Δασικοί χάρτες: Παρέμβαση για άμεση επιτάχυνση - 170.000 αντιρρήσεις περιμένουν απάντηση
Από το σύνολο των περίπου 180.000 αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί και αφορούν στους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, έχουν εξεταστεί μόνο οι 10.000!🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Φρένο στις αναιτιολόγητες διεκδικήσεις του Δημοσίου ακόμα και σε ιδιοκτησίες πολιτών, οι οποίες αποτελούν ξεκάθαρα με πράξεις της διοίκησης μη δασικές αλλά αγροτικές εκτάσεις, για τις οποίες μάλιστα λαμβάνουν και επιδοτήσεις, σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος με τρεις παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιταχύνουν το έργο των δασικών χαρτών και την εξέταση των αντιρρήσεων.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Χ. Μπουκώρου, με υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να εκδοθεί το προσεχές διάστημα θα «προβλέπεται το εύρος του πεδίου των δασικών χαρτών, βάζοντας έτσι τάξη στο ζήτημα των διεκδικήσεων του Δημοσίου».
Ουσιαστικά η απόφαση, όπως διευκρίνισε ο υπουργός στο «ethnos.gr» θα αναφέρεται στις διαφοροποιήσεις στις κατηγορίες εδαφών, όπως είναι π.χ. οι εκτάσεις σε περιοχές που έχει προηγηθεί αναδασμός.
Νωρίτερα μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Χατζηδάκης είχε κάνει λόγο για «δασολογικό φονταμενταλισμό» υπογραμμίζοντας τη σημερινή παράδοξη κατάσταση νομολογίας η οποία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους πολίτες στο σύνολο της Επικράτειας.
«Σήμερα υπάρχουν καταφανείς περιπτώσεις όπου δεν έχουμε να κάνουμε με δασικές εκτάσεις και παρά ταύτα οι νόμοι για λόγους ενός δασολογικού φονταμενταλισμού - δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω διαφορετικά- θεωρούν ότι μιλάμε για δάση. Μιλάμε για αναδασμούς, για περιοχές που έχει γίνει αναδασμός στη χώρα και το Δημόσιο έχει βάλει την υπογραφή του ότι είναι χωράφια, ότι είναι αγροτικές εκτάσεις. Πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε εμείς που είμαστε στο Δημόσιο: «έχει το Δημόσιο πολιτική σχιζοφρένεια; Πιστεύει το Δημόσιο ταυτοχρόνως ότι είναι και χωράφια αλλά και δάση;>. Είμαστε ένας μόνο οργανισμός που λέγεται Ελληνικό Δημόσιο. Αν έχεις δώσει στους αγρότες επί χρόνια μια περιοχή με αναδασμό και την καλλιεργούν, δεν μπορείς να θυμάσαι μετά από 30-50 ή 80 χρόνια ότι είναι δάσος όταν οι άνθρωποι παίρνουν επιδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο χρόνια. Δεν μπορούμε να πάμε με πλάσματα φαντασίας, δεν είναι σοβαρή αντιμετώπιση».
Αν και η αναφορά στο «εύρος πεδίου των δασικών χαρτών» αποτελεί μία ιδιαίτερα ασαφή αναφορά, εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι θα μπορούσε να δώσει λύση και σε αντίστοιχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων σε εκτός σχεδίου περιοχές, όπου τα δασαρχεία επικαλούνται το δασικό χαρακτήρα εκτάσεων, τις οποίες εκείνοι έχουν στην κατοχή τους με τίτλους ιδιοκτησίας επί δεκαετίες.
«Δεν μπορεί το Δημόσιο να διεκδικεί τα πάντα και για πάντα» επισημαίνει αναφορικά με αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στράτος Παραδιάς προσθέτοντας ότι «ζητείται από τους ιδιοκτήτες να βρουν τίτλους 135 ετών. Αν συνεχιστεί αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει ούτε το Κτηματολόγιο, ούτε οι δασικοί χάρτες» καταλήγει.
Επιτάχυνση δασικών χαρτών και εξέτασης αντιρρήσεων
Με δύο ακόμα παρεμβάσεις, οι οποίες θα εισαχθούν στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση το υπουργείο έως το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να ψηφιστεί εντός του Μαρτίου, φιλοδοξεί να επιταχυνθεί το έργο της ανάρτησης των δασικών χαρτών και να αυξηθούν οι ρυθμοί εξέτασης των αντιρρήσεων.
Τα αποτελέσματα έως τώρα σ΄αυτό το πεδίο είναι απογοητευτικά καθώς από το σύνολο των περίπου 180.000 αντιρρήσεων που έχουν υποβληθεί και αφορούν στους ήδη αναρτημένους δασικούς χάρτες, έχουν εξεταστεί μόνο οι 10.000! Για να εξεταστεί το σύνολό τους θα απαιτούνταν διάστημα 27 ετών, χωρίς να συνυπολογίζεται ο διπλασιασμός των αντιρρήσεων με τις αναρτήσεις των χαρτών για το υπόλοιπο της χώρας που προγραμματίζονται για την άνοιξη.
Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο το υπουργείο προχωρεί στις παρακάτω δύο παρεμβάσεις:
Στην αύξηση των Επιτροπών Αντιρρήσεων, αλλά και τον καθορισμό της αμοιβής τους, καθώς αυτή θα συνδέεται με τον αριθμό αντιρρήσεων που θα εξετάζουν. Στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να προχωρήσει πρακτικά πολύ γρήγορα όλη η διαδικασία εξέτασης των αντιρρήσεων και να έχουν κίνητρο επιτάχυνσης οι Επιτροπές.
Στην αλλαγή της διατάξης, η οποία σήμερα προβλέπει ότι ακόμα και ο πολίτης που θα έχει δικαιωθεί από την Επιτροπή Αντιρρήσεων πρέπει να περιμένει να τελειώσει η εξέταση των αντιρρήσεων σε όλον τον Νομό για να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει το χωράφι του ή όποιο ακίνητο έχει. Πρακτικά ένας πολίτης ακόμα και αν δικαιωνόταν επί της αντίρρησής του, δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την περιουσία του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάρτηση του δασικού χάρτη όλης της περιοχής, στην οποία εντάσσεται το ακίνητό του. Με τη νέα ρύθμιση, όταν εξετάζεται η αντίρρηση κάποιου πολίτη και δικαιώνεται από την Επιτροπή Αντιρρήσεων, τότε αυτομάτως θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ακίνητό του όπως ο ίδιος νομίζει και όπως προβλέπει η νομοθεσία. «Δεν θα περιμένει ο πολίτης. Αυτός είναι ένας παραλογισμός, ο οποίος θα τελειώσει. Δεν μπορούμε να απαλλοτριώνουμε με αυτό τον τρόπο την περιουσία των συμπολιτών μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηδάκης.
Ωστόσο ακόμα και με αυτά τα μέτρα εκτιμάται ότι θα είναι σχεδόν ακατόρθωτο να διεκπεραιωθεί το σύνολο των αντιρρήσεων εντός του 2020. Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν τεθεί και τρόποι μείωσης των αντιρρήσεων που υποβάλλονται. Εχει προταθεί, λοιπόν, μεταξύ άλλων ο περιορισμός του αριθμού τους μέσω της εξαίρεσης από τη σχετική διαδικασία περιπτώσεων που αφορούν δασωμένους αγρούς ή χορτολιβαδικές εκτάσεις. Να σημειωθεί ότι το 5,2% των αναρτημένων δασικών χαρτών που αφορούν τη μισή επικράτεια (51%) αντιστοιχεί σε εκτάσεις που δασώθηκαν. Στον αντίποδα, το 2,4% των αναρτημένων δασικών χαρτών αφορά εκτάσεις που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα κυρίως από εκχερσώσεις, προκειμένου να καλλιεργηθούν ή να αξιοποιηθούν.
Το νομοσχέδιο θα επιχειρήσει να δώσει λύση και στο ζήτημα των περίπου 1,5 εκατομμυρίου δασικών αυθαιρέτων, για τα οποία ο κ. Χατζηδάκης είπε πως θα αντιμετωπιστούν μεν με αυστηρότητα, αλλά χωρίς προσπάθεια να «δοθούν μάχες ανεμόμυλων».
Κάλεσε μάλιστα τα κόμματα αντίπολίτευσης να εξετάσουν αυτές τις τρεις παρεμβάσεις «όχι με διάθεση <δονκιχωτισμού>, αλλά με γνώμονα την κοινή λογική που επιτάσσει και την προστασία του δασικού πλούτου της χώρους αλλά και του αντίστοιχου των πολιτών. Πρέπει επιτέλους να βάλουμε κάποια πράγματα σε μία σειρά. Να προστατεύσουμε το δάσος! Να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Σχεδιάζουμε Εθνικό Σχέδιο αναδασώσεων. Θα είμαστε αυστηροί σε σχέση με τα αυθαίρετα που είναι μέσα στα δάση. Όλα αυτά θα τα κάνουμε, αλλά δεν θα δώσουμε μάχες ανεμομύλων. Δεν μπορεί η Ελληνική Δημοκρατία να συμπεριφέρεται ως ένας Δον Κιχώτης και να μάχεται εναντίον ανύπαρκτων εχθρών» κατέληξε.
Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr