστευτικό: Μπάχαλο με την απεργία στα νησιά για τα κλειστά κέντρα
Ο ένας μετά τον άλλο, επαγγελματικοί φορείς των νησιών ανακαλούν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Εμπορικά καταστήματα και εστίαση θα λειτουργήσουν κανονικά. Καταγγελίες για κακή οργάνωση, έλλειψη πλαισίου και λάθος ημερομηνία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε ναυάγιο φαίνεται πως οδηγείται η παναιγαιακή κινητοποίηση και απεργία για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, που διοργανώνει αύριο (Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου) η Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου σε συνεργασία με τους δημάρχους των νησιών (Λέσβου, Χίου, Σάμου), με αιτήματα τη μη δημιουργία νέων δομών και την αποσυμφόρηση των υφιστάμενων.
Ο στόχος που είχε τεθεί να νεκρώσουν τα πάντα στα τρία νησιά στη διάρκεια της κινητοποίησης φαντάζει ανέφικτος, καθώς ο ένας μετά τον άλλο οι συλλογικοί και παραγωγικοί φορείς ανακαλούν τις αποφάσεις που είχαν λάβει για συμμετοχή στην απεργία με «λουκέτο» των καταστημάτων τους. Ως αιτία για την αλλαγή στάσης, επικαλούνται την κακή οργάνωση, την ανυπαρξία πλαισίου και την σύγχυση αναφορικά με το είδος και τη στόχευση της δράσης.
Έτσι, αυτό που αρχικά προαναγγέλθηκε ως παναιγαιαγή απεργία υποβαθμίστηκε τελικά στο κλείσιμο των υπηρεσιών της Περιφέρειας και των Δήμων, και στην παράθεση μιας συνέντευξης τύπου, το πρωί της Τετάρτης. Μαζί με τον περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, και τους δημάρχους Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, και Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, στη συνέντευξη τύπου θα βρεθούν, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου, Ευάγγελος Μυρσινιάς, και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Παπαρίσβας, όπως ανακοινώθηκε επίσημα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας.
Ωστόσο, με σημερινή του ανακοίνωση ο Εμπορικός Σύλλογος έκανε γνωστό πως αναστέλλει τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση, καθώς «διαπιστώνει ανυπαρξία πλαισίου» και αυτό με τη σειρά του φέρνει απροθυμία συμμετοχής συλλόγων και φορέων στην απεργία.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου έκανε γνωστό επίσης πως δεν θα συμμετάσχει στην απεργία, το ίδιο και επί μέρους κλαδικά σωματεία επαγγελματιών, όπως αυτά της εστίασης και της ψυχαγωγίας.
Ο Σύλλογος Εστίασης Σάμου ξεκαθάρισε πως τα καταστήματα των μελών του θα λειτουργήσουν κανονικά, ενώ ο αντίστοιχος Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Κέντρων Διασκέδασης και Ψυχαγωγίας Λέσβου, ουσιαστικά έκανε το ίδιο, αν και τυπικά άφησε την απόφαση στην κρίση του κάθε μέλους.
Χαρακτηριστικό της κακής οργάνωσης της κινητοποίησης είναι πως επιλέχτηκε μια μέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η ορκωμοσία εκατοντάδων αποφοίτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Οι ίδιοι και οι οικογένειές τους έχουν κανονίσει εδώ και μήνες να βρίσκονται στα νησιά, έχοντας κλείσει εισιτήρια, ξενοδοχεία, αλλά και μέρη όπου θα γιορτάσουν τη μέρα της ορκωμοσίας. Καφέ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, αλλά και μια σειρά άλλα καταστήματα, όπως ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία, κομμωτήρια κ.ά. περιμένουν μέρες σαν κι αυτές προκειμένου να αυξήσουν τον τζίρο τους σε περιόδους εκτός τουριστικής σεζόν.
Η κινητοποίηση γίνεται ενάντια στην δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας ή κράτησης προσφύγων και μεταναστών και με αίτημα την αποσυμφόρηση των νησιών. Αξίζει να σημειωθεί πως η δημιουργία κλειστών κέντρων ήταν ιδέα και πρόταση του περιφερειάρχη Κ.Μουτζούρη, ο οποίος ωστόσο στη συνέχεια έκανε πίσω, συντασσόμενος με τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των νησιών που αντιτάχθηκαν στην δημιουργία τους.
Απέναντι και οι κάτοικοι της Μόριας
Η αυριανή κινητοποίηση βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους των γύρω από το ΚΥΤ Μόριας οικισμών (Μόριας, Παναγιούδας και Αφάνωνα), οι οποίοι με ανακοίνωσή τους αφήνουν σαφείς αιχμές εναντίον των διοργανωτών της και ζητούν τη δημιουργία κλειστής δομής μακριά από κατοικημένες περιοχές, με ταυτόχρονο κλείσιμο της Μόριας.
Σύλλογοι κατοίκων από τα τρία χωριά, κάνουν λόγο για επαμφοτερίζουσες ανακοινώσεις από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και για αντιδράσεις από ομάδες συμφερόντων απέναντι στις κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα κλειστά κέντρα.
Επισημαίνουν πως οι ίδιοι βιώνουν επί πέντε χρόνια την ανασφάλεια για την ζωή και την σωματική τους ακεραιότητα, τις καταπατήσεις, την καταστροφή των περιουσιών τους και του φυσικού περιβάλλοντος, κάνουν λόγο για «άλωση της περιοχής από τους επαγγελματίες της φιλανθρωπίας και αλληλεγγύης, τις ΜΚΟ». Τονίζουν πως εμμένουν στην αρχική τους πρότασή τους, που συμπυκνώνεται στη φράση: «κλειστό και ελεγχόμενο κέντρο, μακριά από κατοικημένη περιοχή, με σύγχρονο κλείσιμο όλων των άλλων» και στέλνουν σαφές μήνυμα κατά όσων αντιτίθενται σε αυτήν: «Κάθε εμπόδιο ή άρνηση θεωρούμε ότι στρέφεται εναντίον μας, δέχεται, διαιωνίζει και νομιμοποιεί την υπάρχουσα κατάσταση και συνοδεύεται από τις ευθύνες που αναλογούν».
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr