Κοροναϊός: Οι μελέτες για τα παιδιά που «τρόμαξαν» την επιτροπή - Μαθήματα και το Πάσχα
Ο κοροναϊός διατηρείται στον οργανισμό των παιδιών ίσως και για πάνω από 14 ημέρες - Ακόμη κι αν δεν νοσούν, μπορούν να διασπείρουν τον ιό🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ο κοροναϊός εξαπλώνεται ραγδαία σε Ευρώπη και Ελλάδα, με τη χώρα μας ευτυχώς -μέχρι στιγμής- να έχει παραμείνει σε επίπεδο κρουσμάτων και όχι θανάτων. Εφόσον όμως έχουμε στη χώρα μας μόνο κρούσματα, πολλοί αναρωτιούνται γιατί ανακοινώθηκε γενικό «λουκέτο», σε όλα τα σχολεία της χώρας για 14 ημέρες. Η απόφαση, λοιπόν, για την καθολική αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων στην εκπαίδευση δεν ήταν εύκολη για την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό. Αυτό αναφέρουν έγκυρες πήγες από την ίδια την επιτροπή, η οποία είχε συζητήσει το θέμα από το προηγούμενο Σάββατο.
Το μέτρο αυτό συνοδεύεται και υπό την αυστηρή σύσταση στους γονείς «να περιορίσουν τις εξόδους των παιδιών τους» κάτι που και οι ίδιοι οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι «δεν είναι εφικτό, αλλά καλό είναι οι γονείς τους να προσπαθήσουν να τα πείσουν να πειθαρχήσουν». Γιατί λοιπόν η Επιτροπή προχώρησε σήμερα και όχι το Σάββατο στο δραστικό μέτρο για κλείσιμο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων και πανεπιστημίων, δημοσίων και ιδιωτικών, το οποίο ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Υγείας;
Ο κοροναϊός και τα σοκαριστικά επιστημονικά ευρήματα για τα παιδιά
Η απόφαση είχε να κάνει με δύο νεότερα επιστημονικά δεδομένα που ετέθησαν στην επιτροπή και αφορούσαν την υψηλή μεταδοτικότητα του νέου ιού από άτομα με ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Αλλά και το γεγονός ότι τα παιδιά κρατούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, που φτάνει και ίσως ξεπερνά τις 14 ημέρες, μεγάλο μέρος του ιού (ιικό φορτίο) στον οργανισμό τους.
Διατηρώντας, λοιπόν, υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες, θα μπορούσαν, παρότι τα ίδια δεν νοσούν βαριά ή και καθόλου, να διασπείρουν τον ιό στην κοινότητα, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Το μέτρο που έχει ανακοινωθεί αφορά κλείσιμο όλων των εκπαιδευτικών δομών για δύο εβδομάδες, αλλά θα επανεξεταστεί μετά την περίοδο αυτή και δεν είναι απίθανο να παραταθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν ο κίνδυνος για διασπορά του ιού στην κοινότητα εξακολουθεί να παραμένει αυξημένος.
Κεραμέως: Μάθημα και στις διακοπές του Πάσχα
Καλεσμένη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ήταν η υπουργός Παιδείας το βράδυ της Τρίτης. Όπως είπε η Νίκη Κεραμέως αναφορικά με το κλείσιμο όλων των σχολείων σε όλη την χώρα για 14 ημέρες, «σήμερα δράσαμε προληπτικά για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, τις οικογένειες μας, όλη την κοινωνία. Στόχος ήταν να περιορίσουμε δραστικά την εξάπλωση του ιού». «Αν ένα μήνυμα πρέπει να μείνει από την σημερινή απόφαση της Κυβέρνησης είναι η πρόληψη. Βάλαμε πάνω από όλα την πρόληψη για να προστατεύσουμε την ελληνική οικογένεια», προσέθεσε. Όπως είπε η Υπ. Παιδείας, «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το διδακτικό έτος. Θα ολοκληρωθεί κανονικά η σχολική χρονιά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαθητές και οι φοιτητές μας».
«Θα αναπροσαρμόσουμε τις διδακτικές ώρες από 45 σε 35 λεπτά και θα καταργήσουμε τους περιπάτους, που είναι δύο ανά μήνα για κάθε σχολείο», είπε αναφερόμενη στους τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία που είναι ήδη κλειστά και επομένως τα μαθήματα εκεί θα χαθούν για περισσότερες ημέρες, η κυρία Κεραμέως είπε ότι «θα εξεταστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα σε ημέρες των διακοπών για το Πάσχα», ενώ επεσήμανε ότι «εφόσον παραταθούν τα μέτρα, δεν αποκλείεται και η παράταση του διδακτικού έτους», το οποίο πάντως τόνισε ότι θα ολοκληρωθεί κανονικά. «Μελετάται ακόμη και η πιθανότητα για εξ αποστάσεως εκπαίδευση», σημείωσε η Υπ. Παιδείας, σχολιάζοντας τους φόβους φοιτητών για απώλεια των εξεταστικών, ίσως και του διδακτικού έτους.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr