Χίος: O «εμφύλιος» για τη νέα δομή και ο προπηλακισμός του Μηταράκη
Ο Χιώτης νέος υπουργός Μετανάστευσης βρίσκεται στο μέσο διασταυρούμενων πυρών μεταξύ κατοίκων του Βροντάδου και του Χαλκειούς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο Χιώτης νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στη μέση ενός ιδιότυπου εμφύλιου «ρουκετοπολέμου» που έχει ξεσπάσει στο νησί του, με φόντο τη νέα κλειστή δομή μεταναστών. Από τη μια είναι οι κάτοικοι του Βροντάδου, στην περιοχή του οποίου χωροθετείται το νέο κέντρο και από την άλλη αυτοί από τους Χαλκειούς και των 7 Καμποχώρων, που γειτνιάζουν με το υπάρχον ΚΥΤ της ΒΙΑΛ που θα καταργηθεί. Οι μεν τον στοχοποιούν, οι δε τον συγχαίρουν.
Την περασμένη Δευτέρα, λιγότερες από 48 ώρες πριν από την επιλογή του ως υπουργού Μετανάστευσης, ο κ.Μηταράκης είχε βιώσει στο ...πετσί του το κλίμα του συγκεκριμένου «εμφυλίου» στην ιδιαίτερη πατρίδα του, συμμετέχοντας στην επεισοδιακή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου για το θέμα. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση προκειμένου να μεταφέρει την κυβερνητική θέση, ως βουλευτής Χίου και υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, προπηλακίστηκε και δέχτηκε επίθεση με μπουκάλια και καφέδες από εξοργισμένους Βρονταδούσιους, ενώ μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρέθηκε στο μέσο αντιμαχόμενων «πυρών»: έβλεπε τους κατοίκους των Καμποχώρων να τον χειροκροτούν και αυτούς του Βροντάδου να τον αποδοκιμάζουν. Η ακραία επίθεση κατά του υπουργού καταδικάστηκε εκ των υστέρων και από τις δύο πλευρές, ωστόσο ο διχασμός παραμένει.
Οι σημερινές ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα έγινε δεκτή με ανάμικτα συναισθήματα και από τις δύο πλευρές. Αντιμετωπίστηκε θετικά από τους κατοίκους του Χαλκειούς και των Καμποχώρων και με επιφυλάξεις από την πλευρά του Βροντάδου.
«Ελπίζουμε ο ορισμός του συντοπίτη μας υπουργού να είναι στη σωστή κατεύθυνση, αυτό μένει να αποδειχτεί στην πράξη. Ζητάμε να υπάρξει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία για τη νέα υπερδομή, να ακουστούν οι απόψεις μας και να δοθούν διευκρινήσεις και εχέγγυα», είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Βροντάδου, Μαριάννα Πελαντή.
Η ίδια θεωρεί πως η «θέση 15» στο όρος Αίπος που έχει επιλεγεί για την δημιουργία της νέας δομής είναι ακατάλληλη για ιστορικούς, θρησκευτικούς και νομικούς λόγους και ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να σεβαστεί τις ευαισθησίες των συντοπιτών του κατοίκων. «Εδώ δόθηκαν τρεις κρίσιμες μάχες σε διάρκεια 300 ετών, με τελευταία τη Μάχη του Αίπους το 1912 για την απελευθέρωση της Χίου. Ακόμη και σήμερα βρίσκουμε τα οστά ανθρώπων που έπεσαν στο πεδίο της μάχης. Δεν μπορούμε να τα λησμονήσουμε αυτά», είπε και πρόσθεσε το νομικό «μπλόκο» που έχει κινήσει ο ιδιοκτήτης της έκτασης Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.
Αναφορικά με τον τοπικό «εμφύλιο» με τα Καμπόχωρα, η κ.Πελαντή επεσήμανε πως τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις μπορούν να λειτουργούν μόνο στη λογική του διαίρει και βασίλευε, που ευνοεί κάποιους, και πάντως όχι τους κατοίκους των δύο περιοχών. «Ο Βροντάδος ποτέ δεν κινήθηκε εναντίον των Χαλκούσιων. Οι Χαλκούσιοι έχουν δεχτεί επί χρόνια το μεγαλύτερο βάρος και οποιαδήποτε ενέργειά τους μπορεί να εκληφθεί μόνο ως συσσωρευμένη αγανάκτηση και απελπισία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε και οι δύο είναι να ζητήσουμε και από την ηπειρωτική Ελλάδα να αναλάβει μερίδιο ευθύνης. Δεν είναι τοπικό το πρόβλημα, αλλά εθνικό».
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι του Χαλκειούς, είχαν σπεύσει να ευχαριστήσουν το Νότη Μηταράκη για τη στάση του στο επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο, πριν ακόμη από την επιλογή του ως υπουργού Μετανάστευσης. «Θα θέλαμε να ευχαριστούμε τον Υφυπουργό Εργασίας και Βουλευτή Χίου κ.Νότη Μηταρακη για την επιμονή και δυναμική του ώστε να υλοποιήσει την δέσμευσή του, προς τους κατοίκους του Χαλκειους και της ευρύτερης περιοχής μας, για κλείσιμο της ΒΙΑΛ», ανέφερε η ανακοίνωση.
Μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Χαλκειούς, Βασίλης Βίγκας, χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη συνολικά για το νησί της Χίου την ανάληψη του συγκεκριμένου πόστου από τον κ.Μηταράκη. «Είναι από δω, γνωρίζει τα ζητήματα και θα δει το πρόβλημα με μεγαλύτερη ευαισθησία», είπε.
Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση με το Βροντάδο είπε πως «εμείς περιμένουμε την υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για κλείσιμο της ΒΙΑΛ και δεν έχουμε άποψη για το πού πρέπει να γίνει η νέα δομή», ενώ εξέφρασε την ελπίδα να σταματήσει ο διχασμός και να επικρατήσει η σύμπνοια.
«Δεν έχουμε καμία κόντρα με το Βροντάδο ούτε με κανέναν», είπε, ωστόσο δεν απέφυγε να κάνει συγκρίσεις του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ με το υπό δημιουργία κέντρο που σχεδιάζεται να γίνει στο 15ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου – Βολισσού. «Το πρώτο κατοικήσιμο σπίτι βρίσκεται σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από εκεί που σχεδιάζεται η νέα δομή. Εδώ στο Χαλκειός τα σπίτια βρίσκονται σε απόσταση μόλις 200-300 μέτρων από τη ΒΙΑΛ», τόνισε.
Το διήμερο 22 και 23 Ιανουαρίου η δημοτική Αρχή και οι εκπρόσωποι φορέων της Χίου θα συμμετάσχει στην διήμερη κινητοποίηση για το μεταναστευτικό που διοργανώνεται στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου με συντονίστρια την Περιφέρεια
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr