Μηταράκης: 2.000 ευρώ σε πρόσφυγες και μετανάστες για να φύγουν από τα νησιά
Οικονομικά κίνητρα για την αποχώρηση αλλοδαπών από την Ελλάδα ανακοίνωσε ο υπουργός Μετανάστευσης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Πρόγραμμα εθελούσιας επιστροφής με αυξημένο οικονομικό κίνητρο, 2000 ευρώ για τον ερχόμενο μήνα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης με στόχο την αποχώρηση 5.000 αλλοδαπών και την αποσυμφόρηση των νησιών. Το πρόγραμμα ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ιλβα Γιόχανσον, στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Προγράμματα εθελούσιας επιστροφής με την παροχή οικονομικής βοήθειας υλοποιούνται από το 2010 μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους πάνω από 45.000 άνθρωποι. Στο πρόγραμμα της τριετίας 2019-2022, όσοι μετανάστες δέχονται να επιστρέψουν εθελοντικά λαμβάνουν εφάπαξ βοήθημα 370 ευρώ και ένα μέρος αυτών παίρνουν και την αποκαλούμενη «βοήθεια επανένταξης» που ισούται με ενίσχυση 1500 ευρώ σε είδος.
Ο μηχανισμός που ανακοινώθηκε όμως σήμερα και θα ισχύει μόνον για ένα μήνα, θα προβλέπει βοήθημα 2.000 ευρώ, θα αφορά όσους μετανάστες βρίσκονται στις δομές στα νησιά και έφτασαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020. Όπως επισήμανε η κ. Γιόχανσον, ο μηχανισμός αυτός «είναι μια ευκαιρία να μειωθεί η πίεση στα ελληνικά νησιά», ενώ ο κ. Μηταράκης παρατήρησε ότι οι 5.000 εθελοντικές επιστροφές έρχονται να προστεθούν στην μεταφορά 10.000 αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, που έχει ανακοινωθεί για το πρώτο τρίμηνο του 2020.
Στήριξη από την Ευρώπη
«Ζητήσαμε και ζητάμε την στήριξη της Ευρώπης, για την διαχείριση της κρίσης και των επιπτώσεων της, όπως άλλωστε προβλέπουν, οι ευρωπαϊκές συνθήκες και οι κοινές μας αξίες» τόνισε στις δηλώσεις του ο Νότης Μηταράκης: «Ζητάμε την άμεση στήριξη στην αρχή αναλογικής κατανομής της ευθύνης των προσφυγικών ροών στο νέο Κανονισμό της Ε.Ε. για την Μετανάστευση & το Άσυλο. Σήμερα, οι χώρες πρώτης υποδοχής σηκώνουν δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Άμεσα πρέπει να σταματήσει η πίεση στα σύνορα μας, καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της βάσει τους διεθνούς δικαίου, αλλά και της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε., η οποία πρέπει να μην οδηγεί σε συμφόρηση στα νησιά, όπως έγινε το 2016».
Τέλος ο κ.Μηταράκης αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα ανήλικα λέγοντας ότι η πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο «βρίσκει πλέον ανταπόκριση από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με την Επίτροπο, κ. Johansson. Η Ελλάδα ξεκινά την διαδικασία μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων και αναμένει την ενεργή στήριξη των κρατών-μελών. Ήδη, 7 κράτη-μέλη έχουν ανταποκριθεί θετικά και αναμένουμε ανταπόκριση και από τα υπόλοιπα. Θα διοργανώσουμε στην Αθήνα σχετική διάσκεψη για να συγκεκριμενοποιηθεί η συμβολή όλων, σε αυτό το ανθρωπιστικό θέμα», κατέληξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
Πρόγνωση Μαρουσάκη για κακοκαιρία Alexandros: Πού υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για πλημμύρες – Νέο 112 για Δωδεκάνησα, Ανατολικό Αιγαίο
Παραίτηση Γενικού Διευθυντή από το ΥΠΕΞ, με αιχμές για τα ελληνοτουρκικά - Τι απαντάνε διπλωματικές πηγές
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Παραλύει χώρα - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ, τα αιτήματα των εργαζόμενων
Σοκ για τη Λιόν: Προσωρινός υποβιβασμός στη League 2 και απαγόρευση μεταγραφών!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr