Από τον Brad Pitt μέχρι τον Lil Nas X όλο και περισσότεροι celebrities φορούν φούστες - Η νέα τάση στη μόδα που κερδίζει έδαφος
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Όταν ο Μπραντ Πιτ (Brad Pitt) εμφανίστηκε στην πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Bullet Train» τον Ιούλιο, το χαλαρό ντύσιμό του έγινε παντού πρωτοσέλιδο - ή τουλάχιστον ένα μέρος του. Ο ηθοποιός, ο οποίος είναι γνωστός για τους εξαιρετικά αρρενωπούς ρόλους του σε ταινίες όπως το «Fight Club» και το «Once Upon a Time in Hollywood», ολοκλήρωσε το ροζ-καφέ σύνολό του με ένα εντυπωσιακό twist: μια φούστα.
«Δεν ξέρω!» δήλωσε αργότερα ο Pitt στο περιοδικό Variety για την έμπνευση πίσω από την ενδυματολογική του επιλογή. «Όλοι θα πεθάνουμε, οπότε ας τα κάνουμε άνω κάτω», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Pitt είναι ένας ακόμη διάσημος σε μια από celebrities που πρόσφατα φωτογραφήθηκαν φορώντας gender neutral φούστες, από την πλισέ midi του Oscar Isaac στην πρεμιέρα του «Moon Knight» μέχρι τη μεταλλική ροζ μίνι φούστα του Lil Nas X. Ο ηθοποιός Billy Porter, ο πρωταγωνιστής του «Schitt's Creek» Dan Levy, ο μπασκετμπολίστας Russell Westbrook και ο ράπερ A$AP Rocky έχουν επίσης υιοθετήσει την τάση.
Εκτός του Hollywood, το φαινόμενο κερδίζει έδαφος εδώ και χρόνια, σύμφωνα με τον Carl R. Friend, τον διαχειριστή (και αυτοαποκαλούμενο "Master Barista") του The Skirt Cafe, ενός διαδικτυακού φόρουμ αφιερωμένου στις ανδρικές φούστες. Αν και πιστεύει ότι δίνεται «αδικαιολόγητη» προσοχή στις διασημότητες που φορούν φούστα, εντούτοις χαιρετίζει την αυξημένη προβολή.
«Είναι αυτό που είναι», δήλωσε ο Friend, του οποίου το ενδιαφέρον για τις φούστες χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980. «Και αν αυτό δημιουργεί μια αποδοχή της φούστας στους άντρες, τότε υποθέτω ότι είναι προς το καλύτερο».
Φουστανέλες, κιλτ και άλλα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNN, παρόλο που οι φούστες συνδέονται πλέον συνήθως με τα γυναικεία ρούχα, οι άνδρες τις φορούσαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι πτυχωτές φουστανέλες, για παράδειγμα, εντοπίζονται σε αρχαία ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα, ενώ πιο σύγχρονες εκδοχές τους φοριούνται έκτοτε σε βαλκανικές χώρες όπως η Αλβανία, η οποία τις θεωρεί εθνική ενδυμασία. Τα κιλτ παραμένουν βασικό στοιχείο εθνικής υπερηφάνειας για τη Σκωτία από τότε που έκαναν το ντεμπούτο τους τον 16ο αιώνα, αν και σήμερα συχνά προορίζονται για ειδικές περιστάσεις.
Σε πολλά μέρη του κόσμου, ωστόσο, τα ανδρικά ενδύματα που μοιάζουν με φούστες αποτελούν μέρος της καθημερινής γκαρνταρόμπας. Το σαρόνγκ, μια τυπικά ανοιχτόχρωμη φούστα με σχέδια, φοριέται από άνδρες σε πολιτισμούς σε όλη την Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τα νησιά του Ειρηνικού. Παραλλαγές του σαρόνγκ, όπως το «sulu», ένας τύπος ενδύματος που χρησιμοποιείται τόσο σε casual όσο και σε επίσημα περιβάλλοντα στα Φίτζι, και το «lungi», το οποίο φοριέται στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, παραμένουν δημοφιλή στυλ για άνδρες όλων των ηλικιών.
Ο αστέρας του ποδοσφαίρου Ντέιβιντ Μπέκαμ φωτογραφήθηκε φορώντας ένα σαρόνγκ με μοτίβο το 1998 (τότε τα μέσα ενημέρωσης το σχολίασαν περιπαικτικά, αν και αργότερα δήλωσε σε συνέντευξή του: «Αυτό είναι ένα πράγμα που δεν μετάνιωσα ποτέ, γιατί πίστευα ότι φαινόταν υπέροχο και θα το φορούσα ακόμα και τώρα»). Αλλά σε μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου, η μόδα απομακρύνθηκε από τα φαρδιά ανδρικά ρούχα κυρίως τον 18ο αιώνα, σύμφωνα με τον Friend.
«Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε κάτω από δικλείδες που προέρχονται από τη Βιομηχανική Επανάσταση - τα μακριά ενδύματα και τα μηχανήματα υψηλής ταχύτητας δεν συνδυάζονται τόσο καλά», είπε, ενώ επισήμανε επίσης τον αντίκτυπο της Γαλλικής Επανάστασης, η οποία είδε το γούστο της χώρας για τα ριχτά, φανταχτερά μπροκάρ υφάσματα να αποφεύγεται υπέρ των εθνικιστικών χρωμάτων και των πρακτικών, εφαρμοστών ενδυμάτων. «Η Γαλλική Επανάσταση ... είχε μια δραματική "αποβλάκωση" της ανδρικής ενδυμασίας σε σύγκριση, ας πούμε, με την Αναγέννηση», πρόσθεσε ο Friend.
Ένα νέο κύμα
Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις γύρω από το φύλο και την ταυτότητα έχουν οδηγήσει σε έναν διάλογο σχετικά με το τι σημαίνει να ντύνεσαι σαν άντρας. Η Gen Z και οι νεότεροι αστέρες της χιλιετίας, όπως ο Harry Styles και ο Lil Nas X, φέρνουν τακτικά στοιχεία θηλυκότητας στις ντουλάπες τους - και οι έμποροι λιανικής πώλησης το προσέχουν. Ηλεκτρονικά καταστήματα όπως τα ASOS, Mr Porter, Cettire και SSENSE είναι μεταξύ εκείνων που διαθέτουν πλέον ανδρικές φούστες, πολλές από τις οποίες θα ήταν δυσδιάκριτες από γυναικεία σχέδια, αν δεν υπήρχαν τα ανδρικά μοντέλα.
Στο TikTok, εν τω μεταξύ, το hashtag #boysinskirts έχει προβληθεί πάνω από 240 εκατομμύρια φορές, με τους άνδρες χρήστες να μοιράζονται τα ρούχα τους και τις συμβουλές στυλ.
Στο λογαριασμό του στο Instagram @theguyinaskirt, ο μπλόγκερ Shivam Bhardwaj μοιράζεται βίντεο και φωτογραφίες του με τον εαυτό του να φοράει φούστες - όλων των χρωμάτων και στυλ - με το κοινό του που αριθμεί πάνω από 22.000 άτομα. Ο ίδιος δήλωσε ότι ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής των μέσων ενημέρωσης γύρω από την τάση αυτή έχει επικεντρωθεί σε στρέιτ άνδρες σταρ, τα μέλη της LGBTQ κοινότητας φορούν εδώ και καιρό φούστες - και μάλιστα με αποτέλεσμα να έχουν εξοστρακιστεί.
Το 2020, η Αμερικανίδα παρουσιάστρια τοκ σόου Wendy Williams ζήτησε συγγνώμη αφού παρακάλεσε τους ομοφυλόφιλους άνδρες να «σταματήσουν να φορούν τις φούστες και τα τακούνια μας» στην εκπομπή της, ενώ φέτος, ένας ομοφυλόφιλος άνδρας με φούστα φέρεται να δέχθηκε επίθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού παρακολούθησε μια συναυλία του τραγουδιστή Yungblud - ενός καλλιτέχνη γνωστού για το gender-fluid στυλ του.
«Οι άνθρωποι δεν εξυμνούν τους άνδρες με φούστες όσο εξυμνούν τους ετεροφυλόφιλους δημιουργούς ή τις διασημότητες», δήλωσε ο Bhardwaj στο CNN. «Με στεναχωρεί λίγο το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν αναγνωρίζουν ότι οι άνδρες της (LGBTQ) κοινότητας φορούν φούστες εδώ και πολλές δεκαετίες και έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο στο να σπάσει αυτό το στερεότυπο».
Ο κόσμος της μόδας έχει επίσης συμβάλει στην κανονικοποίηση των ανδρικών φουστών, με σχεδιαστές όπως ο Dries Van Noten και ο Raf Simons να στέλνουν άνδρες στις πασαρέλες τους φορώντας τις τα τελευταία χρόνια. Ένα πλισέ γκρι κιλτ του Thom Browne (το προαναφερθέν σχέδιο φορέθηκε μεταξύ άλλων από τον Oscar Isaac, τον Dan Levy και τον πρωταγωνιστή του «Χόμπιτ» Lee Pace) έχει γίνει κάτι σαν το αγαπημένο των διασημοτήτων, με τον Αμερικανό σχεδιαστή να ανατρέπει την παραδοσιακή ανδρική ενδυμασία. «Οι φούστες ή οποιοδήποτε ρούχο δεν περιγράφει το φύλο σας», δήλωσε ο Bhardwaj. «Τα ρούχα φτιάχνονται για να εκφράσεις τα συναισθήματά σου στους ανθρώπους», σημείωσε
Σταδιακή αποδοχή
Ο Friend, ο οποίος είναι παντρεμένος με γυναίκα, ελπίζει επίσης να καταρρίψει την ιδέα ότι οι φούστες συνδέονται με συγκεκριμένες ταυτότητες φύλου ή σεξουαλικούς προσανατολισμούς, λέγοντας ότι «πολλοί άνθρωποι κάνουν λανθασμένες υποθέσεις σχετικά με αυτό». Οι χρήστες του Skirt Cafe σχηματίζουν «μια κοινότητα που δεν είναι πρόθυμη να παραιτηθεί ή να απαρνηθεί τον ανδρισμό μας» επειδή απλώς φοράμε φούστες, πρόσθεσε.
Τα μέλη του διαδικτυακού φόρουμ τείνουν προς πιο βασικές φούστες, εξήγησε ο Friend, με τα τζιν και τα πιο κοντά στυλ να είναι από τα πιο δημοφιλή. Οι χρήστες μοιράζονται επίσης συμβουλές styling και τα αγαπημένα τους νέα ευρήματα, ενώ ο ιστότοπος φιλοξενεί επίσης μια λίστα με μάρκες φούστας φιλικές προς τους άνδρες. Πρόσφατες συστάσεις έχουν συμπεριλάβει χειμερινές φούστες με επένδυση fleece από την εταιρεία The Mouse Works και ένα κιλτ από τη σκωτσέζικη εταιρεία ρούχων εργασίας Blaklader: ένα μαύρο, βαμβακερό σχέδιο που διαθέτει κάθε είδους τσέπες για σφυριά, κατσαβίδια και άλλα εργαλεία.
Παρ' όλα αυτά, το στίγμα του φύλου καθιστά τη χρήση φούστας σε δημόσιο χώρο μια τρομακτική επιλογή για πολλούς άνδρες, και όσοι το κάνουν παραμένουν μειοψηφία. Ο Friend εντυπωσιάστηκε για πρώτη φορά από τα συγκεκριμένα ενδύματα στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν είδε έναν άνδρα σε ένα τρένο να φοράει μια μακριά λευκή φούστα. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, αισθανόταν διστακτικός στο να ενσωματώσει τις φούστες στην καθημερινή του γκαρνταρόμπα, λόγω της εργασίας του σε μια «θέση με υψηλή προβολή απέναντι σε πελάτες». Τελικά το τόλμησε το 2002, όταν έφτιαξε τη δική του μίνι φούστα από μερικά υπόλοιπα υφάσματα της γυναίκας του.
«Την πρώτη φορά που βρήκα το κουράγιο να βγω έξω, μου άρεσε η ιδέα, γιατί ήταν η πρώτη φορά που ένιωθα πραγματικά ένα αεράκι στα πόδια μου εδώ και δεκαετίες», θυμάται. «Σχολίασα (στη σύζυγό μου): "Με έχουν εξαπατήσει όλα αυτά τα χρόνια". Η ίδιαι όχι μόνο το αποδέχτηκε, αλλά το αγκάλιασε, καθώς ξαφνικά, άρχισα πραγματικά να ενδιαφέρομαι για το πώς ήμουν εξωτερικά».
Ο Bhardwaj δήλωσε ότι η χρήση φούστας έχει γίνει πιο αποδεκτή κοινωνικά, προσθέτοντας ότι η ανταπόκριση στον λογαριασμό του ήταν «συγκλονιστική» και είχε ως αποτέλεσμα «τόση πολλή αγάπη από όλο τον κόσμο». Ο μπλόγκερ μόδας, ο οποίος έχει πλέον στην κατοχή του πάνω από 100 φούστες, κατάγεται από μια ινδική οικογένεια της «κατώτερης μεσαίας τάξης», όπως την περιγράφει ο ίδιος, η οποία συχνά αμφισβητούσε τις στιλιστικές του επιλογές. Το ενδιαφέρον του για τις φούστες προέκυψε όταν αγόρασε μία για μια φίλη του και αποφάσισε να τη δοκιμάσει πριν δημοσιεύσει ένα βίντεο με τον ίδιο να τη φοράει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Αυτή η φούστα κυριολεκτικά μου άλλαξε τη ζωή και με βοήθησε να εκφραστώ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε. Και ενώ ο Bhardwaj δήλωσε ότι η ινδική κοινωνία έχει «πολύ δρόμο μπροστά της» όσον αφορά την αποδοχή των ανδρών με φούστες δυτικού τύπου, έχει δεχτεί κομπλιμέντα στο δρόμο όπου ζει στο βόρειο ινδικό κρατίδιο Uttar Pradesh. Είναι ευτυχής που φοράει τα ρούχα του στην καθημερινή ζωή, όχι μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Κυριολεκτικά πίστευα ότι κανείς δεν θα με αποδεχόταν ποτέ με τις φούστες μου, αλλά οι άνθρωποι με διέψευσαν και με δέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες», δήλωσε.
Με πληροφορίες από CNN
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr