Ελληνες φοιτητές στην Ισπανία: «Δεν νιώθουμε αποκλεισμένοι, νιώθουμε ασφαλείς»
Μιλούν στο ethnos.gr η Ματίνα Γραμματικάκη και η Άρτεμις Μιχάλα φοιτήτριες της βιολογίας, ο πρύτανης του πανεπιστημίου Τριαντάφυλλος Aλμπάνης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Περισσότεροι από 40 Έλληνες φοιτητές βρίσκονται σε τρεις πόλεις της Ισπανίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus και θα πρέπει να ακολούθησαν τα μέτρα ασφαλείας και απομόνωσης κατ΄οίκον που εκπόνησε η ισπανική κυβέρνηση.
«Δεν νιώθουμε αποκλεισμένοι. Νιώθουμε ασφαλείς και θα μείνουμε όσο χρειαστεί για να περάσει η μπόρα», λένε δύο φοιτήτριες που σπουδάζουν Βιολογία στο πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων και από τις 4 Φεβρουαρίου βρίσκονται στη Βαρκελώνη στο πλαίσιο της ανταλλαγής φοιτητών των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.
«Όλα έτρεξαν πολύ γρήγορα. Η ισπανική κυβέρνηση μέσα σε πέντε μέρες ανέβασε το επίπεδο των μέτρων μέχρι που έκλεισε τα σύνορα. Κάποια παιδιά που επιχείρησαν να φύγουν την Κυριακή από τη Βαρκελώνη πήγαν στο αεροδρόμιο αλλά τους γύρισαν πίσω», λέει στο ethnos.gr η Ματίνα Γραμματικάκη από την Αθήνα και συμπληρώνει: «Ακόμα και αν είχαμε τη δυνατότητα να τα μαζέψουμε και να φύγουμε θα έπρεπε να μπούμε σε καραντίνα 14 ημερών στην Ελλάδα. Οπότε τι νόημα είχε να υποστούμε όλη αυτή τη φασαρία. Εδώ νοικιάζουμε το σπίτι, είμαστε καλά, έχουμε ασφάλεια και δεν υπάρχει πανικός. Είμαστε μέσα στο σπίτι μας πειθαρχούμε στις εντολές των ισπανικών αρχών. Χθες Κυριακή στη Βαρκελώνη είχε λίγο κόσμο έξω. Σήμερα υπάρχει έλεγχος από την αστυνομία. Δεν κυκλοφορεί κανείς. Τεχνολογία υπάρχει και είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με τους γονείς μας και τους δικούς μας ανθρώπους. Όλα είναι καλά, κάνουμε όλοι υπομονή και μαζί αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Επί πλέον επικοινωνούμε συνεχώς με τον Πρύτανη και την υπεύθυνη των Δημοσίων Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων»..
«Είναι δύσκολα αλλά δεν υπάρχει πανικός»
Η Άρτεμις Μιχάλα είναι από τη Νέα Ερυθραία, σπουδάζει στα Ιωάννινα και ακολούθησε το 6μηνο πρόγραμμα Erasmus στη Βαρκελώνη: «Συγκατοικώ με τη Ματίνα, έχουμε καλή παρέα, μελετάμε και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με όλους τους Έλληνες που είναι εδώ στη Βαρκελώνη αλλά και σε άλλες πόλεις. Εντάξει μπορεί κάποιοι που είναι μόνοι τους στο σπίτι να νιώθουν μεγαλύτερη ανασφάλεια αλλά πλέον μιλάμε συνέχεια μεταξύ μας και υπάρχει και ψυχολογική υποστήριξη. Είναι δύσκολα για όλους. Κι εδώ στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις, υπάρχει μεγάλος περιορισμός αλλά αισθανόμαστε μεγάλη ασφάλεια».
«Υπάρχουν και "ξένα" παιδιά στα Γιάννενα»
Οπως είπε στο ethnos.gr ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Aλμπάνης, από τα 20 παιδιά του πανεπιστημίου που βρέθηκαν στην Ισπανία μόνο τα δύο γύρισαν: «Στείλαμε εγκαίρως ενημέρωση στα παιδιά εάν θέλουν να γυρίσουν. Υπήρχε επικοινωνία. Το πρόγραμμα αυτό είναι εξάμηνο και θα διαρκούσε κανονικά μέχρι τον Ιούνιο. Δεν ξέρω ακόμα αν θα χαθεί το εξάμηνο. Αυτό θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Απ΄ότι γνωρίζω θα υπάρχει αποζημίωση για τα έξοδα. Είμαστε σε επικοινωνία με τα παιδιά και τους γονείς. Επίσης με προβληματίζει το τι θα γίνει και με τα παιδιά που φιλοξενούμε εμείς στην Ελλάδα. Τους έχουμε ενημερώσει εάν θέλουν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Βέβαια πολλά έχουν φύγει. Ηταν 150 και έχουν μείνει 60».
«Σε επικοινωνία με το ΥΠΕΞ»
Η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του πανεπιστημίου στα Ιωάννινα Πηνελόπη Γκέκα είπε: «Είχαμε παιδιά στην Ισπανία και από 10/3 στείλαμε ενημερώσεις για πιθανό κλείσιμο των συνόρων. Δεν πανικοβαλλόμαστε. Τα παιδιά μιλούν και με τους γονείς τους. Αισθάνονται καλά, έχουν ασφάλεια και επέλεξαν να μείνουν. Βρισκόμαστε σε επικοινωνία και με το Υπουργείο Εξωτερικών και με την Πρεσβεία μας. Μιλάμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα. Επίσης έχουμε και μερικά παιδιά στην Ιταλία. Επέλεξαν να μείνουν εκεί, ακολουθούν τα μέτρα ασφαλείας. Κάθε γονιός θέλει το παιδί τους στο πλευρό του. Είμαι και εγώ μάνα και ξέρω αλλά ελέγχουμε την κατάσταση και τα παιδιά μας ειναι απόλυτα ασφαλή».
Νεκρός βατραχάνθρωπος στη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών κατά τη διάρκεια άσκησης
Η κακοκαιρία Bora φέρνει καταιγίδες: Τι περιμένουμε τις επόμενες ώρες - Οι προγνώσεις Μαρουσάκη
Πρωτοφανές περιστατικό: Φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χάκαρε το σύστημα προκειμένου να πάρει πτυχίο
Μαθητές του 17ου Δημοτικού Καλλιθέας ενώνουν τις φωνές τους για τις γυναικοκτονίες - «Τραγουδάμε δίχως φόβο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr