Απομυθοποιείται το Airbnb - Ικανοποιημένοι όσοι νοίκιασαν σε μετανάστες
Μεγάλη έρευνα για τα ακίνητα στη Θεσσαλονίκη δείχνει ότι «καλπάζουν» οι τιμές των ενοικίων, «κατρακυλάει» το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης και διαψεύδονται οι ελπίδες για ανάκαμψη της κτηματαγοράς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Φθίνουσα πορεία με σημαντικούς ρυθμούς ακολουθεί η τάση των ιδιοκτητών να εκμισθώνουν τα ακίνητά τους για βραχυχρόνια μίσθωση, το γνωστό Airbnb, γεγονός που αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της κτηματαγοράς. Την ίδια στιγμή ικανοποιημένη δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών ακινήτων που νοικιάζει τα ακίνητά της σε πρόσφυγες και μετανάστες, μέσω ΜΚΟ, ενώ έρευνα που διεξήχθη στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, καταδεικνύει ότι μειώθηκε σημαντικά το ποσοστό ιδιοκατοίκησης των Ελλήνων, αυξήθηκαν οι τιμές των ενοικίων και διαψεύδονται οι ελπίδες ότι η κτηματαγορά επιστρέφει στις παλαιότερες καλές εποχές.
Τα παραπάνω τονίστηκαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών και Εκτιμήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Κώστας Χαϊδούτης.
Την έρευνα πραγματοποίησε η εταιρία δημοσκοπήσεων Interview και όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της, Δημήτρης Βασιλειάδης, αυτή έγινε το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020, σε δείγμα 805 ατόμων, σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
«Κοπάζει» το Airbnb
Φαίνεται να απομυθοποιείται το φαινόμενο Airbnb, τουλάχιστον με βάση τα συμπεράσματα της έρευνας, αφού εφτά στους δέκα ερωτηθέντες απάντησαν ότι, εάν υπήρχε η δυνατότητα, δε θα έβαζαν το ακίνητό τους σε μία πλατφόρμα για βραχυχρόνια μίσθωση. «Η επιλογή της βραχυχρόνιας μίσθωσης σήμερα δε συμφέρει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Πλέον υπάρχει φορολόγηση, ενώ ανεβαίνουν και οι τιμές των ενοικίων της μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάποια στιγμή στη Θεσσαλονίκη φτάσαμε να έχουμε 2.200 ακίνητα προσφερόμενα για βραχυχρόνια μίσθωση, ο αριθμός τους έπεσε αργότερα στα 1.800 διαθέσιμα και ενεργά και τώρα είναι ακόμα λιγότερα. Εκτιμώ ότι ο αριθμός τους θα συνεχίσει να μειώνεται και τα ακίνητα θα διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση», ανέφερε ο κ. Γεωργάκος. «Αρκετοί ιδιοκτήτες επένδυσαν χρήματα, για να ανακαινίσουν και να επιπλώσουν τα ακίνητά τους, προκειμένου να τα νοικιάζουν με βραχυχρόνια μίσθωση. Πλέον βλέπουν ότι αυτό δεν τους συμφέρει κι έτσι επιστρέφουν πάλι στη μακροχρόνια μίσθωση», συμπλήρωσε από την πλευρά του ο κ. Χαϊδούτης.
Ικανοποιημένοι από τους μετανάστες
Ικανοποιημένη εμφανίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών, που επέλεξε να νοικιάσει τα ακίνητά της σε μετανάστες μέσω ΜΚΟ, αφού σύμφωνα με τον κ. Χαϊδούτη, έχει εξασφαλισμένα τα χρήματά της, παίρνει υψηλότερα μισθώματα, νοικιάζει διαμερίσματα μετά από υποτυπώδη ανακαίνιση και πολλά από αυτά ήταν για καιρό ξενοίκιαστα. Εξάλλου, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης έχουν ανέβει σημαντικά, μέχρι και 30%, οι τιμές ενοικίασης κατοικιών, κάτι που φαίνεται και από τα συμπεράσματα της έρευνας, αφού το 82% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι σήμερα είναι υψηλές οι τιμές μίσθωσης κατοικιών, το 16% τις χαρακτηρίζει ως λογικές και μόλις το 2% λέει ότι είναι χαμηλές.
Αυτό σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο οφείλεται στο ότι εδώ και μία δεκαετία έχει σταματήσει η ανοικοδόμηση, πολλοί από αυτούς που έμεναν στα προάστια επέστρεψαν στην πόλη, πολλές χιλιάδες σπίτια βρίσκονται στα χέρια τραπεζών και δε νοικιάζονται, ενώ οι ΜΚΟ δίνουν μέχρι και 50% περισσότερα χρήματα για μηνιαίο μίσθωμα, προκειμένου να κάμψουν τους δισταγμούς των ιδιοκτητών να βάλουν στα ακίνητά τους πρόσφυγες και μετανάστες. «Σήμερα στην αγορά, όσοι ιδιοκτήτες ζητούν και παίρνουν υψηλά ενοίκια, εξοικονομούν την εγγύηση και μέχρι τρία μισθώματα. Μετά αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα με τους ενοικιαστές, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν», είπε ο κ. Γεωργάκος.
«Κατρακυλάει» η ιδιοκατοίκηση
Σημαντικά έχει μειωθεί το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης με βάση τα στοιχεία της έρευνας. Από το 72%-73% που έφτανε πριν από λίγα χρόνια, πλέον η έρευνα κατέγραψε ποσοστό ιδιοκατοίκησης μόλις 56%. Αυτό κατά τους παράγοντες της κτηματαγοράς σημαίνει ότι ένα ποσοστό γύρω στο 20% έχασε ή πρόκειται να χάσει το ακίνητό του ή λόγω της υψηλής φορολόγησης δεν έκανε αποδοχή κληρονομιάς.
Παράλληλα, δύο στους τρεις ερωτηθέντες (68%) δε σχεδιάζει στα επόμενα δύο χρόνια να αγοράσει ή να νοικιάσει κάποιο ακίνητο, το 88% απαντάει αρνητικά στο ενδεχόμενο ανακαίνισης του σπιτιού του την επόμενη διετία, ενώ το 45% χαρακτηρίζει τις τιμές πώλησης των ακινήτων υψηλές, το 42% λογικές και το 13% χαμηλές. Το 83% των ερωτηθέντων αναμένει αλλαγές στις τιμές των ακινήτων (προφανώς με ανοδική τροχιά), στις περιοχές της Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει το μετρό.
Εξάλλου, τρεις στους τέσσερις ερωτηθέντες (75%) απάντησαν ότι αντιμετώπισαν μεγάλη ή αρκετή δυσκολία, όταν έψαχναν ακίνητο που τους ενδιαφέρει για αγορά ή για ενοικίαση. Το 43% θεωρεί ότι ένα τριάρι είναι το καλύτερο σπίτι για να καλύψει τις ανάγκες του, το 33% ένα δυάρι, το 11% ένα στούντιο ή γκαρσονιέρα, το 9% ένα τεσσάρι και το 4% μεγαλύτερο σπίτι από τέσσερις χώρους. Τέλος, το 75% των ερωτηθέντων δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τις μεσιτικές υπηρεσίες που δέχθηκε, ενώ ένα ποσοστό 44% νοίκιασε ή αγόρασε ακίνητο χωρίς τη μεσολάβηση κάποιου μεσίτη.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr