Fashion & Design|17.06.2024 06:25

ECLEDE: Διεθνής διάκριση για τις εντυπωσιακές υπόσκαφες βίλες Atlas & Pleione στη Λευκάδα

Μαίρη Τσίνου

Χτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου ακριβώς πάνω από τον κόλπο και το λιμάνι των Συβότων στη Λευκάδα, η βίλα Pleione αποπνέει στυλ και σαγηνεύει με την πρώτη ματιά. Η «δίδυμη» αδελφή της βίλας Pleione, η βίλα Atlas, βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον λόφο. Με κομψούς εσωτερικούς χώρους και μια μεγάλη βεράντα με μαγευτική θέα στο Ιόνιο, η βίλα Atlas είναι η ιδανική επιλογή για όσους αποζητούν μια μοναδική αίσθηση της ιδιωτικότητας.

Η μοναδικότητα του υπόσκαφου αυτού ακινήτου ενσαρκώνει την επιθυμία της ECLEDE  και του ιδρυτή της, Βασίλη Σιαφαρίκα, για έργα που εκπέμπουν αυθεντικότητα και προσωπικό χαρακτήρα σε όλα τα στάδια υλοποίησής τους.  Η εταιρεία αναδείχθηκε ως πρωτοπόρος στον τομέα του design, που αξιοποιεί καινοτόμες τεχνικές και βιώσιμες πρακτικές με θετικό περιβαλλοντικό πρόσημο και της απονεμήθηκαν δύο βραβεία - αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού σχεδιασμού- στον διεθνή διαγωνισμό Α' Design Award and Competition.

Ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός των βιλών, οι αυστηρές αρχιτεκτονικές γραμμές, οι πράσινες στέγες και τα μεγάλα παράθυρα συνδυάζουν άψογα τη λειτουργικότητα, την πολυτέλεια και τη βιωσιμότητα. H ECLEDE, από το 2013 επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κτιρίων με υψηλή ενεργειακή απόδοση, προωθώντας παράλληλα τη σύνδεση με τη φύση μέσω καινοτόμου και υψηλού επιπέδου σχεδιασμού. Με έμφαση σε μοναδικά, ελάχιστα παρεμβατικά και ολιστικά σχέδια, η Eclede είναι μια κορυφαία εταιρεία δημιουργίας πολυτελών κατοικιών, με απόλυτη εξειδίκευση στην αρχιτεκτονική που εναρμονίζεται άψογα με το φυσικό περιβάλλον.

Ο Βασίλης Σιαφαρίκας μίλησε στο ethnos.gr για τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, τη σημασία της διεθνούς διάκρισης που έλαβε αλλά και το μέλλον της βιώσιμης κατασκευής στην Ελλάδα.

Ποια ήταν η κύρια έμπνευση πίσω από την κατασκευή πολυτελών κατοικιών με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα;

Παρακολουθώντας επί σειρά ετών την κλιματική αλλαγή αλλά και την μεγάλη εναλλαγή των ισορροπιών στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως, ήταν βέβαιο εδώ και χρόνια ότι ο σχεδιασμός και η κατασκευή κατοικιών με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα θα γίνει μία από τις αναγκαιότητες των επόμενων ετών. Πολλοί αρχιτέκτονες και κατασκευαστές στο εξωτερικό έχουν εδώ και χρόνια δώσει βαρύτητα σε αυτή την αλλαγή και τα τελυταία χρόνια ήρθε και στη χώρα μας.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε στην κατασκευή τους;

Μεγάλη πρόκληση είναι το κόστος μιας και ακόμα οι επιλογές των κατάλληλων υλικών δεν είναι πολλές - κατι που τα καθιστά δυσεύρετα και ακριβά- όπως και οι συνοδευτικές πιστοποιήσεις των υλικών που είναι πολυ δύσκολο να βρεθούν ακόμη και σε Ευρωπαικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα του ενεργειακού μοντέλου των κατοικιών αυτών, πρέπει να είναι συγκεκριμένων προδιαγραφών και αυτό θέλει εκτός από πολύ καλή μελέτη και σχεδιασμό, εξίσου καλή, εξειδικευμένη και σχολαστική κατασκευή. Είναι συνδυασμός γνώσης και εμπειρίας ο σχεδιασμός και η σωστή υλοποίηση.

Ποιες είναι οι αντιδράσεις των πελατών σας στις βιώσιμες λύσεις και τον οικολογικό σχεδιασμό που προσφέρετε;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η πολυτέλεια αυτή τη στιγμή στις κατοικίες είναι η απόκτηση μίας πράσινης κατοικίας, με χαμηλό ενεργαικό αποτύπωμα, φιλική στο περιβάλλον, με πιστοποιημένα και "φιλικά" προς τον άνθρωπο υλικά, με σωστή κυκλοφορία αέρα εντός της οικίας, γενικά μία κατοικία που να αποτελεί ένα άρτιο και υγιές περιβάλλον διαβίωσης. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα για τους πελάτες, το οποίο είναι και ζωτικής σημασίας από οικονομικής πλευράς, είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινότητα.

Πώς επηρεάζει ο σχεδιασμός με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα το κόστος κατασκευής και τη μακροπρόθεσμη αξία των ακινήτων;

Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό η Ευρωπαική Ένωση έχει ψηφίσει νόμους όπου εισάγει την έννοια της ενεργειακής πιστοποιήσης στις νέες κατοικίες, ειδικά στις αστικές ζώνες και απαιτεί την ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχουσών αστικών κατοικιών προσφέροντας οικονομική ενίσχυση., Είναι μία αρχή αλλά υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη. Είναι βέβαιο ότι τα σπίτια του μέλλοντος που θα έχουν μεγάλη αξία, θα είναι τα σπίτια εκείνα που θα έχουν ενεργειακές πιστοποιήσεις, υψηλές ενεργειακές κλάσεις και χαμηλές ενεργειακές καταναλώσεις. Όσο αυτό ενισχύεται οικονομικά από τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαική Ένωση τόσο θα μειώνεται το κόστος για τους ιδιώτες και τους κατασκευαστές, οπότε όλο και περισσότερο αυτό που τώρα θεωρείται πολυτέλεια θα φτάνει σιγά σιγά σε όλον τον κόσμο. Είναι δικαίωμα όλων.

Ποια ήταν η διαδικασία για να κερδίσετε δύο παγκόσμια βραβεία, αρχιτεκτονικού και κατασκευαστικού σχεδιασμού και υλοποίησης όπως και πράσινου έργου και βιωσιμότητας. Τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση για την εταιρεία σας;

Μεγάλη αναγνώριση για όλους εμάς που συμμετείχαμε στο συγκεκριμένο project αλλά και ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τα επόμενα projects. Το να αναγνωρίζεται η δουλειά η δική σου και των συνεργατών σου είναι μία τεράστια ηθική επιβράβευση. Δείχνει ότι η έμπνευση, η υλοποίηση και η συνεργασία απέφεραν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που αναγνωρίζεται παγκοσμίως. Και σίγουρα μία βράβευση αποτελεί εφαλτήριο για έναν καλύτερο και πολλά υποσχόμενο επόμενο σχεδιασμό και μία ακόμη πιο απαιτητική επόμενη υλοποίηση.

Ποιες είναι οι φιλοδοξίες σας για το μέλλον της εταιρείας σας και ποιες καινοτομίες σχεδιάζετε να εισάγετε;

Είναι βέβαιο ότι ο δρόμος του σχεδιασμού και κατασκευής πολυτελών πράσινων και βιώσιμων κατοικιών είναι η βασική οδική αρτηρία για την ECLEDE - Eclectic Developments. Θεωρώ ότι όλα τα νέα οικιστικά κτίρια θα πρέπει να υλοποιούνται από έμπειρους αρχιτέκτονες, πολιτικούς και μηχανολόγους μηχανικούς και να συνοδεύονται από πιστοποιήσεις τύπου LEED, BREEAM, WELL και άλλα, ώστε οι πελάτες να έχουν μία ισχυρή πιστοποίηση για τα ακίνητα που αγοράζουν.

Πώς βλέπετε την ανάπτυξη της βιώσιμης κατασκευής στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια;

Η Ελλάδα έχει δώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη βαρύτητα στον τομέα των αναεώσιμων πηγών ενέργειας σε πρωτογενές επίπεδο. Επίσης βλέπουμε και μία καλή αρχή από διάφορες κατασκευαστικές εταιρίες στο σχεδιασμό και υλοποίηση πιστοποιημένων πράσινων κτιρίων γραφείων στην Αθήνα. Νομίζω ήρθε η ώρα να δοθεί η κατάλληλη προσοχή αλλά και η κατάλληλη οικονομική ενίσχυση στους κατασκευαστές οικιστικών έργων ώστε να κατασκευαστούν ή να μετατραπούν αστικά οικιστικά ακίνητα σε πράσινα και βιώσιμα εκσυγχρονισμένα ακίνητα, άρτια ενεργειακά για τους ενοίκους/μόνιμους κατοίκους που διαβιώνουν μέσα σε αυτά και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στη μεταβολή του ενεργειακού αποτυπώματος αλλά και στην εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων για κάθε ιδιώτη.

αρχιτεκτονικήβραβείοdesignβίλαβιώσιμη ανάπτυξηειδήσεις τώραΛευκάδα