Κίνα: 10 μέρες για να χτίσουν νοσοκομείο - Ελλάδα: Δύο χρόνια για κολονοσκόπηση
Το ethnos.gr ανοίγει τον φάκελο «Ελληνικά νοσοκομεία» και παρουσιάζει την τραγική εικόνα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει συναγερμό για τον κοροναϊό και η Κίνα ανακοινώνει πως σε 10 ημέρες θα κατασκευάσει νοσοκομείο στην πόλη Γουάνγκ, στα Χανιά της Κρήτης, στην Ελλάδα, μια ηλικιωμένη που ήθελε να κλείσει ραντεβού για κολονοσκόπηση πήρε ημερομηνία για τον Ιανουάριο του 2022.
Τα μεγέθη σοκάρουν και προβληματίζουν. Πώς μπορεί να πιστέψει κανείς τις διαβεβαιώσεις των αρχών πως η χώρα είναι θωρακισμένη σε πιθανή εισβολή του κοροναϊού, όταν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για να λειτουργήσει κλίνες στην εντατική, πανάκριβα διαγνωστικά μηχανήματα βρίσκονται σε αδράνεια;
Τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η ΠΟΕΔΗΝ σοκάρουν και επιβεβαιώνονται με τον πλέον τραγικό τρόπο. Από τις 93.000 οργανικές θέσεις, υπάρχει έλλειψη 45.000. Αρκεί ένα απλό τηλεφώνημα για να κλείσει κάποιος ραντεβού. Η αναμονή, στην καλύτερη περίπτωση, είναι από 3 μήνες έως και 2 χρόνια.
Η γιαγιά «ανακάλυψε» την κορυφή του παγόβουνου
Μάλιστα, η περίπτωση της ηλικιωμένης που επιχείρησε να κλείσει ραντεβού κολονοσκόπησης στο νοσοκομείο Χανίων και είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας είναι η κορυφή του παγόβουνου.
Πήρε ραντεβού εξέτασης κολονοσκόπησης και της έδωσαν ημερομηνία εξέτασης για τον Ιανουάριο του 2022. Η περίπτωση της ηλικιωμένης, όπως φαίνεται, δεν είναι η εξαίρεση στον κανόνα, αλλά ο κανόνας. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, σε όλο το νοσοκομείο Χανίων υπάρχουν δύο γαστρεντερολόγοι και ένας επικουρικός.
«Γιατί μας εκπλήσσουν όλα αυτά; Εδώ και μήνες, για να μην πω χρόνια, έχουμε εκθέσει και έχουμε δημοσιοποιήσει το πρόβλημα με την αποστελέχωση των νοσοκομείων. Κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη και, όσο θα συνταξιοδοτούνται γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, το πρόβλημα θα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, επιβεβαιώνοντας τα συγκλονιστικά στοιχεία σχετικά με την ετοιμότητα των νοσοκομείων.
Κουβάδες και βουλευτές
Πρόσθεσε δε για την περίπτωση των Χανίων πως η ΠΟΕΔΗΝ έχει εκδώσει ανακοίνωση από τις 31 Οκτωβρίου 2019, τονίζοντας πως υπάρχουν προβλήματα και στην κτιριακή εγκατάσταση του νοσοκομείου: «Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Χανίων είναι απαράδεκτη. Στην πρόσφατη κακοκαιρία έβαζαν παντού κουβάδες από τα νερά που έτρεχαν από παντού. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει κλιματισμός. Φανταστείτε πως αυτά συμβαίνουν στο νοσοκομείο μιας τουριστικής πόλης, και μάλιστα στην Κρήτη, που έχει βγάλει δεκάδες βουλευτές και τον προηγούμενο υπουργό Υγείας και μέχρι πρόσφατα βουλευτή Χανίων κ. Πολάκη».
Δύο γιατροί για 5.500 ασθενείς
Επιπλέον, στο Νοσοκομείο Χανίων δεν υπάρχουν ραντεβού για ενδοκρινολόγο. Οι δύο ενδοκρινολόγοι παρακολουθούν 5.500 ασθενείς. Τα ραντεβού για μαγνητική τομογραφία, οφθαλμίατρο και ρευματολόγο δεν κλείνουν νωρίτερα από τον Αύγουστο του 2020.
Η Μονάδα Εμφραγμάτων 7 κλινών λειτουργεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Για να ανοίξει το αιμοδυναμικό εργαστήριο μετέφεραν εκεί το λιγοστό νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας. Και δεν είναι μόνο το Νοσοκομείο Χανίων σε κακή κατάσταση. Αποκαρδιωτική είναι η εικόνα και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας.
Οκτώ μήνες στον Ερυθρό Σταυρό
Σήμερα, εάν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού για κολονοσκόπηση στον Ερυθρό Σταυρό, στην καλύτερη περίπτωση θα πάρει ημερομηνία για τον Σεπτέμβριο του 2020, δηλαδή ύστερα από 8 μήνες.
Ραντεβού από το... Πάσχα
Στο Λαϊκό, το Αττικό, το Θριάσιο και το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει όλα τα ραντεβού σε όλες τις ειδικότητες μέχρι και τον Απρίλιο. Δεν δέχονται άλλα ραντεβού και χιλιάδες πολίτες μάταια περιμένουν να εξυπηρετηθούν. Τα ραντεβού θα ανοίξουν από τον Μάρτιο, αλλά και πάλι δεν θα εξυπηρετήσουν παρά μόνο ένα μικρό ποσοστό των ενδιαφερομένων.
Ψηφιακός τομογράφος χωρίς διαγνώστη
Στο νοσοκομείο της Άρτας δεν είναι δυνατή η αξονική και ψηφιακή μαστογραφία, ενώ έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό και νέο ψηφιακό τομογράφο ο οποίος όμως παραμένει σε αδράνεια λόγω έλλειψης διαγνωστών.
Στο «Γεννηματά» Θεσσαλονίκης για ένα απλό υπέρηχο άνω κάτω κοιλίας διαθέσιμο ραντεβού υπάρχει το Μάιο και στη Γυναικολογική του Παπαγεωργίου για μία γυναικολογική χειρουργική επέμβαση η αναμονή αγγίζει τα δύο χρόνια.
Δύο ακτινολόγοι στη Χίο
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του νοσοκομείου στη Χίο. Το νησί έχει επιβαρυνθεί και με την έλευση χιλιάδων προσφύγων, μεταναστών η κατάσταση είναι τραγική. Οι δύο ακτινολόγοι γιατροί δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν ούτε τα έκτακτα περιστατικά και πολλές φορές το νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς ακτινολόγο και η λειτουργία του στηρίζεται σε εξωτερικούς συνεργάτες.
Επίσης, τα έργα αποκατάστασης των κτιρίων της παλιάς Παθολογικής και Χειρουργικής κλινικής σταμάτησαν και οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό ξεπερνάει το 40% προκαλώντας ατελείωτες ώρες αναμονής στα ΤΕΠ και τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.
Με ιδιωτικό ελικόπτερο από τη Λήμνο
Αλλά και στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου η κατάσταση είναι δραματική. Σύμφωνα με ανακοίνωση καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ, την Τετάρτη 22/1 προσήλθε στο νοσοκομείο Λήμνου ασθενής με σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, αλλά δεν υπήρχε καρδιολόγος, γιατί ο μοναδικός γιατρός με οργανική θέση είχε ασθένεια και στην συνέχεια ρεπό.
Κλήθηκαν αγροτικός γιατρός και ένας γενικός γιατρός και ειδοποίησαν ιδιώτη παθολόγο που έχει σύμβαση με το νοσοκομείο ο οποίος προσήλθε. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης, κλήθηκε ιδιώτης καρδιολόγος που έκρινε ότι είναι επείγουσα και αναγκαία η διακομιδή του σε νοσοκομείο με καρδιολογική κάλυψη. Λόγω καθυστέρησης της αεροδιακομιδής από το ΕΚΑΒ (είπαν ότι θα πάρει πάνω από τρεις ώρες), κλήθηκε ιδιωτικό ελικόπτερο και μετέφερε τον ασθενή. Επίσης, η μονάδα Τεχνητού Νεφρού στελεχώνεται με έναν νεφρολόγο που δουλεύει δύο μήνες συνέχεια. 25 ασθενείς κάνουν αιμοκάθαρση.
Εφυγαν 4.000 και δεν προσλήφθηκε κανείς
«Μόνο το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 4.000 γιατροί και νοσηλευτές και δεν έγινε ούτε μία πρόσληψη», λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννακός, ενώ σχετικά με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά την πρόσληψη 2.300 γιατρών και νοσηλευτών είπε: «Τα ακούσαμε και εμείς, αλλά από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχει γίνει τίποτα. Με υποσχέσεις δεν λύνεται αυτό το τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Μισό χρόνο μετά τις εξαγγελίες και ακόμα δεν έχουν βγει οι προκηρύξεις. Πότε θα βγουν οι προκηρύξεις, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις; Στο μεταξύ, θα έχουν δημιουργηθεί και άλλα κενά».
«Τα νησιά έχουν μεγάλο πρόβλημα»
Εφιαλτική γίνεται η κατάσταση στα νησιά, ενώ οι εναλλακτικές λύσεις με έκτακτες συνεργασίες των δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν φέρει αποτελέσματα. Τα νοσοκομεία υπολειτουργούν, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μέριμνα για τη νέα τουριστική περίοδο που έρχεται: «Πράγματι, μεγάλο πρόβλημα έχουν και τα νησιά - ειδικά τώρα που μπαίνουμε στη νέα τουριστική περίοδο. Οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για πολλούς και διαφόρους λόγους δεν έχουν φέρει αποτελέσματα, ούτε και θα φέρουν, διότι ο ιδιώτης θα κοιτάξει το συμφέρον της επιχείρησής του».
Ενοικιάζουν ΜΕΘ, αντί να προσλάβουν γιατρούς
Σχετικά με το πλάνο συνεργασίας που υπάρχει με τον ιδιωτικό τομέα για τις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ο Μιχάλης Γιαννακός τόνισε: «Οι συμπράξεις ακούγονται ωραίες, αλλά στην πράξη δεν λειτουργούν. Γιατί να σου δώσουν οι ιδιώτες την υποδομή τους; Υπάρχουν τεράστιες χρεώσεις στις ενοικιάσεις που υποστηρίζουν κάποιοι. Για 81 κλίνες ΜΕΘ το ελληνικό κράτος θα πληρώσει 40 εκατ. ευρώ τον χρόνο όταν με αυτά τα χρήματα θα μπορεί να προσλάβει γιατρούς και προσωπικό για να λειτουργήσει τουλάχιστον 100 μονάδες ΜΕΘ που είναι πλήρεις και αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού».
Στο έλεος του Θεού άποροι και ανασφάλιστοι
Οσο για τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που προσφέρουν άμεσα τις υπηρεσίες τους συμπληρώνοντας ένα μεγάλο κενό στις ανάγκες των πολιτών ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ λέει: «Κατ' ανάγκη εξυπηρετούνται οι πολίτες όπου μπορούν, παρότι σε όλες τις εξετάσεις των ιδιωτικών διαγνωστικών υπάρχει συμμετοχή ασφαλισμένου. Ρωτάτε, όμως, εάν έχουν όλοι συμπολίτες μας να πληρώνουν το 15% που είναι η συμμετοχή; Οι άποροι, οι ανασφάλιστοι και αυτοί που είναι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι, αλλά δεν έχουν χρήματα για να καλύψουν τη συμμετοχή τους, είναι στο έλεος του Θεού».
Η βία των γυναικών μια επιδημία που δεν τελειώνει: Πάνω από 16.000 έπεσαν θύματα το 2024 - Θύτες οι σύζυγοι
Υπουργείο Δικαιοσύνης: Μπαίνει φρένο στις πρόωρες αποφυλακίσεις - Τα θύματα θα μπορούν να καταθέτουν ενστάσεις
Νέα κρίση προ των πυλών στη Γαλλία: Η Λεπέν απειλεί να ρίξει τη κυβέρνηση για τον προϋπολογισμό
Βέφα Αλεξιάδου: Η «εθνική μαγείρισσα» που έβαλε την Ελλάδα στο παγκόσμιο τραπέζι, ένα φωτεινό παράδειγμα ζωής
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr