Ξεσηκωμός εκπαιδευτικών και φοιτητών - Ζητούν την απόσυρση του άρθρου για τα κολέγια
Θέση για το ζήτημα πήρε και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), χαρακτηρίζοντας τη διάταξη για τα κολέγια επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με το βλέμμα στραμμένο στη Βουλή, είναι σήμερα σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα, τα πανεπιστήμια, οι φοιτητές και φορείς οι οποίοι έχουν ζητήσει την απόσυρση του άρθρου 50, το οποίο αφορά στην αποδοχή των πτυχίων των Κολεγίων για το διορισμό στα δημόσια σχολεία.
Η ονομαστική ψηφοφορία, για το συγκεκριμένο άρθρο (καθώς και δυο ακόμα) αναμένεται να γίνει κοντά στις 12 μ.μ. σήμερα και όλοι οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν με αγωνία τη στάση, την οποία θα κρατήσει το υπουργείο Παιδείας, με δεδομένο ότι η κυρία Νίκη Κεραμέως, έχει δεσμευτεί ότι θα μεταφέρει το αίτημα για την απόσυρση του «επίμαχου» άρθρου και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στο μεταξύ, οι εκπαιδευτικοί έχουν προγραμματίσει ξανά ,για σήμερα στις 12.30 μ.μ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, δηλώνοντας ότι «δεν «υποχωρούμε. Απαιτούμε την απόσυρση του άρθρου 50, που υποβαθμίζει τα πανεπιστημιακά πτυχία και τα εξισώνει με τους τίτλους των κολεγίων».
Θέση για το ζήτημα εκτός από τους φορείς της εκπαίδευσης πήρε και το Τεχνικό Επιμελητήριο (ΤΕΕ), χαρακτηρίζοντας τη διάταξη για τα κολέγια επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΤΕΕ «δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των Διπλωμάτων των 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αποδεχόμενο την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών"
Το ΤΕΕ, όπως τονίζει, σε σχετική ανακοίνωση του, «ως υπεύθυνος φορέας για τη διαδικασία απονομής άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και κατ’ επέκταση επαγγελματικών δικαιωμάτων, με γνώμονα την Τεχνική Ευθύνη και το δημόσιο συμφέρον, δεν θα επιτρέψει την απαξίωση των Διπλωμάτων των ενιαίων 5ετών αδιάσπαστων προγραμμάτων σπουδών των Πολυτεχνείων και Πολυτεχνικών Σχολών της χώρας αποδεχόμενο την αποσύνδεση της άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού από τους ακαδημαϊκούς τίτλους σπουδών. Η ανάληψη δε της τεχνικής ευθύνης στο ανώτατο επίπεδο νοείται μόνο από διπλωματούχους μηχανικούς. Τουναντίον, το ΤΕΕ θα ασκήσει με κάθε πρόσφορο τρόπο τον θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό του ρόλο ώστε η πολιτική άκριτης εμπορευματοποίησης της Παιδείας και Νομοθετικής εξίσωσης διαφορετικών επιπέδων επιστημονικής Γνώσης να καταργηθεί στην πράξη».
Η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ διαφωνεί πλήρως με την επιχειρούμενη αναγνώριση των Κολεγίων και ζητά από την Κυβέρνηση να αποσύρει τις διατάξεις του άρθρου 50, υπογραμμίζοντας ότι αίρεται στην πράξη το άρθρο 16 του Συντάγματος για την υπεράσπιση της Δημόσιας Παιδείας.
Από την πλευρά τους, οι εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, καλούν τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση ενάντια στις ρυθμίσεις για τα πτυχία των Κολεγίων και τη σύνδεση μέρους της χρηματοδότησης των ΑΕΙ με την αξιολόγηση. Αναλυτικά ζητούν :
- Την απόσυρση κάθε τιμωρητικής διάταξης στους διορισμούς εκπαιδευτικών
- Την απόσυρση του άρθρου 50 που υποβαθμίζει τα πτυχία των πανεπιστημίων εξισώνοντάς τα με αυτά των μεταδευτεροβάθμιων κολεγίων
- Τον μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που έχει ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση με βάση τις θέσεις του κλάδου για τη δομή της εκπαίδευσης
- Την εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με των μόνιμων εκπαιδευτικών
- Χρηματοδότηση και κτηριακές υποδομές που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των μαθητών
- Καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης
- Καμία τιμωρητική αξιολόγηση-χειραγώγηση για την οποία συνεχώς γίνεται λόγος από τον πρόεδρο του Ι.Ε.Π.
- Επαναφορά της 35ετίας στις συντάξεις των εκπαιδευτικών
- Επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών
Από τέλος Μαρτίου ακριβά φάρμακα στο σπίτι για 120.000 ασθενείς - Τι θα γίνει με τα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Ερντογάν: «Δεν θα αφήσουμε τους Σύρους μόνους τους» - Ο Τούρκος πρόεδρος «ανοικοδομεί» τη Συρία
Στα Σεπόλια παίρνουν το σπίτι οικογένειας με παιδί ΑμεΑ λίγο πριν τα Χριστούγεννα - Τους έδωσαν 2 μέρες
Κλέλια Ρένεση: «Έλεγαν ότι ο Μανού Τσαο ήταν ο πατέρας του παιδιού μου, ήταν τόσο αστείο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr