Το αρνί και το κατσίκι παραδίδουν μαθήματα βιωσιμότητας
Κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η εκτατική αιγοπροβατοτροφία έχει πολλαπλά οφέλη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Το αρνί και το κατσίκι είναι άρρηκτα δεμένα με την ελληνική κουζίνα, με τον γευστικό μας πολιτισμό. Η εκτροφή των αιγοπροβάτων υπήρξε πάντα ιδιαίτερα σημαντική για τις τοπικές κοινωνίες και τις οικονομίες τους. Καθώς η χώρα μας διαθέτει πολλούς βοσκότοπους, τόσο σε ηπειρωτικές όσο και σε νησιωτικές περιοχές, που εξασφαλίζουν φυσική διατροφή και καλές συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα, παράγει κρέας νόστιμο και με υψηλή διατροφική αξία, που συμβαδίζει με τις σύγχρονες απαιτήσεις για κατανάλωση προϊόντων βιώσιμης παραγωγής. Τα πρόβατα που βόσκουν ελεύθερα, κυρίως σε περιοχές που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε καλλιέργειες, όχι μόνο δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά το προστατεύουν, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην διαφύλαξη της τοπικής χλωρίδας και της βιοποικιλότητας και στην αποφυγή φυσικών καταστροφών.
Όλα τα παραπάνω συγκριτικά πλεονεκτήματα της εκτατικής αιγοπροβατοτροφίας «φωτίζει», μέσα από τις δράσεις του τριετούς προγράμματος Signed by Nature, η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ). Το εν λόγω ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που φέτος διανύει τη δεύτερη χρονιά του, ενημερώνει τόσο τους καταναλωτές όσο και τους επαγγελματίες, σε Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία, για τα οφέλη ενός παραδοσιακού στη χώρα μας τρόπου εκτροφής, που αξίζει να εξελιχθεί περαιτέρω και να αναδειχτεί.
«Είναι χρέος μας να αναδείξουμε την ποιότητα των προϊόντων που φέρουν τη σφραγίδα της ελληνικής φύσης, μακριά από τροποποιημένες ζωοτροφές, αυξητικές ουσίες και αντιβιοτικά» σημείωσε o πρόεδρος της ΕΔΟΚ κ. Λευτέρης Γίτσας στην ειδική εκδήλωση γευσιγνωσίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26/5 στο εστιατόριο Τηλέμαχος Athens Garden. «Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της αιγοπροβατοτροφίας είναι θετικό, καθώς συμβάλει στην ανανέωση της βιοποικιλότητας, τη μείωση της διάβρωσης του εδάφους, την αποθήκευση του άνθρακα, την πρόληψη των πυρκαγιών και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού στην ύπαιθρο», υπογράμμισε. Η συντονίστρια του προγράμματος κα Βίκυ Κωστοπούλου επισήμανε ότι ότι έννοιες της βιωσιμότητας και της αειφορίας στον τομέα της κτηνοτροφιας δεν είναι πάντα οικείες στους καταναλωτές, που μέσω αυτή της καμπάνιας έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον «κύκλο της ζωής», την σύνδεση της βιώσιμης αιγοπροβατοτροφίας με τους κρίκους «μιας πολύτιμης αλλά και εύθραυστης αλυσίδας, που αν χαθεί έστω και ένας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και τη ζωή μας».
Ο executive σεφ και πρόεδρος της Chefs’ Brigade Greece Slow food community, Νίκος Φωτιάδης, ο οποίος επιμελήθηκε το μενού της βραδιάς μαζί με τον σεφ του εστιατορίου της Κηφισιάς Γιώργο Τσιλιγκίρη, παίρνοντας με τη σειρά του το λόγο, τόνισε τη σημασία της στήριξης των τοπικών προϊόντων και των παραγωγών από τόσο από τους επιχειρηματίες της εστίασης όσο και από τους μάγειρες. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, είμαστε το όχημα και περιμένουμε το φορτίο», είπε σχετικά.
Καθώς ανάμεσα στους στόχους της ΕΔΟΚ και της Chef’s Brigade είναι η ανάδειξη των τοπικών φυλών αιγοπροβάτων και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους και η προώθηση της μικρής παραγωγής, στο επίκεντρο στην εκδήλωση στο εστιατόριο της Κηφισιάς βρέθηκαν τα πρόβατα της Φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας. Τα κόκαλα έγιναν ζωμός, ο σιδηρόδρομος μαριναρίστηκε και ψήθηκε στη σχάρα, το καρέ και η νεφραμιά μπήκαν στην ροτισερί, τα σκαλοπίνια από κιλότο και στογγυλό ψήθηκαν στα στα κάρβουνα, το μπούτι έγινε αντικριστό και χεράκια αρνιού τσιγαριαστά με βλίτα σοφεγάδα.
Γνωριμία με την αυτόχθονη φυλή Φλώρινας-Πελαγονίας
Τα πρόβατα της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας παραδοσιακά εκτρέφονται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Φλώρινας και της Κοζάνης. Είναι λιτοδίαιτα και πολύ ανθεκτικά στις δυσμενείς εδαφοκλιματικές συνθήκες, αφού αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τους ορεινούς και ημιορεινούς βοσκότοπους ενώ διανύουν με ευκολία μεγάλες αποστάσεις για την εύρεση της τροφής τους. Διασώθηκαν από την εξαφάνιση χάρη στο γενετικό υλικό που διέθετε το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών.
Οι αμνοί της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας παρουσιάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και υψηλή ποιότητα σφάγιου, που την καθιστούν μια αξιόλογη φυλή κρεοπαραγωγικής κατεύθυνσης. Στο πλαίσιο αυτό, υπό την καθοδήγηση της ΕΔΟΚ, τρεις κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί εφαρμόζουν εξειδικευμένη παραγωγή κρέατος της φυλής Φλώρινας-Πελαγονίας, με τη βεβαιότητα ότι μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών καταγωγής της.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr