Αντιδράσεις σε Λέσβο, Χίο, Σάμο μετά την επίταξη εκτάσεων για τις νέες δομές
Στο Μανταμάδο της Λέσβου έμαθαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για την χωροθέτηση του νέου κέντρου και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Επιφυλάξεις για τη νέα θέση στη Χίο, ανησυχία στη Σάμο για αύξηση χωρητικότητας της δομής, που είναι σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Την αντίδραση των τοπικών κοινωνιών σε Λέσβο, Χίο και Σάμο προκάλεσαν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για την επίταξη των χώρων όπου θα δημιουργηθούν οι νέες δομές μεταναστών και προσφύγων.
Στο Μανταμάδο του Δήμου Δυτικής Λέσβου και στις γύρω κοινότητες επικρατεί αναβρασμός μετά το άκουσμα της είδησης για την επίταξη της τοποθεσίας «Καράβας», κοντά στο χωριό Πεδή, για την δημιουργία της δομής που θα αντικαταστήσει τη Μόρια.
Με καυστικό τρόπο αντέδρασε μέσω Facebook ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, ο οποίος έγραψε πως έδωσε εντολή να ακούγονται …εμβατήρια στα μεγάφωνα όλων των οικισμών του Δήμου.
Ο ίδιος έκανε λόγο για αιφνιδιαστική και απαράδεκτη απόφαση, ενώ έκανε γνωστό ότι ως μέσο αντίδρασης πρότεινε στον περιφερειάρχη Βόρειου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, να απέχουν από την συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη στην Αθήνα.
«Προχωράμε άμεσα σε Γενική Συνέλευση, σύσταση Επιτροπής Αγώνα και οργάνωση κινητοποιήσεων. Θα είμαστε εκεί να φυλάμε Θερμοπύλες, είναι η μοναδική επιλογή που μας μένει», είπε από την πλευρά του στο ethnos.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Μανταμάδου, Χαράλαμπος Τζελαϊδής, εκφράζοντας την απογοήτευση του ίδιου και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την κυβερνητική απόφαση, την οποία πληροφορήθηκαν από τα ΜΜΕ. Ο κ.Τζελαϊδής ανέπτυξε τους τρεις κύριους λόγους για τους οποίους θεωρεί πως η τοποθεσία που επιλέχτηκε είναι ακατάλληλη για την δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών.
«Η θέση αυτή βρίσκεται σε απόσταση 3,5-4 χιλιομέτρων από το κοντινότερο χωριό, Πεδή, και 8-9 χιλιόμετρα από το Μανταμάδο. Είναι Ένα πλάτωμα στρατηγικής σημασίας, όπου γίνονται στρατιωτικές ασκήσεις», είπε και πρόσθεσε: «Επίσης, βρίσκεται σε δασική έκταση, που αν αρπάξει φωτιά θα καούμε όλοι. Το επάγγελμά μου είναι πυροσβέστης και το ξέρω πολύ καλά αυτό. Τέλος, εκεί δραστηριοποιούνται οι κτηνοτρόφοι μας, με πάνω από 4.000 αιγοπρόβατα. Θα ξεκληριστούν».
Την ίδια ώρα στη Χίο οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου επιβεβαίωναν την χωροθέτηση του νέου κέντρου που θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ της ΒΙΑΛ. Αυτό θα γίνει στη λεγόμενη «Θέση 17», δηλαδή στο 17ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίου – Βολισσού, (τοποθεσία Κρητικού Λάκκος/Ψείρα).
Η συγκεκριμένη θέση προκρίθηκε έπειτα από την έντονη αντίδραση που είχε προκύψει για την «Θέση 15», η οποία ανήκει στην κοινότητα Βροντάδου και μέρος της αποτελεί περιουσία Μονής της περιοχής. «Το 17 αποτελεί δημόσια και δημοτική έκταση και βρίσκεται εκτός των ορίων της κοινότητας Βροντάδου. Παρ’ όλα αυτά, εμείς θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θέλουμε να ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ο αριθμός των 5.000 και πλέον μεταναστών που έχει σχεδιαστεί, ο οποίος στην πράξη σημαίνει από 7.000 ως 10.000. Επίσης ελπίζουμε πως οι συνθήκες θα είναι ανθρώπινες, παρόλο που το κλίμα στην περιοχή δεν βοηθάει σε αυτό», είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Βροντάδου Μαριάννα Πελαντή και πρόσθεσε: «Από την πλευρά μας παραμένουμε προσηλωμένοι στο ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό δεν είναι ζήτημα των πέντε νησιών, αλλά εθνικό ζήτημα, και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί».
Στη Σάμο βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο οι εργασίες κατασκευής της νέας δομής στη θέση Ζερβού της Κοινότητας Μυτιληνιών, η οποία θα αντικαταστήσει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Όταν άρχισε να κατασκευάζεται, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, είχε προγραμματιστεί να έχει δυναμικότητα 1.200 ατόμων, αλλά στη συνέχεια αυτή διευρύνθηκε.
«Η εκ των υστέρων επίταξη της ευρύτερης περιοχής μας βάζει σε ανησυχία», ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Μυτιληνιών, Γιώργος Ελευθερόγλου και πρόσθεσε: «Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας έχει επισκεφθεί το χωριό μου δύο φορές σε ανύποπτο χρόνο και έχει καθίσει στο τραπέζι μου. Θέλω να πιστεύω ότι κρατάει το λόγο του και κυρίως αυτό που λέει συνέχεια ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις. Εγώ έχω στα χέρια μου απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που λέει πως η νέα δομή θα έχει 1.200 άτομα. Αν εδώ έρθουν 5.000 σημαίνει πως ο πρωθυπουργός δεν κρατάει τον λόγο του».
Αντιδράσεις σε Κω και Λέρο
Για δυναμικές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση για την δημιουργία νέας δομής μιλά ο Δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας δηλώνοντας οργή και απογοήτευση καθώς το αίτημα των κατοίκων του νησιού είναι η άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου υποδοχής που ήδη υπάρχει.
Περιγράφοντας την παρούσα κατάσταση, ο κ.Κόλιας λέει στο ethnos.gr ότι διαμένουν 3.500 άτομα σε μια έκταση 10 στρεμμάτων στα Λέπιδα που κανονικά χωρά έως 800. «Και αυτό την στιγμή που το νησί μας έχει 8.000 κατοίκους. Τι θα συμβεί τώρα εάν επιτάξουν μια έκταση 60-70 στρεμμάτων;», αναρωτιέται ο δήμαρχος Λέρου. «Θα αντισταθούμε με κάθε τρόπο και δεν θα αφήσουμε να ξεφορτώσουν κοντέινερ για την επέκταση της υπάρχουσας δομής», προσθέτει ο κ.Κόλιας. Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια συνάντηση ενόψει με κυβερνητικούς παράγοντες στην Αθήνα, ο δήμαρχος Λέρου τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νόημα. «Οι κινηοποιήσεις μας θα είναι δυναμικές», καταλήγει.
Με ομαδική παράταση απειλούν τα μέλη στο Τοπικό Συμβούλιο της Κοινότητας Πυλίου στην Κω, όπου και πάλι η επίταξη αφορά επέκταση της υπάρχουσας δομής στο Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή ώστε να χωρά 2.800 άτομα. Ο πρόεδρος της Κοινότητας Θοδωρής Πάχος δήλωσε στο ethnos.gr ότι έχει ήδη παρθεί ομόφωνη απόφαση εδώ και 20 ημέρες να παραιτηθούν και τα επτά μέλη του συμβουλίου που προέρχονται από τρεις διαφορετικές παρατάξεις: «Αυτό που ζητούμε είναι η άμεση αποσυμφόρηση. Σε μια δομή συνολικής χωρητικότητας 1200 ατόμων έχουν ήδη συγκεντρωθεί 4.500. Και αυτό δίπλα στην κοινότητά μας με 3.000 μόνιμους κατοίκους και δίπλα σε μια τουριστική περιοχή για 10.000 επισκέπτες. Ηδη συλλέγουμε υπογραφές για να δείξουμε την αντίθεσή μας», λέει ο κ. Πάχος. «Οταν ήρθε πρόσφατα στο νησί ο κ. Μηταράκης, του έκανα μια απλή ερώτηση και δεν μου απάντησε. Οταν σε μία δομή 1.200 ατόμων έχουν φτάσει τις 4.500, ποιος εγγυάται ότι στην νέα των 2.800 δεν θα γίνουν 10.000;». Ο κ. Πάχος τονίζει ότι η απόφαση για ομαδική υποβολή παραιτήσεων είναι δεδομένη και προσθέτει ότι θα περίμενε το ίδιο και από τα 5-6 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που καταγονται από το Πυλί.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr