Κορονοϊός: Η τηλεργασία στη ζωή μας - Τι λένε στο ethnos.gr αυτοί που δουλεύουν από το σπίτι
Χαμηλά τα ποσοστά της Ελλάδας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Αυτό που έκαναν τα capital controls για το πλαστικό χρήμα θα κάνει και ο κορονοϊός για την εργασία από το σπίτι». Με αυτά τα λόγια περιγράφουν πολλοί τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας μόλις περάσει οριστικά η πανδημία του Covid-19 και επιστρέψουν οι κανονικοί ρυθμοί.
Η απόλυτη ανάγκη των ημερών να δουλέψουν από το σπίτι όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι για να αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορονοϊού, έφερε στο προσκήνιο τον όρο «τηλεργασία», o οποίος στην Ελλάδα κάνει ακόμα βρεφικά βήματα αν και είναι αρκετά διαδεδομένος στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των Ελλήνων που εργάζονται από το σπίτι είναι μόλις 2%, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 5,2%. Οι μόνες χώρες που εμφανίζουν χαμηλότερα ποσοστά από την Ελλάδα είναι η Κροατία, η Κύπρος, η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά τηλεργασίας, η δουλειά από το σπίτι απέχει πολύ από το να είναι η κυρίαρχη τάση. Ωστόσο, στην Ολλανδία, στη Φινλανδία, στο Λουξεμβούργο και στην Αυστρία πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού δουλεύει από απόσταση.
Μεγάλη ευελιξία
Όπως λένε όσοι δουλεύουν από το σπίτι, η τηλεργασία τους δίνει μεγαλύτερη ευελιξία. Η Μαριλού Τζεμπελίκου, η οποία εργάζεται στην εταιρία αποδελτίωσης και παρακολούθησης ΜΜΕ, Innews, επισημαίνει στο ethnos.gr ότι «εργάζομαι από το σπίτι ή εξ αποστάσεως -όταν είμαι στο εξωτερικό ή σε διακοπές- κατά καιρούς εδώ και 15 χρόνια και συστηματικά τα τελευταία επτά χρόνια. Προτιμώ αυτή την ευελιξία γιατί όταν χρειάζομαι συγκέντρωση και ησυχία, έχω την πολυτέλεια να εργάζομαι από την άνεση του χώρου μου, ενώ για τις συναντήσεις ή για να δω τους συναδέλφους μου, πηγαίνω στο γραφείο. Η εταιρία έχει εφαρμόσει την τηλε-εργασία και έχει αναπτύξει προηγμένες πλατφόρμες και ειδικές εφαρμογές. Επομένως, τώρα που οι εργαζόμενοι αποφεύγουν τις μετακινήσεις, δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα και όλα λειτουργούν όπως πάντα. Πλέον οι 40 από τους 50 συναδέλφους μου εργάζονται από το σπίτι τους».
Από την πλευρά του ο συνιδρυτής της εταιρίας software για ιδιοκτήτες ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης Syncbnb, Αλέξανδρος Καραβίτης, λέει στο ethnos.gr ότι «ενθαρρύνουμε την εργασία από απόσταση μια ή δύο φορές την εβδομάδα έτσι ώστε να μάθουν όλοι να δουλεύουν από το σπίτι. Αυτό δεν σημαίνει ότι το εφαρμόζουμε πλήρως. Από τους 17 εργαζόμενους μας, οι οκτώ με δέκα είναι στο γραφείο. Το σκεπτικό μας είναι ότι όσο μεγαλώνουμε όλο και περισσότερο θα έχουμε στελέχη που ζουν σε άλλες χώρες και δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε μια εταιρία δύο ταχυτήτων, όσων είναι εδώ και όσων είναι έξω. Η δουλειά από το σπίτι μας βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση».
Υπέρ και κατά
Ο κ. Καραβίτης λέει ότι ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της δουλειάς από το σπίτι είναι ότι ο εργαζόμενος γλιτώνει το χρόνο που σπαταλά για να πάει και να επιστρέψει από το γραφείο. «Αυτό το χρόνο μπορείς να τον αφιερώσεις σε κάτι πιο ενδιαφέρον. Επίσης μπορώ να επιλέξω μές στην ημέρα πότε θέλω να απομονωθώ και πότε να επικοινωνήσω με τους συναδέλφους. Στο γραφειο δεν θα μπορούσα να το κάνω. Αυτό που πρέπει να προσέξει κάποιος είναι να μη μειωθεί η απόδοση του σε σχέση με την απόδοση του στο γραφείο» τονίζει και εξηγεί ότι παρά τα πλεονεκτήματα της η τηλεργασία δεν είναι για όλους. «Υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν μπορούν να οργανώσουν σωστά το χρόνο τους και μπαίνουν σε καλούπι μόνο όταν βρίσκονται στο εταιρικό περιβάλλον. Αν δουλεύουν από το σπίτι δεν θα είναι αποτελεσματικοί. Από την άλλη, υπαρχουν άνθρωποι που απορροφούνται τόσο από τη δουλειά στο σπίτι, που ξεχνούν να κάνουν διάλειμμα ή να ξεκουραστούν με αποτέλεσμα να κάνουν κακό στην υγεία τους. Όταν αυτοί δουλεύουν στο γραφείο αντιλαμβάνονται ότι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσουν και να γυρίσουν στο σπίτι τους».
Ερωτηματικά για τους μισθούς
Αυτό που φοβούνται πολλοί είναι ότι αν ο εργαζόμενος δουλέψει από το σπίτι θα χάσει μέρος του μισθού του. Ο κος Καραβίτης απαντά ότι η σκέψη του φαίνεται εξωφρενική και εξηγεί ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς. Όχι το πόσες ώρες μένει κάποιος στο γραφείο. Επίσης, ο εργαζόμενος από το σπίτι κάνει οικονομία στον εργοδότη του, ο οποίος πληρώνει λιγότερα έξοδα για ρεύμα, τηλέφωνο κλπ».
Από την πλευρά της, η κα Τζεμπελίκου καταλήγει: «Η ευελιξία σε κάθε πτυχή της εργασίας είναι σημαντική, ούτως ώστε εργοδότες και εργαζόμενοι να προσαρμόζονται καλύτερα σε ό,τι συμβαίνει. Μόνο όσοι δεν είναι ευέλικτοι δυσκολεύονται να επιβιώσουν στο σύγχρονο περιβάλλον και να αντιμετωπίσουν προκλήσεις, όπως π.χ. η τωρινή επιτακτική ανάγκη για τηλεργασία λόγω κορονοϊού».
Σενάριο από Euronews για τη συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν: Χτυπήθηκε από πύραυλο; Οι μαρτυρίες επιζώντων
Έρχεται και νέα έξαρση της κακοκαιρίας: Επιμένει η βαρυχειμωνιά όλη την εβδομάδα - Χιόνια, βροχές και κρύο
Τι είναι το διζωνικό σύστημα που θα αντικαταστήσει το νυχτερινό ρεύμα - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές
Σοκάρουν οι νέες αποκαλύψεις στην υπόθεση της Μπλείκ Λάιβλι: Ο Τζάστιν Μπαλντόνι της δάγκωνε το χείλος στο γύρισμα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr