Χρυσοί Σκούφοι 2021: Ποια είναι τα εστιατόρια που βραβεύτηκαν
Τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας σύμφωνα με το Αθηνόραμα ανακοινώθηκαν σε μια τελετή αφιερωμένη στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Ο Έκτορας Μποτρίνι ανέβηκε πολλές φορές στη σκηνή της φετινής απονομής των Χρυσών Σκούφων από το Αθηνόραμα, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου στο Grand Ballroom του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία. Η γαστρονομική ναυαρχίδα του, το κερκυραϊκό Etrusco, αναδείχτηκε για ένατη συνεχή χρονιά ως το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας. Με το επίσης δικό του Botrini’s στο Χαλάνδρι και το Fresco στη Χαλκιδική, το μενού του οποίου επιμελείται, να καταλαμβάνουν την δεύτερη θέση στην κατάταξη μαζί με την Σπονδή στο Παγκράτι και το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου στον Πειραιά, ο γνωστός σεφ έφυγε από το ξενοδοχείο της πλατείας Συντάγματος πλήρης διακρίσεων.
23 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα βραβεύτηκαν με Χρυσό Σκούφο, με την λίστα να περιλαμβάνει δυνατούς γαστρονομικά χώρους από την Αθήνα, όπως ή Ηytra, το Aleria, το CTC, το Μatsuhisa και το GB Roof Garden, το Salonica του Makedonia Palace να εκπροσωπεί τη Θεσσαλονίκη, και πολλές ακόμα εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις από την Χαλκιδική, τη Σαντορίνη, την Ίο και την Κρήτη – οι νέες είσοδοι ήταν τρεις, το Hervé, το Santoro και το The Ziller’s. Την τιμητική διάκριση Top Notch, που απονέμεται σε εστιατόρια με αξιοσημείωτες επιδόσεις που χρησιμοποιούν ποιοτικές πρώτες ύλες, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν το βαθμολογικό όριο (15/20) ούτως ώστε να αποσπάσουν Χρυσό Σκούφο, κατέκτησαν 31 εστιατόρια. Το Βραβείο Κοινού κέρδισε το εστιατόριο Apiri του Ηρακλείου Κρήτης.
Η τελετή απονομής, αντλώντας έμπνευση από την επέτειο 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, αφιερώθηκε στις μεγαλύτερες επαναστάσεις στην ιστορία της γαστρονομίας. Ο παρουσιαστής Γιάννης Στάνκογλου έκανε μια αναδρομή στους σταθμούς εκείνους, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, που άλλαξαν καθοριστικά το γαστρονομικό τοπίο, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας, επισημαίνοντας και την σημασία και τη δυναμική της «ηθικής γαστρονομίας», μιας νέας επανάστασης που βρίσκεται προ των θυρών, έχοντας την υποστήριξη όλων των μεγάλων σεφ του πλανήτη.
Το μενού του diner de gala της τελετής απονομής δημιούργησε ο Έκτορας Μποτρίνι βασίζοντας τα πιάτα που σερβιρίστηκαν σε πολύ αξιόλογα και σπάνια ελληνικά προϊόντα –ανάμεσά τους, τα ρεβίθια Παναγιάς Λήμνου, το δυσεύρετο τηνιακό καρίκι και το αρνάκι της αυτόχθονης φυλής Φλώρινας Πελαγονίας. Ο πρωτοποριακός σεφ, όπως αναφέρει το Αθηνόραμα, «σε μια περίοδο έντονων αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, και σε συντονισμό με την παγκόσμια τάση που βάζει στο επίκεντρο την βιοποικιλότητα, την ποιότητα και την αξιοποίηση των αυθεντικών πρώτων υλών στη γαστρονομία, εξέφρασε με τις ιδέες του και την δημιουργία των πιάτων του, μια άλλη επανάσταση, την Επανάσταση των Υλικών στην Νέα Ελληνική Κουζίνα. Για τη βραδιά των Χρυσών Σκούφων δημιούργησε ένα μενού με ευαισθησία, τιμώντας ενεργά την ανερχόμενη ουσιαστική πολυτέλεια όχι του απαστράπτοντος αλλά του σπάνιου και μοναδικού».
Η τελετή απονομής των ελληνικών γαστρονομικών βραβείων «Χρυσοί Σκούφοι 2021» πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Τα βραβεία στους ιδιοκτήτες των βραβευμένων εστιατορίων παρέδωσαν, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Άγγελος Συρίγος, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο εκδότης του αθηνοράματος Δημήτρης Ηλιόπουλος, η Assistant Brand Manager Premium & Non Beer της Ολυμπιακής Ζυθοποιίας Μαρία Κυριάκου, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Nutria Γιάννης Παϊζάνης, η Group Brand Manager των Nestlé Waters Ρόη Φίλου, η Senior Brand Manager της Nestlé στην κατηγορία Σοκολάτας Μαρίλη Αργύρη, ο Upfield Professional Lead Greece & Cyprus Χαρίλαος Τζανετάκης, o Γενικός Διευθυντής της Miele Hellas Αθανάσιος Κυριαζής, η Marketing Manager της Δωδώνη Α.Ε. Βίκυ Παπουτσάκη, η Managing Director της Συνέργια ΑΕ (αποκλειστικού αντιπροσώπου της Nespresso Professional) Ελένη Μιχοπούλου και η Γενική Διευθύντρια Marketing της Metro AEBE Μαριάννα Παπαδοπούλου.
Οι βραβεύσεις
Χρυσοί Σκούφοι 2021
Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Fresco (Ξεν. « Sani Dunes – Sani Resort »), Χαλκιδική, 16/20 και ένας σκούφος
Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
Hervé, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Hytra, Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lauda (Ξεν. «Andronis Boutique Hotel»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Lycabettus (Ξεν. «Andronis Luxury Suites»), Σαντορίνη 15,5/20 και ένας σκούφος
Matsuhisa Athens (Ξεν. «Astir Palace»), Αθήνα, 15,5/20 και ένας σκούφος
Selene (Ξεν. «Katikies Garden»), Σαντορίνη, 15,5/20 και ένας σκούφος
Squirrel (Ξεν. «Danai Beach Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Treehouse (Ξεν. «Ekies All Senses Resort»), Χαλκιδική, 15,5/20 και ένας σκούφος
Aleria, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Διόνυσος (Ξεν. «Elounda Beach»), Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
GB Roof Garden (Ξεν. «Grande Bretagne»), Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Grandma’s (Ξεν. «Liostasi Hotel & Suites»), Ίος, 15/20 και ένας σκούφος
Ντομάτα (Ξεν.«Sani Marina – Sani Resort»), Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
Petra Restaurant (Ξεν. «Canaves Oia Suites »), Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Salonica Restaurant (Ξεν. «Makedonia Palace»), Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
Santoro (Ξεν. «Grace Hotel Santorini, Auberge Resorts Collection»), Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
The Ziller’s (Ξεν. «The Zillers»), Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
Διακρίσεις Top Notch 2021
L’ Abreuvoir, Αθήνα
Alali Restaurant (Ξεν. «Astarte Suites»), Σαντορίνη
Ανδρέας, Σέρρες
Beef Bar (Ξεν. «Bill & Coo Coast Suites»), Μύκονος
Bill & Coo (Ξεν. «Bill & Coo Suites and Lounge »), Μύκονος
Bubo (Ξεν. «Ekies All Senses Resort »), Χαλκιδική
Γλυκάνισος, Θεσσαλονίκη
Cuvée (Ξεν. «Aqua Blu Boutique Hotel & Spa»), Κως
Dome Real Cusine (Ξεν. «Nikopolis Hotel Thessaloniki»), Θεσσαλονίκη
Grada Nuevo, Θεσσαλονίκη
Jackie O Beach, Μύκονος
Ηλιοβασίλεμα, Σύρος
Kamares by Spondi (Ξεν.«Eagles Palace»), Χαλκιδική
Kensho Psarou (Ξεν. «KenshoPsarou Beach Hotel »), Μύκονος
Κρητικός, Αθήνα
Μαραθιά, Τήνος
Μαρίνα, Χαλκιδική
Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Mykonos »), Μύκονος
Mikrasia Restaurant (Ξεν. «Katikies Santorini»), Σαντορίνη
Naos, Σαντορίνη
Nikkei, Αθήνα
Sense (Ξεν. «AthensWas»), Αθήνα
Sterna (Ξεν. «Kinsterna»), Μονεμβάσια
Sushi Mou, Αθήνα
Taverna (Ξεν. «Daios Cove Luxury Resort & Villas»), Κρήτη
Τηλέμαχος Athens, Αθήνα
Travolta, Αθήνα
Vezene, Αθήνα
Water Restaurant (Ξεν.« Sani Asterias – Sani Resort»), Χαλκιδική
Yacht Club (Elounda Mare), Κρήτη
Χαρούπι, Θεσσαλονίκη
Κλείνουν οι κάλπες σταδιακά στις ΗΠΑ: Τι δείχνουν τα exit poll – Ποιες πολιτείες κερδίζει η Χάρις και ποιες ο Τραμπ
Σεσημασμένος ο 39χρονος άνδρας που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη - Το σενάριο που εξετάζεται
Γιατί απέπεμψε τον υπουργό Άμυνάς του ο Νετανιάχου; Οι σχέσεις του παρελθόντος και το χρονικό
To Ιράν χαρακτηρίζει «διαταραγμένη» τη φοιτήτρια που «τα έβαλε» με το καθεστώς
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr