Fashion & Design|06.09.2022 17:00

Κινέζοι αρχιτέκτονες κατασκεύασαν πολιτιστικό κέντρο που θυμίζει πίνακα ασιατικής ζωγραφικής

Μαίρη Τσίνου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Οι πινελιές με μελάνι των παραδοσιακών κινεζικών πινάκων επηρεάζουν τις ρευστές μορφές του συγκροτήματος που σχεδίασε το αρχιτεκτονικό γραφείο Wutopia Lab για έναν κατασκευαστή στο Qinhuangdao. Το αρχιτεκτονικό γραφείο της Σαγκάης με επικεφαλής τον αρχιτέκτονα Yu Ting σχεδίασε το Μουσείο Τέχνης Monologue για την εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Sino-Ocean Group με έδρα το Πεκίνο.

Το συγκρότημα βρίσκεται στο κέντρο ενός πάρκου στο θέρετρο Seatopia στην περιοχή Beidaihe και περιλαμβάνει μια γκαλερί τέχνης, ένα στούντιο χορού, μια αίθουσα γιόγκα και ένα θέατρο. Το όνομα του μουσείου παραπέμπει στο ρόλο του ως ένα ήσυχο νησί μέσα στην πολυσύχναστη οικιστική περιοχή.

Οι διάφοροι προγραμματικοί χώροι εντός του πολιτιστικού κέντρου των 1.300 τετραγωνικών μέτρων είναι διατεταγμένοι ως μια αλληλουχία ανεξάρτητων στοιχείων που συνδέονται μεταξύ τους με απαλά καμπυλωτούς τοίχους και διαδρόμους.

«Το Monologue Art Museum είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος», αναφέρει ο Ting. «Επιτρέπει σε διαφορετικούς ανθρώπους να βρίσκονται ταυτόχρονα σε διαφορετικούς χώρους, αλλά κάποιος μπορεί να είναι μόνος του με καλλιτεχνικό τρόπο». Το συνολικό σχέδιο μοιάζει με τρίγωνο με καμπύλες άκρες. Οι τέσσερις κύριες λειτουργικές ζώνες περικλείονται μέσα σε έναν εξωτερικό τοίχο που περιβάλλει επίσης μια μαύρη ανακλαστική πισίνα.

Ο Ting περιέγραψε τον τοίχο που συνδέει τους διαφορετικούς χώρους ως «μια μεταβαλλόμενη γραμμή μελανιού» που θυμίζει τις πινελιές που χρησιμοποιούνται στην κινεζική ζωγραφική. Ακριβώς όπως οι πινελιές, η περίμετρος του μουσείου ποικίλλει σε πάχος κατά μήκος του, με στενότερες περιοχές να σχηματίζουν διαδρόμους που διευρύνονται για να φιλοξενήσουν χώρους όπως μια γκαλερί και μια αίθουσα τελετών.

Ο αρχιτέκτονας σημείωσε ότι η διάταξη του μουσείου μοιάζει με «μια χειρόγραφη περγαμηνή που ξεδιπλώνεται αργά» και ξεκινά με ένα μικρό, κυκλικό αμφιθέατρο. Το αμφιθέατρο πολλαπλών χρήσεων λειτουργεί ως φουαγιέ και χώρος παραστάσεων, με μια κυκλική σκηνή τοποθετημένη κάτω από έναν καμπυλωτό φεγγίτη που επιτρέπει στο φως της ημέρας να φωτίζει το εσωτερικό.

Ένας διάδρομος με εσωτερική επένδυση από τζάμια προσφέρει θέα στο κεντρικό υδάτινο στοιχείο στη διαδρομή προς την αίθουσα γιόγκα. Η αίθουσα γιόγκα στεγάζεται σε έναν κυλινδρικό όγκο με διώροφη γυάλινη πρόσοψη που αλλάζει χρώμα σταδιακά σε όλο το ύψος της.

Η Ting θεώρησε σημαντικό να εισαγάγει αυτό το πολύχρωμο στοιχείο για να ζωντανέψει το κατά τα άλλα μονόχρωμο σχέδιο. Η δομή περιλαμβάνει έναν χώρο γιόγκα τοποθετημένο στο επίπεδο του νερού και έναν χώρο που λειτουργεί ως αποδυτήρια από πάνω. Το ορθογώνιο στούντιο χορού έχει σχεδιαστεί ως κουτί με ημιδιαφανείς γυάλινους τοίχους που επιτρέπουν στο φως της ημέρας να φωτίζει φυσικά το εσωτερικό, ενώ φιλτράρεται η εξωτερική θέα για να περιοριστούν οι αντιπερισπασμοί.

Ένας τοίχος με καθρέφτη κατά μήκος της μιας πλευράς της αίθουσας διδασκαλίας κρύβει ένα φουαγιέ εισόδου και μια ελικοειδή σκάλα που οδηγεί σε έναν ημιώροφο χώρο για αποδυτήρια.

Η ρηχή ανακλαστική πισίνα στο κέντρο του συγκροτήματος ενσωματώνει ένα κανάλι , το οποίο εκβάλλει από ένα σιντριβάνι προς το κέντρο της αυλής. Στη συνέχεια, το νερό κάνει σπείρες και στροφές πριν εξαφανιστεί κάτω από την αίθουσα γιόγκα και πάρει το δρόμο του προς την Κίτρινη Θάλασσα.

Έξι δέντρα που ξεπροβάλλουν από το νερό δίπλα στο στούντιο χορού παραπέμπουν σε έναν πίνακα τοπίου με τίτλο «Έξι κύριοι» του καλλιτέχνη της δυναστείας Γιουάν Ni Zan, του οποίου ο Ting είναι θαυμαστής.

Μέρος του εξωτερικού τοίχου του συγκροτήματος αποτελείται από διάτρητα τούβλα από σκυρόδεμα τοποθετημένα σε ένα αρθρωτό μοτίβο που επιτρέπει στο φως να διεισδύσει. Ο Ting ονόμασε την περιμετρική επιφάνεια «τοίχο λουλουδιών» και ανέφερε ότι μοιάζει με το μοτίβο που δημιουργείται από ένα πινέλο καθώς στεγνώνει το μελάνι πάνω του.

Ο Yu Ting ίδρυσε το Wutopia Lab το 2013 μαζί με τον Min Erni. Τα προηγούμενα έργα της εταιρείας περιλαμβάνουν έναν ξενώνα κοντά στο Suzhou με δωμάτια που μοιάζουν να αιωρούνται και ένα περίπτερο σε σχήμα σύννεφου κοντά στη Σαγκάη που σχεδιάστηκε για να μοιάζει με λιωμένη σοκολάτα.

Με πληροφορίες από dezeen.com

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ασίαζωγραφικήειδήσεις τώραμουσείοαρχιτεκτονική