Πουλικάκος: «Άγνωστο γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά ή βαριά από τον κορονοϊό»
Ο καθηγητής Ογκολογίας του πανεπιστημίου Mount Sinai της Νέας Υόρκης και βιολόγος, μιλά για το DNA και τον κορονοϊό καθώς και για την κατάσταση στις ΗΠΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά ┋
Για την κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Υόρκη και στις ΗΠΑ εξαιτίας του κορονοϊού μίλησε στην εκπομπή Open Ελλάδα ο καθηγητής Ογκολογίας του πανεπιστημίου Mount Sinai Πουλίκος Πουλικάκος.
Επιπλέον αναφέρθηκε στους λόγους που δεν είναι κατανοητή η αντίδραση του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα πρόσθεσε πως εάν δεν υπάρξει προσοχή οι χώροι όπου συγκεντρώνεται υγειονομικό προσωπικό μπορεί να μετατραπούν σε «υγειονομική βόμβα».
Το σύστημα υγείας στις ΗΠΑ έπασχε και πριν τον κορονοϊό
«Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη δεν είναι καλή. Γενικότερα το σύστημα υγείας τόσο στη Νέα Υόρκη όσο και σε ολόκληρη τη χώρα έπασχε ούτως ή άλλως ακόμα και πριν τον κορονοϊό. Μάλιστα υπήρχαν εκτεταμένες περικοπές και το σύστημα λειτουργούσε κοντά στις δυνατότητές του. Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι λιγότερες τώρα από τι ήταν πριν δέκα χρόνια» ανέφερε ο καθηγητής ογκολογίας.
Δεν είναι κατανοητή η αντίδραση του ιού στο ανοσοποιητικό σύστημα
Κληθείς να απαντήσει στον χρόνο που χρειάζεται κάποιος που έχει υποβληθεί σε χημειοθεραπεία για να ανακτήσει ένα μέρος του ανοσοποιητικού του συστήματος είπε πως «δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία γι αυτό το θέμα. Θα έλεγα πως καλού κακού όσοι έχουν υποβληθεί σε χημειοθεραπείες ακόμα και στο παρελθόν να θεωρούν τους εαυτούς τους ως "ευπαθείς" και να τηρούν τους κανόνες προστασίας».
«Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό στην ευρύτερη κοινότητα γιατί ένα μικρό ποσοστό είτε νεότερων ανθρώπων είτε ανθρώπων χωρίς άλλα προβλήματα αρρωσταίνει βαριά όταν εκτίθεται στον ιό. Πιθανότατα αυτό συμβαίνει εξαιτίας της υπεραντίδρασης του ανοσοποιητικού συστήματος» συνέχισε ο καθηγητής ογκολογίας.
Πολύ σημαντική η προστασία του υγειονομικού προσωπικού
Σύμφωνα με τον κ. Πουλικάκο «είναι πολύ σημαντική η προστασία των υγειονομικού προσωπικού. Αν δεν προσέξουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα είναι πολύ πιθανόν να μεταδώσουν τον ιό και σε άλλους ασθενείς. Δηλαδή οι χώροι που συγκεντρώνεται το υγειονομικό προσωπικό μπορούν να γίνουν μία "υγειονομική βόμβα"».
Κληθείς να απαντήσει στο γιατί κάποιοι νοσούν ελαφριά και άλλοι βαριά και αν παίζει ρόλο η κληρονομικότητα είπε ότι «είναι πιθανό να φανεί ότι παίζει κάποιο μικρό ρόλο όπως και σε άλλες παθήσεις τέτοιου είδους. Πολλές φορές την αμηχανία μας απέναντι σε κάτι που δεν την καταλαβαίνουμε την αποδίδουμε σε κάποιες γενετικές διαφορές. Από τα λίγα που βλέπω χωρίς να είμαι ειδικός επί της πανδημίας η διαχείριση και η έκθεση ανθρώπων μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από πιθανές φυλετικές διαφορές είτε διαφορές γονιδιώματος» κατέληξε ο Πουλίκος Πουλικάκος.
Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
«Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr