Για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί η ΕΛ.ΑΣ. να επιχειρήσει σε ταράτσες
Πολλά τα ερωτήματα από την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε ταράτσα στο Κουκάκι - Τι απαντούν στο ethnos.gr ο ποινικολόγος Δημήτρης Μπόλης και ο μεσίτης Γιάννης Ρεβύθης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μεγάλη συζήτηση έχουν προκαλέσει από το πρωί η αστυνομική επιχείρηση σε ταράτσα στο Κουκάκι, καθώς και η καταγγελία συζύγου ιδιοκτήτη που συνελήφθη πως, παρότι ζήτησε εντολή εισαγγελέα για να αφήσει τους αστυνομικούς να ανέβουν στην ταράτσα, εκείνοι την αγνόησαν και πέρασαν.
Όταν δε ανέβηκε και η ίδια για να δει τι γίνεται, την απείλησαν και της είπαν: «Φύγε, κλείσου μέσα, γιατί θα σε πετάξουμε από τη σκάλα», ενώ τονίζει πως είδε άνθρωπο των ΜΑΤ να έχει πατήσει με το γόνατό του το κεφάλι του γιου της στο πάτωμα. Η γυναίκα συμπληρώνει πως, έπειτα από όλα αυτά, έφτασε εισαγγελέας στο σπίτι και πραγματοποιήθηκε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έκρυβαν καταληψίες στον χώρο.
Το ερώτημα που προέκυψε είναι κατά πόσο οι αστυνομικοί μπορούν να επιχειρούν σε ταράτσες πολυκατοικιών, χωρίς εισαγγελική εντολή. Στο ερώτημα αυτό το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, Σταύρος Μπαλάσκας, με δηλώσεις του στο ethnos.gr υποστήριξε: «Οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος, συνεπώς μπορεί η Αστυνομία να προσαγάγει και να συλλάβει άτομα που θεωρεί ότι διέπραξαν κάποιο αδίκημα. Αντιθέτως, δεν μπορεί η Αστυνομία να μπει σε κάποιο σπίτι χωρίς άδεια εισαγγελέα (εκτός και εάν τελείται κακούργημα). Οπως και δεν μπήκαν οι αστυνομικοί στο σπίτι της οικογένειας, επειδή στην αρχή δεν είχαν άδεια εισαγγελέα και επειδή δεν γινόταν εντός του κάποιο κακούργημα».
Από την πλευρά του, μάλιστα, και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Θοδωρής Χρονόπουλος, υποστήριξε ότι όλα έγιναν νόμιμα στην επιχείρηση στο Κουκάκι. Μάλιστα, υποστήριξε ότι κάποιος εκ των συλληφθέντων προσπάθησε να πάρει το όπλο αστυνομικού. «Τα τρία άτομα ακινητοποιήθηκαν και συνελήφθησαν στην ταράτσα». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ. «οι εικόνες στο Διαδίκτυο είναι παραπλανητικές. Δεν υπάρχουν κουκούλες, ούτε γυναικεία παρουσία, ούτε αναιτιολόγητη βία» σημείωσε, χαρακτηρίζοντας τα ευρήματα στην κατάληψη «πολύ σοβαρά».
Είναι οι ταράτσες δημόσιος χώρος;
Το ερώτημα που προέκυψε μετά τις δηλώσεις του Σταύρου Μπαλάσκα στο ethnos.gr είναι κατά πόσο οι ταράτσες είναι δημόσιος χώρος. Δηλαδή, μπορούν να πάνε σε αυτές οι αστυνομικοί χωρίς εισαγγελική εντολή; Γι’ αυτό και ο ποινικολόγος Δημήτρης Μπόλης, μιλώντας στο ethnos.gr, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η ταράτσα ανήκει στα κοινόχρηστα και κοινόκτητα των ιδιοκτητών μιας πολυκατοικίας. Η πρόσβαση της Αστυνομίας δεν φαίνεται ρητά να απαγορεύεται από κάποια διάταξη, αφού στα κοινόχρηστα και κοινόκτητα δεν επεκτείνονται οι διατάξεις περί ασύλου της κατοικίας, η οποία, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ορίζεται ως ο φυσικός, ιδιωτικός χώρος που ο κάθε άνθρωπος τον ορίζει ως γενικά μη προσιτό χώρο διαβιώσεως και εργασίας του και στον οποίο η είσοδος είναι επιτρεπτή μόνο κατόπιν συναινέσεώς του. Ουσιαστικά, λοιπόν, το δικαίωμα που φαίνεται να προσβάλλεται είναι η παραβίαση της συνιδιοκτησίας των ιδιοκτητών στην κοινόχρηστη ταράτσα, προσβολή όμως που κατά κανόνα υποχωρεί έναντι του δημοσίου συμφέροντος».
«Οι ταράτσες των πολυκατοικιών είναι κοινόχρηστοι και όχι δημόσιοι χώροι, όπως ισχυρίστηκε ο συνδικαλιστής των αστυνομικών Σταύρος Μπαλάσκας». Αυτό επισημαίνει στο ethnos.gr το μέλος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος (ΟΜΑΣΕ), Γιάννης Ρεβύθης, ο οποίος εξηγεί ότι στο καταστατικό κάθε πολυκατοικίας ξεκαθαρίζεται ποιος ή ποιοι είναι ιδιοκτήτες μιας ταράτσας. «Μπορεί να έχει παραμείνει στον κατασκευαστή ή να ανήκει σε κάποιους από τους ιδιοκτήτες. Το σύνηθες είναι να ανήκει εξ αδιαιρέτου σε όλους τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων» και συμπληρώνει: «Αυτό σημαίνει ότι η ταράτσα είναι κοινόχρηστος, και όχι δημόσιος χώρος».
Οι κτηματομεσίτες επισημαίνουν ότι χρειάζονται νομικές γνώσεις για να μπορέσει να πει κάποιος με βεβαιότητα πότε και κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί να παρέμβει η αστυνομία στους κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας αν δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή. Ωστόσο, όπως λένε, η επέμβαση σε μια ταράτσα είναι ακόμα πιο πολύπλοκη υπόθεση. «Δεν είναι όπως στην πιλοτή, στην οποία μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας. Για να ανέβει κάποιος στην ταράτσα θα πρέπει να του ξεκλειδώσει την πόρτα ο ιδιοκτήτης της ή ο διαχειριστής της πολυκατοικίας».
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr