Σκουπίδια... αχταρμάς τέλος! Εξι κάδοι σε κάθε σπίτι και γειτονιά για διαχωρισμό απορριμμάτων!
Οι υγειονομικές βόμβες των ΧΥΤΑ πρέπει να αποτελέσουν άμεσα παρελθόν - Ποιες λύσεις προκρίνονται🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Αποχαιρέτα τον τον κάδο σκουπιδιών που γνώριζες... Εως και έξι διαφορετικούς κάδους για τη συλλογή των απορριμμάτων θα πρέπει να οργανώσουν οι δήμοι προκειμένου να εφαρμόσουν τις οδηγίες μείωσης του θαψίματος σε χωματερές και αυτό μετακινεί την ευθύνη σε κάθε σπίτι που θα πρέπει να έχει ξεχωριστά δοχεία για τα οργανικά, τα ανακυκλώσιμα και τα μη αξιοποιήσιμα απόβλητα.
Οι αλλαγές στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων -ειδικά στην Αττική που έχει μείνει πολύ πίσω στην ανακύκλωση και ταυτόχρονα εμφανίζει έλλειψη χώρων λόγω πυκνοκατοίκησης-, προκαλούν ήδη εκτεταμένες συζητήσεις.
Οι συζητήσεις αυτές συχνά καταλήγουν σε διαμάχες για το πού θα γίνουν χώροι υγειονομικής ταφής, καθώς κυριαρχεί το «κακό παράδειγμα» του ΧΥΤΑ Φυλής. Το ζητούμενο είναι να μην είναι απαραίτητοι τέτοιοι τεράστιοι χώροι για θάψιμο σκουπιδιών και την λύση σε αυτό δίνει μόνο ένα οργανωμένο σύστημα όπου λιγότερα υλικά μετατρέπονται σε σκουπίδια, ένα μεγάλο μέρος αυτών ανακυκλώνεται και ξαναγίνεται χρήσιμο και ένα πολύ μικρό κλάσμα καταλήγει στο χώμα.
Τα συναρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Αττικής έχουν ανακηρύξει το 2020 σε έτος ανακύκλωσης χωρίς όμως να έχουν απολύτως ξεκαθαρίσει πως θα οργανωθεί όλο αυτό το σύστημα σε κάθε περιοχή. Μια εικόνα έδωσε ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (EOAN) και πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Νικος Χιωτάκης, στην ημερίδα με θέμα «Κοινωνία χωρίς απορρίμματα» που οργανώθηκε χθες 19/2/20 στο Περιστέρι από τοπικό μέσο ενημέρωσης (pitsounicity.gr).
«Ισως χρειαστεί να έχουμε έξι διαφορετικούς κάδους. Αλλους για τα ανακυκλώσιμα χαρτί, γυαλί, μέταλλα, πλαστικό, άλλον για τα σύμμεικτα, άλλον για οργανικά βιοαπόβλητα (κουζίνας-κήπου). Αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να εφαρμοσθεί» είπε ο πρώην δήμαρχος Κηφισιάς Ν. Χιωτάκης, εννοώντας όχι μόνον την έλλειψη χώρου σε πεζοδρόμια και δρόμους, αλλά και τις οργανωτικές δυσκολίες κάθε δήμου.
«Θα πρέπει να υπάρχουν ιδιαίτερα σημεία για να πηγαίνει μόνο το γυαλί, όχι σε κάθε δρόμο ή σε κάθε πλατεία. Άλλα σημεία για το πλαστικό κοκ. Για να γίνει αυτό, πρέπει να έχουμε διαχωρισμό μέσα στο σπίτι. Για τα οργανικά απόβλητα επίσης, δεν μπορεί να έχουμε καφέ κάδο σε κάθε σημείο της πόλης» πρόσθεσε ο κ.Χιωτάκης: «Εάν καταφέρουμε να έχουμε τον διαχωρισμό «στην πηγή», μέσα στο σπίτι και μετά πηγαίνουμε στα σημεία που τοποθετούμε τα απορρίμματα, αυτά που θα καταλήγουν στον ΧΥΤΑ θα είναι το 25% όσων πηγαίνουν σήμερα. Αυτό θα είναι το μεγάλο κέρδος», κατέληξε ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ.), μιλώντας για την ευρωπαϊκή οδηγία που επιβάλλει χωριστά ρεύματα συλλογής των σκουπιδιών.
Ο κ. Χιωτάκης μίλησε και για αλλαγές που έχουν να κάνουν με την πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων που έχει «ήδη μπει στη ζωή μας χωρίς να το καταλάβουμε», αναφερόμενος στο παράδειγμα της πλαστικής σακούλας: «Εως πρότινος, παίρναμε σακούλες τζάμπα όσες θέλαμε, Ηρθε η κοινοτική οδηγία και μετά η ελληνική νομοθεσία και είπε πως η σακούλα θα έχει περιβαλλοντικό τέλος. Αμέσως ο κόσμος άλλαξε, παίρνει από το σπίτι σακούλα ή χρησιμοποιεί άλλους τρόπους. Σταμάτησε αυτη η μεγάλη κατανάλωση γιατί χρειάστηκε να πληρώσει ένα τέλος 5 λεπτών ανά σακούλα. Ηταν ένα αντικίνητρο στο να αλλάξουμε συνήθεια. Τέτοιες συνήθειες πρέπει να αλλάξουμε πολλές. Οι πολλές συσκευασίες και κοστίζουν και έχουν περιβαλλοντικό κόστος. Μπορούμε να αγοράζουμε προϊόντα χύμα, όπως τις πατάτες στο σούπερ μάρκετ. Αυτό το κομμάτι της πρόληψης πρέπει να συνεχίσει και να γίνει συνήθεια σε όλους μας».
Στη συζήτηση μετείχαν αυτοδιοικητικοί όπως ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος, που μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους ο δήμος του κατάφερε να αυξήσει τα σκουπίδια που ανακυκλώνονται σε ποσοστά άνω του 35% ενώ ο μέσος όρος της Ελλάδας είναι κάτω του 20% και της Αττικής ακόμη χαμηλότερα. Για να το πετύχει όμως αυτό αξιοποίησε την ξεχωριστή συλλογή αλλά και το γεγονός ότι στην περιοχή του υπάρχουν άφθονοι διαθέσιμοι χώροι όπως επεσήμανε η αντιδήμαρχος Περιστερίου, Μαίρη Τσιώτα.
Δυστυχώς, οι απλοί πολίτες που θα έρχονταν από τις γύρω γειτονιές να ακούσουν τι σημαίνει και γιατί τους αφορά η ανακύκλωση δεν ήταν ιδιαίτερα ορατοί στην αίθουσα της εκδήλωσης. Αντιθέτως αισθητή ήταν έξω από την αίθουσα η παρουσία ομάδων πολιτών από την περιοχή της Φυλής που ήρθαν να διαμαρτυρηθούν κρατώντας πανό που ζητούσαν να κλείσει η χωματερή της Φυλής και να μην επεκταθεί φωνάζοντας ενάντια στην είσοδο ιδιωτών και στην καύση των απορριμμάτων. Ομοίως αισθητή ήταν και η παρουσία της Αστυνομίας ενώ κλούβα των ΜΑΤ έμεινε έξω από τον χώρο όλη την ώρα της εκδήλωσης και ενώ οι ομάδες των διαμαρτυρομένων είχαν προ πολλού αποχωρήσει.
Για μια περισσότερη ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος, μίλησε ο πρόεδρος της κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου: «Ποια ανακύκλωση θα ακολουθήσουμε; Ακούμε διάφορα και πρέπει να αποφασίσουμε. Ποιο θα είναι το συστημα, ποιοι και πόσοι οι κάδοι; Πώς θα δούμε και την ανακύκλωση σε επίπεδο ανταμοιβής; Θα πρέπει να ανταμείβουμε μονίμως τους πολίτες για κάτι που είναι αυτονόητο; Στην Ρώμη πριν τρεις μήνες έγινε viral ένα μηχάνημα που έβαζες μπουκαλάκια νερού και στα δέκα, έπαιρνες δωρεάν ένα εισιτήριο για το μετρό. Καλό είναι αυτό και χρειάζεται αλλά δεν θα πάμε μακριά αν θα πρέπει για το αυτονόητο οι πολίτες να ανταμείβονται. Να τους βάλουμε σε μια τέτοια λογική, σιγά σιγά να έρθουν αλλά από κει και πέρα, είναι μονόδρομος να ανακυκλώνουμε», είπε ο κ.Παπαστεργίου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μίλησε με επιφύλαξη και για τον καφέ κάδο των βιοαποβλήτων: «Είναι μια καλή αρχή και είδα ότι η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε, αλλά και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει για τις κλιματολογικές μας συνθήκες και το πόσο συχνά θα πρέπει να τον μαζεύουμε. Σκεφτείτε καλοκαίρι με 40 βαθμούς να αφήσουμε καφέ κάδο για πάνω από 1-2 μέρες αμάζευτο».
Αναφέρθηκε και σε όσους είχαν έρθει να διαμαρτυρηθούν για τη Φυλή: «Είδα έξω τους ανθρώπους να φωνάζουν. Καλό είναι αυτό αλλά το θέμα είναι να έχουμε προτάσεις ρεαλιστικές, υπάρχει και η ευθύνη των πολιτών που φωνάζουν και αντιδρούν για κάτι χωρίς να αντιπροτείνουν κάτι άλλο. Υπήρχαν περιοχές σε πολύ καλό επίπεδο γιατί οι κοινωνίες εκεί δέχθηκαν να γίνουν ΧΥΤΥ, σταθμοί μεταφόρτωσης και άλλες υποδομές. Αλλού χάθηκαν χρόνια για το πολιτικό κόστος. Η Πελοπόννησος άργησε πάρα πολύ να πάρει μπροστά, το καθόλου βιώσιμο παράδειγμα του να αμπαλάρουμε σκουπίδια σήμερα το πληρώνει ακόμη, προσπαθώντας και τρέχοντας να κερδίσει χαμένο χρόνο», τόνισε ο κ.Παπαστεργίου.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr