Μυρωμένη Βάτος, με τη δύναμη των φυτών και των βοτάνων
Λικέρ, βερμούτ και bitter που αντλούν το άρωμα και τη γεύση τους από τη φύση και πατούν στα χνάρια της σερραϊκής σπιτικής ποτοποιίας.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κακά τα ψέματα, όσο κι αν νομίζω πως δεν πιάνομαι στην ξόβεργα της εμφάνισης, πρώτα με τράβηξε η κομψότητα της παραλληλόγραμμης, υψίκορμης κι αυστηρής φιάλης του Vatos Bitter. Όλα δήλωναν «πικρό αλκοολούχο ποτό» και προϊδέαζαν πως προορίζεται καταρχήν για aperitif ή digestif. Με τις πρώτες δυο-τρεις γουλιές, τα μηνύματα της φιάλης άρχισαν να επιβεβαιώνονται. Με αλκοολικό βαθμό 22% vol, είναι πλούσιο κι αρωματικά πολύπλοκο, αλλά συγχρόνως φίνο κι ισορροπημένο στο στόμα, με μια νόστιμη πικράδα που επιβάλλεται ήπια. Είναι, μάλιστα, 100% χειροποίητο, χωρίς χημικά συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης, και αρωματισμένο με βότανα, φρούτα και μπαχαρικά, από λουλούδια κουφοξυλιάς, αρμπαρόριζα και λουίζα μέχρι αρώνια, βύσσινο, ρόδια και κράνα, κανέλα Κεϋλάνης, γαρίφαλο και καρδάμωμο.
Συζητώντας, αργότερα, με τον δημιουργό της Μυρωμένης Βάτου, ένιωσα να ανοίγεται μπροστά μου ένας νέος κόσμος, όπου τα λικέρ δεν είναι γλυκερά, όπου τα βερμούτ είναι αρωματικά και ντελικάτα κρασιά φτιαγμένα με μεράκι, «σύμφωνα με τις παραδοσιακές συνταγές της περιοχής», θα πει ο Αναστάσιος Χατζηγαβριήλ. Συνειδητά επέλεξε αυτή την ενασχόληση ως τρόπο επαφής με τη σοφία της φύσης και αξιοποίησης και των μυστικών της σερραϊκής σπιτικής ποτοποιίας.
H γκάμα των Vatos χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες: στα λικέρ (αρώνια, κράνα, προύνο, φρούτα του δάσους, λεμόνι και περγαμόντο), στα Emon (αρώνια και προύνο), που θα κατέτασσα στην κατηγορία ενισχυμένου κρασιού τύπου βερμούτ ως πιο χαμηλόβαθμα (13% Vol), και στο bitter που περιέγραψα παραπάνω. Κοινό τους στοιχείο είναι ότι παράγονται χειροποίητα, από εκλεκτά ελληνικά φρούτα, που επιλέγονται αποκλειστικά από τις τοπικές αγορές, και από βότανα από το κτήμα μέλους της οικογενείας Χατζηγαβριήλ.
Κατά την εκχύλιση που, αναλόγως του φυτού, διαρκεί μέχρι και τρεις μήνες, αναμειγνύονται με φυσική καθαρή αιθυλική αλκοόλη. Όταν οι χυμοί τους παραμείνουν στο αλκοόλ, ωριμάζουν διατηρώντας όλες τις ευεργετικές ουσίες, τα αιθέρια έλαια και τα αρώματά τους. Στο τέλος πιέζονται και φιλτράρονται πολλές φορές μέχρι να γίνουν διαυγή. Η όποια γλυκύτητά τους προέρχεται από τα φυσικά σάκχαρα των φρούτων ή, αν το απαιτεί η συνταγή, προστίθεται διάλυμα σακχάρων. Αυτός είναι κι ο λόγος που κάθε Vatos μπορεί να ωριμάζει στον χρόνο χωρίς ημερομηνία λήξης.
Δεν το ρώτησα, γιατί στην αρχή φαντάστηκα πως το «Μυρωμένη Βάτος» παραπέμπει στο φυτό που ονομάζουμε «βάτο», εκείνον τον αγκαθωτό θάμνο με τα οδοντωτά φυλλάρια και τους μικρούς βαθυκόκκινους καρπούς – κάποια βατομουριά ή σμεουριά δηλαδή. Μετά όμως σκέφτηκα πως θα μπορούσε να είναι μια αναφορά και στο βιβλικό θαύμα της ακαταφλέκτου βάτου, και να σχετίζεται με τη θεραπευτική δύναμη των φυτών. Γιατί πάντα μου αρέσει να φαντάζομαι πως τίποτα δεν είναι απλώς και μόνο ό,τι φαίνεται πως είναι.
6ο χλμ. Ε.Ο. Σερρών- Θεσσαλονίκης, Λευκώνας Σερρών, τηλ.: 2321307603, 694247179
Κείμενο: Θάλεια Τσιχλάκη
Πηγή: Eatme Ιανουαρίου. Το Eatme κυκλοφορεί την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα με το Έθνος της Κυριακής
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr