Fashion & Design|14.07.2024 22:50

Stan Smith: Ο εμβληματικός αθλητής πίσω από το εξίσου εμβληματικό παπούτσι

Newsroom

Στο άκουσμα του ονοματεπώνυμού Stan Smith καταλαβαίνει κανείς κάτι διαφορετικό ανάλογα με την ηλικία του. Οι νεότεροι σκέφτονται το εμβληματικό παπούτσι της Adidas, οι γηραιότεροι πάλι τον θρυλικό Αμερικανό τενίστα από τον οποίο πήρε το όνομα του.

«Ο κόσμος συχνά εκπλήσσεται που κάποιος άνθρωπος συνδέεται με την ονομασία του παπουτσιού» λέει γελώντας ο  77χρονος σήμερα Stan Smith.

«Είναι διασκεδαστικό το να βλέπεις τις αντιδράσεις του κόσμου μόλις ανακαλύπτει ότι υπάρχει κάποιος τενίστας με το όνομα Stan Smith», συμπληρώνει.

 «Ποιος είναι ο Stan Smith;»

Είναι εξαιρετικά σπάνιο για κάποιον να γίνει είδωλο σε έναν τομέα πόσο μάλλον σε δύο. «Ούτε ο Τζόρνταν δεν έχει το πρόσωπό του τυπωμένο σε αθλητικό παπούτσι», παρατηρεί η αθλητικογράφος Cari Champion στο ντοκιμαντέρ «Ποιος είναι ο Stan Smith;», το οποίο εξερευνά την αξιοσημείωτη ζωή του κατόχου δύο τίτλων Gand Slam, ακτιβιστή και ειδώλου της μόδας Stan Smith.

«Υπάρχει κάτι πολύ διακριτικό και ανθρώπινο στον Smith», λέει στο CNN ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Danny Lee, που έχει βραβευτεί με δυο Emmy. «Ποτέ νομίζω, δεν προσπάθησε να γίνει είδωλο. Έγινε οργανικά μέσα από την κουλτούρα», πρόσθεσε. 

Το ντοκιμαντέρ εξερευνά τις ταπεινή καταγωγή του Stan Smith από μία εργατική γειτονιά στη Πασαντίνα της Καλιφόρνια. Παράλληλα, επικεντρώνεται στη στενή του φιλία με τον Arthur Ashe, τον πρώτο μαύρο τενίστα που κλήθηκε στην Εθνική Τένις των ΗΠΑ και τον μοναδικό ακόμα και σήμερα, που έχει κερδίσει τίτλο στα μονά του Γουίμπλεντον, στο US Open και το Αstralian Open.

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με την Adidas 

Στη διάρκεια του French Οpen το1972 ο γιος του ιδρυτή της γερμανικής εταιρείας αθλητικών ζήτησε να έχει μια μεταμεσονύκτια συνάντηση με τον Smith και τον ατζέντη του.

Το παπούτσι είχε ήδη κυκλοφορήσει στην ευρωπαϊκή αγορά με το όνομα του Γάλλου τενίστα Robert Haillet. Η Adidas ήθελε να επεκταθεί στις ΗΠΑ και είδε στον Smith, που πρόσφατα είχε κερδίσει το US Open, το κατάλληλο πρόσωπο.

«Το παπούτσι για 6-7 χρόνια είχε το όνομα του Haillet. Μετά ήθελαν να επεκταθούν στην αγορά των ΗΠΑ, οπότε μου ζήτησαν να εμπλακώ. Ήμουν ο νούμερο ένα τενίστας στον κόσμο εκείνη την εποχή και Αμερικανός, οπότε έβαλαν τη φωτογραφία μου στη γλώσσα και κράτησαν τον Haillet στο πλάι», θυμάται ο Smith,

«Βγήκαν διάφορες εκδόσεις ώσπου μετά από  4-5 χρόνια έβγαλαν το όνομα Haillet από το παπούτσι. Και τα υπόλοιπα είναι ιστορία», συμπληρώνει.

Στα τέλη της δεκαετίας του 70 με αρχές του 1980 κι ενώ ο Stan Smith πλέον βρισκόταν στη Δύση της καριέρας του η δημοτικότητα του παπουτσιού άρχισε να εκτοξεύεται.

Νεαροί ποδοσφαιρόφιλοι, που μιμούνταν τον David Bowie τα φορούσαν στις κερκίδες των γηπέδων.  Τη δεκαετία του 80 το χιπ χοπ συγκρότημα Beastie Boys κυκλοφόρησε από κοινού με τον RUN-D.M.C.’s το single «My Adidas» εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα των Stan Smith και στην χιπ χοπ κουλτούρα. «Κάθε κοινότητα αγκάλιασε αυτό το παπούτσι», παρατήρησε o Pharell Williams που έχει επιμεληθεί πιο πρόσφατα γραμμή των Stan Smith.